Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Nyilatkozat

Központ június 2, 2011 Egyéb kategória

Nyilatkozat

 rmdszA Maros megyei RMDSZ Területi Állandó Tanácsa a 2011. május 28-án tartott ülésén napirendre tűzte a 2012-es évi önkormányzati választások ügyét. Egyöntetű megállapítást nyert, hogy mind a megyei tanács, mind a marosvásárhelyi önkormányzat kiemelt figyelmet igényel a választási stratégiában.

Ahhoz, hogy a Maros megyei magyarság érdekeinek képviselete hatékony legyen, az önkormányzati végrehajtó és döntéshozó testületekben a magyar képviseletet meg kell erősíteni. Ez a cél a magyarság összefogását feltételezi!

A Területi Állandó Tanács egyöntetűen fő célkitűzésnek tekinti a municípiumi polgármesteri tisztség megszerzését, a marosvásárhelyi tanácstestületben többségi frakció felállítását, a megyei tanácselnöki tisztség megőrzését. Ennek érdekében a marosvásárhelyi és Maros megyei magyarságot képviselő politikai és civil szervezetek, illetve a történelmi egyházak együttműködésére van szükség. A Maros megyei RMDSZ nyitott az összefogásra és az egyeztető tárgyalásokra. Ennek érdekében a Területi Állandó Tanács tárgyalóbizottságot nevez ki és felhatalmazza egyeztető tanácskozások kezdeményezésére. A tárgyalóbizottság feladatába tartozik a jelöltállítás előkészítése, illetve az egyeztető tárgyalások lebonyolítása.

Területi Állandó Tanács
Kelt, 2011. május 28-án, Marosvásárhelyt
 


Bárhogyan is olvassuk, a fenti nyilatkozat egyértelműen bonyolítja a helyzetet, legalábbis ahhoz az állapothoz képest, ameddig a tárgyalófelek – RMDSZ, MPP, EMNT – a múlt hét elején eljutottak. Megállapításunk fokozottan érvényes a marosvásárhelyi helyzetre. Amint arról múlt heti számunkban magunk is hírt adtunk, (akkor még) körvonalazódni látszott a helyi politikai erők összefogása a közösen indítandó magyar polgármesterjelöltre vonatkozóan. Ez a folyamat látszik megtorpanni most. Vagy rosszul értékeljük a helyzetet?


Csegzi még reménykedik

Dilemmáink eloszlatása végett Csegzi Sándor alpolgármesterhez fordultunk, aki maga is részt vett a hónapok óta folyó egyeztetéseken.

„Azt senki sem vitatja, hogy hatékony politizálás, közösségi érdekképviselet jól működő országon belüli és külföldi partnerkapcsolatok nélkül elképzelhetetlen. Szám­talan eset bizonyítja, hogy a koalíciós együttműködés helyi szinten sok esetben nem működik, vagy nem úgy működik, ahogyan azt elvárnánk. De a magyar–magyar kapcsolatokat is új mederbe kellene végre terelni, gondolok az RMDSZ-nek az erdélyi magyar politikai erőkkel, illetve a magyar kormánnyal kapcsolatos viszonyrendszerére. Pillanatnyilag egyik kérdés sincs megnyugtatóan rendezve. Ameddig ez nem történik meg, addig hatékony és tartós együttműködésre nem számíthatunk semmilyen szinten. Mi, vásárhelyiek megpróbáltunk új csapáson haladni. Bízom abban, hogy amit ön megtorpanásnak lát, az végül csak a formára és nem a lényegre érvényes. Mi megpróbáljuk minden illetékes döntéshozó fórumunkon megerősíttetni együttműködési szándékunkat. Az erőviszonyokat – a tárgyalófelek között és az RMDSZ-en belül egyaránt – tisztázni kell, mert csak így születhet hiteles együttműködési egyezmény. Remélem, hogy mindenki tanult a korábbi kudarcokból és ezúttal a városi szervezetet bevonják a helyhatósági választások előkészítésébe” – mondta Csegzi.
 


Share Button
Ennyien olvasták: 276

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.