Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Ostorral és csujogatással űzték a telet

Központ március 10, 2011 Egyéb kategória

Ostorral és csujogatással űzték a telet

 Hagyományőrző farsangtemetés a várban

farsang

Méltón búcsúztathatta a farsangot, aki szombat délelőtt ellátogatott a különböző vidékek hagyományőrző csoportjainak mókázására. A várbeli házigazdák és a nézelődő közönség öt falu több mint tíz farsangtemető játékát tekinthették meg, de aktívan bekapcsolódva tovább is fűzhették az egyes történeteket. Farsanghoz híven volt ott lakodalom, temetés, terhes apáca, és a téltemetés szimbolikus eleme, a farsangi bábu, amelynek máglyán égetésével űzték el a telet, helyet készítve a tavasznak.

Ostorcsattogtatástól, harmonikaszótól, élcelődésektől volt hangos szombat délelőtt a marosvásárhelyi vár udvara, ahol mezőfelei, mezősámsondi, beresztelki, kibédi, valamint szentgericei maszkurások mulattatták hagyományos farsangi szokásokkal az Akiket fog a figura… nevet viselő rendezvényen Marosvásárhely apraját-nagyját, ízelítőt nyújtva a mai napig ismert, vagy újjáélesztett marosszéki népi farsangi játékokból. A forgószínpadszerű bemutatók során a farsangosok egyenként kérezkedtek be a házigazdákhoz (városi civil szervezetek képviselői – Psalmus kórus, Waldorfos Szülők Társasága, EKE, Pro Byciclo Urbo, EMI, Lorántffy Zsuzsanna Egyesület, Folk Center Egyesület), a vicces szóváltások után pedig előadták a vidékükön honos farsangi játékokat.

Mezőfele hagyományőrzői négy játékkal is készültek a rendezvényre, piritusokkal, betyárossal, tréfás lakodalommal és paródia-temetéssel. Mezősámsond farsangosai a fehér farsang hagyományát elevenítették meg.

A szimbolikus lakodalom szereplői házról­-házra járva énekkel és tánccal köszöntötték a házi­gazdákat. Megvendégelés, apró adományok fejében igény szerinti ráadást is adtak. A beresztelkiek fonóbeli és utcai farsangi jeleneteket adtak elő, miközben a házigazdák szóba elegyedhettek, játékot kezdeményezhettek a farsangolókkal. A kibédiek is egy szimbolikus lakodalomra invitálták a várbeli népességet, különböző szereplők játszották a lakodalmast: a szépek, az ostorosok, a falovasok és az adományt gyűjtő „kúdusok”.

A játék során a házigazdákhoz két vőfély köszönt be, utána a szépek tánca következett, majd a fehér bovera (a vőlegény) megtáncoltatta a házigazda leányát és feleségét. A szentgericei csoport a csutakhúzás hagyományos farsangi jelenetét mutatta be. A népi tradíció szerint azoknak a legényeknek a kapujába, akik nem nősültek meg a farsang végéig, a fiatal házasemberek egy tuskót, székelyesen csutakot húznak, tréfás-gúnyos ének közepette: „Házasodj meg, vén kappan”. A jelenet énekből és spontán párbeszédekből áll, a viccre hajló házigazdák pedig kedvük szerint bekapcsolódhattak egy-egy szóváltás erejéig, de akár felvehették a vénlegény vagy vénleány szerepét is.
A házigazda szerepét felvállaló civil szervezetek a farsanghoz járó eszem-iszomról is gondoskodtak: fánkkal, zsíros kenyérrel, borral kínálták vendégeiket, de szívesen láttak minden érdeklődőt a farsangfalka méltó megünneplésére.  


A hagyományőrző bemutatókat a közös farsangi bábu elégetése és a tavaszköszöntő ének zárta, minek következtében, ha a tél még érezteti is hatását, a sok móka, hangos nevetés, a jelenlevők derűje egészen biztosan előcsalogatja a tavaszt.


Share Button
Ennyien olvasták: 324

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.