Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Összenő, ami összetartozik?

Központ augusztus 11, 2011 Egyéb kategória

LaciÖsszenő, ami összetartozik?

„Teljesen természetes az RMDSZ és a Fidesz közötti párbeszéd” – vélekedett minap Markó Béla arra reflektálva, hogy Tusványoson Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke külön is találkozott Orbán Viktor magyar kormányfővel. A volt RMDSZ-elnök szerint „mégiscsak az a normális, ha a magyarországi kormánypárt és az RMDSZ között párbeszéd van: persze nem arról van szó, hogy most már mindenben egyetértünk, de párbeszédre, együttműködésre szükség van”.

Amióta, különösen 2008 után, nyilvánvalóvá vált, hogy a 2010-es magyarországi választásokat a polgári jobboldal nyeri, az MSZP-vel, annak kormányaival kivételesen jó kapcsolatokat ápoló RMDSZ minden eszközzel megpróbált javítani a Fideszhez és annak elnökéhez fűződő kapcsolatain.

Orbánék szemében az RMDSZ már a 2004. december 5-ei, a magyar állampolgárság kiterjesztésére (is) vonatkozó referendum előtt leszerepelt, amikor is a kampányban még a huszonkét millió román munkavállalóval riogató MSZP véleményét osztotta, s csak az itthoni felháborodást tapasztalva támogatta végül – úgy ahogy, félszájjal – az igen szavazatokat. Nos, azóta sok víz lefolyt a Dunán, de a Maroson is, Markóék pedig, észlelve a politikai szélfúvás változását, úgy gondolták, Tőkésen keresztül férkőzhetnek a Fidesz bizalmába, ezért is ajánlották fel neki az EP-választásokon a jelöltlista első bejutó helyét.

A manőver azonban nem hozta meg a várt eredményt, ezért az idei tisztújító kongresszuson az Orbán előtt szalonképtelenné vált Markó úgy döntött, egy sorral hátrébb lép. P. Gáll Ildikó Fidesz-alelnök kongresszusi beszéde, de különösen a hallgatóság reagálása, gondoljunk csak Borbély elutasító, pökhendi célozgatásaira, azt bizonyították, hogy az RMDSZ-ben sokan vannak, akik nem óhajtják a közeledést.     

Az úgynevezett Tőkés-párt bejegyzési kísérlete sem váltott ki egyértelmű ujjongást az RMDSZ-ben. Az Orbán-kormány új nemzetpolitikai stratégiájában, a nemzeti egység előtérbe helyezésében Markóék újabb alkalmat véltek felfedezni a békülésre. Ezt bizonyítja a következő gondolat is: „Egy új magyar párt bejegyzése nem növeli, hanem rontja az összefogás lehetőségét. Ezt annak tudatában mondom, hogy végül is egy olyan időszak után vagyunk, amikor sok-sok vitával, de sikerült összefogni és közös listán indulni az EP-választásokon. És akkor utólag meg kell kérdeznem: ebben mi nem tetszett? Miért kell akkor mégis megpróbálni egy új pártot bejegyeztetni?” Gondolom, a kérdést költőinek szánta Markó, hisz köztudomású, Tőkésék ilyen irányú törekvését, a Demokrácia Központoknak nyújtott tetemes anyagi támogatás révén, maga a Fidesz és elnöke is támogatja. Legalábbis támogatta mindeddig. Nyílt kérdés: élvezheti-e Tőkés Orbánék bizalmát, ha a román bíróság netán végleg visszautasítja a párt bejegyzését? „A szövetség nem élt feljelentéssel az ügyben, nem kezdeményeztünk vizsgálatot, de azt ne várja el senki tőlünk, hogy örüljünk ennek. Egyáltalán nem szurkolok azért, hogy ezt sikerüljön bejegyeztetni. Együttműködni lehet és kell, de egy pártbejegyzés ezt nem könnyíti, hanem nehezíti” – szögezte le Markó.

S ha már az együttműködés került szóba, akkor el kell mondanunk, hogy annak valamiféle csiráját, előjelét bárki felfedezhette, aki figyelmesen követi az eseményeket: szerintünk nem véletlen, hogy esetleges vásárhelyi polgármesterjelöltként – természetesen anélkül, hogy valamiféle előzetes háttéregyezséget feltételeznénk – mind a „Tőkés-párt”, mind az RMDSZ ugyanazt a személyt próbálja előretolni… Összenő, ami összetartozik?

Share Button
Ennyien olvasták: 362

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.