Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

„Öklöztem Mike Tysonnal és Lennox Lewisszal is”

Központ március 24, 2011 Egyéb kategória

„Öklöztem Mike Tysonnal és Lennox Lewisszal is”

Bunyos_Pityu

Exkluzív interjú Bunyós Pityuval (valódi neve Szikora István), az ismert magyarországi mulatós nótaénekessel, aki többszörös nehézsúlyú magyar bajnok ökölvívó, számtalan nemzetközi verseny győztese, EB-, VB-helyezett és olimpikon is.

 A Nyírparasznyáról indult 47 éves énekes bejárta a világot, ökölvívóként mindmáig az egyetlen európai bokszoló, aki megküzdhetett és talpon is maradt Mike Tyson és Lennox Lewis volt világbajnok ökölvívók ellen, de edzőként is profi világbajnok tanítványt tudhat magáénak. A szórakoztatóiparban sem adta alább, mulatós nótaénekesként három aranylemezzel büszkélkedhet. A marosvásárhelyi Művész moziban sorra került, Faja Sláger Bulik elnevezésű, koncertsorozat egyik állomásaként megtartott fellépés nyitánya előtt készségesen válaszolt a Központ kérdéseire.


– Évek óta a szórakoztatóiparban tevékenykedsz, mikor is váltál ismertté?

– Első zenei élményeim is Szabolcs–Szatmár–Bereg megyéhez kötnek: a hétvégi lakodalmakban, születésnapokon és névnapokon tanultam meg azokat a dalokat, amelyek mostani albumaimon is visszaköszönnek. Zenei képességeim a vidéki lagzik és diszkók közönsége után Náksi Attila, a Record Express művészeti vezetője fedezte fel, aki meghallgatva elkészült anyagomat, azonnal lemezszerződést ajánlott fel. Azóta egyre több meghívásnak teszek eleget: óriási vidéki lagzik, szépségkirálynő-választások, bálok és diszkók közönsége előtt énekelek.

– Köztudott, zenei pályafutásod előtt sikeres ökölvívó voltál. Milyen sikereket értél el, mint sportoló?

– Parasztgyerekként Nyírparasznyán fiatal koromban falusi munkákon edződtem (kaszálás, kapálás), melynek később nagyon komoly hasznát vettem, hiszen sportkarrierem elkezdésekor sokkal erősebb voltam, mint kortársaim, ezt bizonyítja, hogy ifjúsági és junior korosztályban 3 éven keresztül nem találtam legyőzőre. Miután Budapestre költöztem, a Budapest Honvédban, majd az Újpesti Dózsában bokszoltam. 1982-ben bekerültem a felnőtt válogatottba, és innentől kezdve sportkarrierem felfelé ívelt. 1983-ban megnyertem az aranykesztyű tornát Belgrádban, így ismertebb lettem nemzetközi szinten is. 1984-ben Finnországban megmérkőztem a későbbi bokszfenomén Mike Tysonnal, ahol szoros pontozás döntött az amerikai javára (3:2). Két bíró engem hozott ki győztesnek. Mint köztudott, Mike Tyson, a legfiatalabb nehézsúlyú bokszoló, aki világbajnoki címet nyert, a pályafutása 56 profi mérkőzése közül ötvenet nyert meg, melyből 44-et kiütéssel. Idővel több nemzetközi versenyről tértem vissza aranyéremmel (Aranykesztyű, Német nagydíj, Osztrák nagydíj). 1987 végén döntőt öklöztem Franciaországban a későbbi háromszoros profi nehézsúlyú világbajnok, Lennox Lewisszal, ahol megint csak szoros pontozással maradtam alul, és ma már tudjuk, hogy azóta Lewis bokszlegendává nőtte ki magát. E két meccs érdekessége, hogy Európából csak nekem sikerült mindkét profi világbajnokkal megmérkőznöm. Ez a két mérkőzés olyan élmény volt számomra, mintha olimpiát nyertem volna. Tysonnal jó volt bokszolni, feküdt a stílusa, szoros meccset tettünk, ám Lewis, közel kétméteres magasságával már nem ízlett annyira. Ő sokkal előrébb tartott abban az időben Tysonnál. 1989-ben Világbajnokságon vettem részt, aztán egy ideig szakítottam az ökölvívással, vállalkozásba kezdtem. 1992-ben visszatértem, sikerrel vettem a koppenhágai kvalifikációs tornát, s bekerültem azon hat európai bunyós közé, akik részt vehettek a barcelonai olimpián. Bár az első kanyarban kikaptam az Európa- és világbajnok bolgártól, de egy gyermekkori álmom vált valóra, ott lehettem az olimpián.  Majd az olimpia után végleg befejeztem az ökölvívást.

– Ki adta neked a Bunyós Pityu nevet?

– Egyik jó barátom mondta, ha már ismert sportoló voltam, akkor a zenei pályafutásom során is legyen valami szorosabb kötődésem a bunyózáshoz, így elnevezett Bunyós Pityunak. Furcsálltam az elején, de elfogadtam, miután hallottam, hogy úton-útfélen mindenki így nevez.
 


– A sportkarrier befejezése után mi következett?

– Edzősködni kezdtem, majd párhuzamosan zenéltem is a budapesti éjszakában. Egykori tanítványom, Hídvégi György WBF-verziójú világbajnoki címet szerzett, ami lelki elégtétel volt számomra. Még amatőrben kezdtük a munkát, sokan azt mondták, utcai harcost fogok formálni a srácból. Kezdetben Gyuri nem merte bevállalni a balfelütést, de rengeteget gyakoroltuk, s a debreceni Bocskai-emlékversenyen mindhárom meccsét ezzel az ütésfajtával hozta, ami nem csak a tornagyőzelmet, de a legtechnikásabb versenyző címet is eredményezte számára. Ökölvívóként bejártam a világot, edzőként is világbajnok tanítványom van, egyszóval mindent elértem, amit szerettem volna.

– Mára már a mulatós műfaj egyik legjobb előadója vált belőled. Fellépéseiden, koncertjeiden kívül mivel foglalkozol szabadidődben?

– Feleségemmel és fiammal Budapesten élek. Gyakran teniszezem, lábteniszezem, focizom meg bokszedzésekre is járok. Évek óta lelkes támogatója vagyok az állatvédelemnek. Barátaimmal, többek közt Kaczor Ferivel, Fásy Ádámmal gyakran lépek fel, akiknek sokat köszönhetek.

Share Button
Ennyien olvasták: 464

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.