Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Önkormányzati támogatás az élvonalbeli sportnak

Központ május 5, 2011 Egyéb kategória

Önkormányzati támogatás az élvonalbeli sportnak

moneyNem érinti a gazdasági válság Marosvásárhely sportéletét, a szűkös városi büdzsé ellenére az önkormányzati testület mintegy tizenhat és fél millió lejt különít el az élvonalbeli sportra. A 2011–2012-es évadban a Marosvásárhelyi Labdarúgóklubnak kilenc-, a City’us teremfocicsapatnak három-, a Maros Kosárlabdaklubnak három és fél-, míg a női röplabdacsapatnak majd egymillió lejt szavaztak meg az áprilisi soros testületi ülésen.

Négy napirendi pontban, külön-külön szavazták meg az egyes csapatok támogatására vonatkozó keretösszeget, mely mindegyikében az eddig elért és a jövőre várható eredményekre hivatkozva indokolják a szponzorálás mértékét.

„A sportot mindvégig támogatni fogom, amíg önkormányzati képviselő vagy alpolgármester leszek. Függetlenül attól, hogy labdarúgásnak, kosárlabdának, kézilabdának, röplabdának, vívásnak hívjuk, vagy legyen bármilyen más sportág, mert úgy gondoljuk, hogy sokkal jobb, ha sportra ösztönözzük a fiatalságot, minthogy kocsmákban és diszkókban üljenek” – magyarázta a tervezet hosszú távú hasznát Claudiu Maior alpolgármester.

Nem minden testületi tag vélte megalapozottnak a csapatok ekkora mértékű támogatását, tekintettel a válság szabta szegényes önkormányzati költségvetésre, volt aki indokolatlanul magasnak vélte az összeget. Sebastian Pui felszólalásában arra hívta fel a testület figyelmét, hogy a FCM esetében az önkormányzati szponzorálás áthágja az UEFA előírásait az élvonalbeli sportklubok működésére vonatkozóan: „A tervezet semmibe veszi a kitételt, mely megtiltja a professzionális csapatok közpénzzel való támogatását, és irreálisan magas összeget különítünk el a költségvetésből”.

Benedek István ugyanakkor a tömegsport, valamint az ifi-csapatok támogatását szorgalmazta, ugyanakkor kérte a pénzekkel való világos és átlátható elszámolást az egyes klubok részéről. „Mindig támogattuk a sportot, és jómagam is amellett érvelek, hogy segíteni kell a sportaktivitást, de mindenek előtt a tömeg- és ifjúságnak szóló sportot kell szem előtt tartanunk és népszerűsítenünk, és ez hangsúlyosan meg is kell jelenjen az elfogadott tervezetben. Ők a következő nemzedék, akikre fokozottan oda kell figyelnünk, ezért az élcsapatok támogatása mellett konkrétan meg kell jelennie, hogy mennyit fordítunk a gyerekek, valamint az ifjúság sportaktivitására. Ugyanakkor mind a négy esetben jeleztem azt is, hogy a pénzek felhasználását szigorúan követni kell, ezért a csapatoknak kötelességük negyedévente elszámolni a költségeikkel” – szólalt fel Benedek István tanácsos.

A tömegsport jövőbeli támogatásának ígéretével egyetlen ellenszavazattal a városi honatyák elfogadták mind a négy tervezetet, melynek értelmében a négy élvonalbeli sportklub jelentős támogatásban részesül az idei szezonban. A FCM labdarúgócsapat esetében a férfi együttes hét és félmilliót, a nők egymilliót, valamint a gyerekcsapat félmillió lejt kap. Ennél csekélyebb összeget, mintegy hárommillió 220 ezer lejt fordítanak a teremfocira. A City’us egyesületben kétmillió nyolcszázezer lej jut az első ligás, 300 ezer lej a másod ligás csapatnak és 120 ezer lej az utánpótlást képező ifi-csapatnak. Két és félmilliót szánnak a Maros Kosárlabdaklub élvonalbeli csapatának, ötszázezret a másodosztályú csapatnak, valamint 450 ezret az ifjúságnak. Az Egyetemi Sportklub A-ligás röplabdacsapata félmilliót, a juniorok háromszázezret, a gyerekek százhúsz­ezret kapnak.

Share Button
Ennyien olvasták: 200

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.