birkozas
Egyéb

Olimpiai, világ- és Európa-bajnokok találkozója Marosszentgyörgyön

Olimpiai, világ- és Európa-bajnokok találkozója Marosszentgyörgyön

 birkozas

Július 24–31. között Bukarestben tartják minden idők legrangosabb birkózó világversenyét, amit Románia szervez, a 2011-es Ifjúsági Birkózó Világbajnokságot, melyen több mint 100 ország több száz sportolója vesz részt. A világbajnokság rendezésével kapcsolatos nemzetközi értekezletet a marosszentgyörgyi Apollo Wellnes Club konferenciatermében rendezték meg, melyen a rendezők megbeszélték a rangos nemzetközi versennyel kapcsolatos rendezési teendőket és a romániai birkózó bírók szakképesítő tanfolyamára is sor került.

  Az eseményen jelen volt többek közt Cristian Poteraş, a Román Birkózó Szövetség elnöke, Răzvan Pârcălab alelnök, Vasile Puşcaş, a szövetség főtitkára, az 1988-as Szöuli Olimpia nehézsúlyú bajnoka, Vasile Andrei szövetségi edző, az 1980-as Moszkvai Olimpia III. helyezettje, az 1984-es Los Angeles-i Olimpia kötöttfogású bajnoka, Claudiu Tămăduianu szövetségi edző, ifj. Gyarmati Ferenc, a Román Birkózó Bírói Testület elnöke, I-es kategóriájú nemzetközi bíró, Corvin Nedelcu, a Sport- és Ifjúsági Országos Hatóság főtitkára, valamint a rendezvény egyik meghívottja,  dr. Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnökségének tagja. Hegedűs Csaba, aki az 1972-es müncheni olimpián a kötöttfogásúak 90 kilogrammos súlycsoportjában aranyérmet szerzett, mely a magyar olimpiai csapat történetének 100. aranyérme volt, a Központnak exkluzív interjút adott a világbajnokság rendezéséről.

– Talán minden idők legrangosabb birkózó versenyére kerül sor július 24–31. között Bukarestben, amelyet Románia rendez. Hogyan esett a választás Bukarestre?

– Mintegy harminc éve jó baráti kapcsolatban vagyok a Román Birkózó Szövetség jelenlegi vezetőivel, hiszen mint köztudott, számos rangos nemzetközi versenyen találkozhattunk, mint versenyzők, majd mint hivatalos személyiségek s azóta a két ország közötti sportdiplomácia is pozitívan változott. Poteraş-sal beszélve vetődött fel, hogy eljött az ideje annak, hogy Románia is szervezhessen egy ilyen kaliberű világrendezvényt. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a két fél közötti sportdiplomáciai kapcsolatot ápolva, a nemzetközi szövetség elnökségi tagjaként támogathattam az ötletet, leteszteltem az összeállított dossziét, majd javasoltam a bizottság többi tagjának, hogy Románia legyen a házigazda.

– Ez egy felelősségteljes feladat, de ugyanakkor tiszteletre méltó elismerés is Romániának, mármint ami a birkózó múltját illeti…

– Valóban, egy nagyon komoly döntés révén rájuk bízott feladat előtt állnak a föderáció tagjai, hisz egy világbajnokságról van szó, még akkor is, ha ifjúsági és nem felnőtt világverseny. Arra kell gondolni, hogy a rendezéssel, szervezéssel, versenyek lebonyolításával kapcsolatosan újra Románián lesz a világ szeme, azaz, a mintegy 100 résztvevő országba jut először az információ, aztán az egész világba. Minden téren a maximális elővigyázatossággal és precizitással kell megszervezni az eseményeket, amiben nagyon bízok, hisz ismerem a román szövetség vezetőinek a munkabírását, komolyságát.

– Az ifjúsági vb-vel kapcsolatosan Marosvásárhelyen tartott megbeszélést a szervező bizottság, melynek ön meghívottja volt. Milyen fontos szervezési kérdéseket beszéltek meg a román fél képviselőivel?

– A szervező bizottságnak ma (szombaton –  sz. m.) volt a megbeszélő gyűlése, melyen fontos kérdéseket beszéltünk meg, dokumentumokat adtam át nekik fontos információkkal, mármint ami a többéves szervezési tapasztalatainkat illeti a Nemzetközi Birkózó Szövetség részéről. Többek közt a sportolók elszállásolásával, étkeztetésével, edzési lehetőségeivel kapcsolatosan, a nemzetközi meghívottak ellátását  illetően, majd az internet, televízió, sajtó általi információk fontosságáról, aztán a versenyek helyszínének kiválasztásáról, a megmérettetések precíz lebonyolításáról, s nem utolsósorban az ország imázsának alakításában próbáltam segíteni a rendezőknek.

– Ezeken kívül még mire kell odafigyeljenek a szervezők?

– Például az érkező nemzetközi delegáció képviselőinek már a repülőtéren át kell nyújtani az itteni kártyával ellátott maroktelefont, mely segítségével kapcsolatot tarthatnak a rendezőkkel, ugyanakkor egy dossziét kell átnyújtani nekik, amely a Román Birkózó Szövetség történetét tartalmazza. Fontos, hogy külön honlapon jussanak az információk a nagyvilágba a versenyekről. A meghívottak, sportolók legkevesebb négycsillagos szállodákban legyenek elszállásolva, a szállítás szempontjából is inkább több legyen egy busszal, mint kevesebb egy negyeddel. Minden reggel a szervező bizottság kiértékelő gyűlést tart az előző napról. Fontos lesz betartani a szálloda biztonsági szabályzatait, ellenőrizni kell a résztvevő államok zászlóit, himnuszát, kihagyhatatlanok a narrátorok, a protokollszemélyzet, a döntők utáni eredményhirdetés, a kosztüm kötelező viselése, aztán a sportcsarnok felújítása, a légkondicionáló berendezések felszerelése, a program és a tisztaság betartása. Nem utolsósorban szükségesek a kivetítők, a minden szőnyeg mellett elhelyezett két plazmaképernyős televízió, a meccsek előtti orvosi személyzet jelenléte, a díjak, érmek beszerzése és folytathatnám a hosszú felsorolást, amit kellőképpen kell megoldani, hogy kifogástalanul szervezze meg a román szövetség a világversenyt.

– Járt már ön Erdélyben, azaz Marosvásárhelyen?

– 63 éves vagyok, először 17 évesen sportolóként jártam itt, azóta többször megfordultam ebben a szép Maros-parti városban és erre a vidékre is sokszor ellátogattam.

– Elnök úr, ön olimpiai, világ- és Európa-bajnok is volt, évekig a magyar válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, akinek a keze alól olyan világhírű magyar olimpiai bajnokok, világhírességek kerültek ki, mint Növényi Norbert, Sike András, Kocsis Ferenc. Jelenleg, miként látja a magyar birkózó sportot világszinten?

– 2010-ben a kötöttfogású birkózók a világranglistán a 7. helyen, míg a szabadfogásúak a 9. helyen álltak, ami azt jelenti, hogy Magyarország birkózói a világ legjobb tíz országa közé tartoznak, ez szerintem nem elhanyagolható eredmény. Sőt, évről évre a legjobb öt magyar sportoló közt mindig van birkózó is, ami dicsőségre méltó teljesítmény és eredmény egyben.


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.