Központ
2017. december 13. szerda, Luca, Otília
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Borús
Holnap
Borús
Jórészt felhős
Péntek
Jórészt felhős

Összefogni, de hogyan?

Központ március 24, 2011 Egyéb

Összefogni, de hogyan?

 polgihaz2012-ben egy fordulóban dőlhet el, ki lesz egy adott település polgármestere. A kormánykoalíció tagjai korábban abban állapodtak meg, hogy támogatják azt a törvénytervezetet, mely szerint módosítják a jelenlegi önkormányzati választási rendszert és a polgármestereket egyfordulós szavazással választják meg. A román ellenzéki pártok attól tartanak, hogy a kormányzó Demokrata-liberális Párt saját polgármestereit így könnyebben hivatalban tartja, ezért ellenlépésként máris közös jelöltállítást helyeztek kilátásba. Az RMDSZ a maga során szintén úgy véli, a módosítás nyomán több polgármesteri tisztséget szerezhet olyan erdélyi városokban, ahol amúgy nincs többségben a magyarság, köztük Marosvásárhelyen is.

 2000 óta, amikoris a magyarság elvesztette Marosvásárhelyen a polgármesteri széket, vissza-visszatérő kérdés: van-e esélye egy RMDSZ-es polgármester-jelöltnek Marosvásárhelyen? Aztán 2008-ban az önkormányzati testületben is kisebbségbe került a magyar érdekvédelem. A kérdés tehát bővíthető: állíthat-e polgármestert és szerezhet-e (abszolút) többséget a szövetség? Kapóra jöhet tehát az önkormányzati törvény módosítása, vélik az RMDSZ politikusai.

A demográfiai adatok egyre inkább a magyar jelölt ellen szólnak. Az RMDSZ-jelölt ellen pedig a jelenlegi gazdasági és szociális helyzet szól, amit a következő időszak csak mélyíteni fog, még akkor is, ha igazak lennének a csekélyke gazdasági növekedésről szóló propagandahírek. A szövetség élén történt helycserés helybentopogást nehéz lesz eladni, még akkor is, ha új kommunikációs irodát is ígér a kijelölt utód. Az új Kolozsvár-centrikusság (az SZKT soron következő ülését máris a Kincses városba hívták össze) akkor sem hat jól Marosvásárhelyen, ha Borbély László lesz a politikai alelnök. Ne feledjük, az ő irodáját is a Majális utcában rendezik be, pedig azon az ominózus zárt körű TKT-n még fontos érvként hangzott el: jó az, ha vásárhelyi lesz a csúcsvezetésben. A székelyföldi területi RMDSZ megalakításával a két pólus között Marosvásárhely még inkább súlytalanná válik. (Igaz, korábban is előfordult, hogy fontosabb volt Szász Jenő ellen kampányolni Székelyudvarhelyen, mint az RMDSZ jelöltjének Marosvásárhelyen.) Végezetül, hogy a mérleg teljes legyen, szólnunk kell arról is, ami Marosvásárhelyen marad az RMDSZ országos fellegvárából: a Victoria-palota balkáni fülledtségével átitatott Köcsög utca (erről gondoskodtak időben az új alapszabályzat kiötlői). Az esetleges RMDSZ-jelölt esélyeit latolgatva, nem hagyhatjuk szó nélkül azt sem, hogy korábban a szövetség két országos „nagyágyúja” is csődöt mondott itt.

Idén népszámlálás lesz, nem sok jóval kecsegtet ez sem. A legutóbbi, kilenc évvel ezelőtti összesítéskor már kisebbségbe került Marosvásárhely magyarsága (46,7%), az arányok azóta csak romlottak. Kapóra jöhet tehát az önkormányzati törvény módosítása, de vajon elegendő-e?

Elegendő lehet, ha egyetlen magyar jelölt indul és a román pártok nem sorakoznak fel egy jelölt mögött. Ezen utóbbi feltétel teljesülésére minden esély megvan, hiszen jelenleg a kormányzó demokrata-liberálisok és az ellenzéki Szociál-liberális Unió tűz és víz. Ráadásul az ellenzék érzi, három mandátum után verhető Dorin Florea, aki az RMDSZ-hez hasonlóan, a félresikeredett kormányzat minden koloncát kénytelen cipelni. Ezek szerint minimum két jelölt lehet román oldalon, ráadásul kiegyensúlyozott erőviszonyokkal. A labda tehát a magyar térfélen pattog. Lesz-e egyetlen magyar jelölt 2012-ben Marosvásárhelyen?

Március 15-én a város magyar lakossága három helyszínen, négy időpontban ünnepelt. Jelen állás szerint az erővektorok inkább széthúznak, mintsem egy irányba konvergálnának. Igaz mindenütt, és a szónokok mindenike összefogásról, egységről beszélt, viszont az is megállapítható, hogy összefogás és egység alatt is mást és mást értettek. Volt olyan helyszín is, ahol az emlékmű talapzatáról, a mindössze két nappal korábban odahelyezett friss koszorúkat eltávolították. Az egységszólamok puffogtatása közepette arról nem esett szó, kinek lehettek útjában a Magyar Köztársaság, illetve a Magyar Országgyűlés Elnöke feliratokat viselő, piros–fehér–zöld szalagos koszorúk. A nagytakarításnak RMDSZ-es „áldozata” is volt az SZNT széki küldöttei és a Magyar Polgári Párt által elhelyezett koszorúk között. Van viszont olyan helyszín is, ahol a mai napig jól megférnek egymás mellett a különböző szervezetek koszorúi.

Jó lenne egymás mellett állni legalább március 15-én! – hangzik el sokszor rosszallóan a politikától távol álló, vagy éppen kiábrándult, netán egyenesen undorodó potenciális választópolgár szájából. Jövőre pedig választások lesznek, és függetlenül attól, hogy milyen rendszerben, a cél csakis az lehet: legyen magyar polgármestere és magyar többségű tanácsa Marosvásárhelynek.

Ehhez viszont tárgyalóasztalhoz kell ülni. Marosvásárhelyen minden bizonnyal az RMDSZ-en belül is. Erre utalnak a városi szervezet elnökének, dr. Benedek Istvánnak a kijelentései, aki megfogalmazta: „Nem lenne jó, ha olyan akarat érvényesülne, amely a városi szervezetet megkerüli.” Benedek nyitottnak látszik a párbeszédre a Magyar Polgári Párttal és az esetlegesen megalakuló Néppárttal is. Megfogalmazása szerint: „csak ekkor van esély arra, hogy magyar polgármestere legyen Marosvásárhelynek”.

Egy ilyen lépés erkölcsileg is megerősítené a közösséget, kifelé pedig azt üzenné: nemzeti prioritás, hogy Marosvásárhely magyarnak megmaradjon. Izsák Balázs, az SZNT elnöke március 15-ei beszédében fogalmazta meg: Marosvásárhely akkor tudja újra betölteni azt a történelmi szerepét, hogy ismét Székelyföld fővárosa legyen, ha a város mai magyarságával sorsközösséget vállal Székelyföld minden lakója, minden erdélyi magyar, minden innen elszármazott magyar és a nagyvilág magyarsága.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 127

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.