Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Örökzöld problémák a fairtások ügyében

Központ március 3, 2011 Egyéb kategória

Örökzöld problémák a fairtások ügyében

 sapiNem csitulnak a kedélyek a Marosvásárhelyen végzett fakivágások körül, ugyanis nemrégiben a Sapientia EMTE marosvásárhelyi kampuszának területén mintegy 11 hektárnyi elöregedett, beteg almafát vágtak ki. Bár a Maros megyei Mezőgazdasági Igazgatóság múlt év októberben kibocsátotta az erre vonatkozó engedélyt, Claudiu Maior alpolgármester, összehasonlítva a hivatal által végzett fairtásokkal, valódi mészárlásnak nevezte az egyetem gyümölcsösében történteket.

 Annak ellenére, hogy a Mezőgazdasági Igazgatóság részéről az illetékesek kifejtették, az egyetem gyümölcsfái közel egy évtizede elhanyagoltak voltak, és akár különféle fertőzéseket is terjeszthettek volna, Claudiu Maior alpolgármester mégsem ért egyet a gyümölcsös irtásával: „A Sapientia Egyetemen barbár módon jártak el, ám érdekes, hogy mégsem büntették meg őket. Kérdem én, mennyi oxigént termel három fa, és mennyit 11 hektárnyi?” – méltatlankodott Maior, aki a környezetvédő szervezeteket is kérdőre vonta: míg néhány nappal ezelőtt agresszív módon támadták a hivatalt a fakivágásokat illetően, most néma cinkosokként meghúzódnak.  

Nyilvános vita maréknyi vásárhelyivel

Február utolsó napján szervezett nyilvános vitát a polgármesteri hivatal, a tulajdonosi társulások, magán- és jogi személyek által igényelt fakivágásokról, valamint a közterületen szervezett idei tavaszi növény- és faültetési programról. Figyelembe véve az elmúlt időszakban történteket (törvénytelen fakivágások, tüntetés), mind a hivatal képviselői, mind a környezetvédő szervezetek tagjai teltházra számítottak. Ezzel ellentétben, a vitázó felekkel közösen mindössze kéttucatnyian gyűltek össze a városi tanácsteremben meghirdetett vitára. A megbeszélésen jelen volt Anca Teban, a polgármesteri hivatal közterület-fenntartó osztályának felügyelője, Claudiu Maior alpolgármester, Bálint István helyi tanácsos, néhány lakótársulási egyesület elnöke, valamint a környezetvédő szervezetek (Civitas Nostra, Rhododendron) munkatársai.
Anca Teban röviden bemutatta, hogy a tervek szerint 547 cserjét, valamint közel 1000 bokrot ültetnek az elkövetkezendő fél évben, viszont több száz fa kivágására is sor kerül.
A felszólalók közül Varga István, a Civitas Nostra Városvédő Egyesület tagja felkérte az alpolgármestert, keressék meg a módját, hogy a témát hosszabban és egyenlő esélyekkel fejtsék ki a marosvásárhelyi lakók számára, ugyanis a hivatal részéről több hazugság is elhangzott, melyek sikeresen félretájékoztatták a polgárokat. Claudiu Maior, néhányszor félbeszakítva Varga Istvánt elfogadta a meghívást, majd kiviharzott a teremből.
„Mi soha nem azt nehezményeztük, hogy nem tudunk beszélgetni. A problémát az jelentette, hogy folyamatos ígérgetések után sem az történt, amiben megegyeztünk. Véleményem szerint a ma elhangzottak alapját jelenthetnék az együttműködésnek, viszont ismerve a hátterét az ügynek, valamint az elmúlt években szerzett tapasztalatokra hivatkozva, sajnos, csak reménykedni tudok, hogy az elkövetkezendőkben változni fog a helyzet” – mondta el lapunknak Szakács László, a Rhododendron környezetvédelmi egyesület munkatársa. Hozzátette, véleménye szerint a hivatal illetékesei számára a zöldövezet egy díszteret jelent, amelyet megfelelő mérnöki beavatkozással lehet kezelni. „Ez egy nagyon rossz felfogás, ugyanis a zöld övezeteket elsősorban ökológiai szempontból szükséges kezelni. Természetesen az esztétikai szempont is nagyon fontos, de nem lehet fontosabb az ökológiainál. Ezt a szemléletmódot kellene megváltoztatni, és egyelőre nem számítok érdembeli nagy előrelépésekre” – fogalmazott. Kérdésünkre, hogyan vélekedik az alpolgármester felszólítására, miszerint a civil szervezeteknek a Sapientia gyümölcsösében történt kivágások esetében is lépniük kellett volna, Szakács kifejtette, mivel a fairtások magánterületen történtek, a környezetvédelmi civil szervezeteknek nincs sem jogi, sem pedig szakmai alapjuk, hogy megkérdőjelezzék a tulajdonosok cselekedetét: „A gyümölcsös termelési, mezőgazdasági egység, melyet a birtokos úgy kezel, ahogy azt jónak látja. Az illető szaktárcák felé tartozik beszámolással, nem pedig nekünk” – magyarázta.
Bálint István összegzésképp elmondta, mindenképp hasznosak az ilyen és ehhez hasonló párbeszédek, és arra biztatta a közterület-fenntartó osztály szakemberét, hogy a jövőben is indítványozzon nyilvános vitákat, beszélgetéseket.


Share Button
Ennyien olvasták: 304

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.