Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Parászka Máté megmondta a frankót

Központ január 26, 2011 Egyéb kategória

Parászka Máté megmondta a frankót

paraszka_mate

A már megszokott pénteki teltháznál is többen gyűltek össze a marosvásárhelyi G. Caféba, Parászka Máté, fiatal művész festménykiállításának megnyitója alkalmából. A kiállítást Birtalan Kölök Zsolt képzőművész nyitotta meg, kihangsúlyozván, hogy Máté mindent, így a frankót is, a vonalak segítségével mondta el.

A szatmárnémeti származású 24 éves fiatalember Temesváron festészetet tanult, majd szüleivel Marosvásárhelyre költözött. Rövid idő alatt megismerkedett a vásárhelyi művészekkel, akik segítettek a rendezvény megvalósításában, Máté megmondja a frankót címmel.
A közel húsz festmény, grafika kizárólag erre az alkalomra készült és minden képnek külön-külön története, mondanivalója van. „Próbálom összekeverni a konceptuális művészetet az elit, klasszikus festészettel, grafikával. Én egy olyan személy vagyok, akinek úgymond megvannak a periódusai. Számomra az elmúlt 3–4 év olyan volt, mint azt a képeken lehet látni. Megtapasztaltam azt is, amiben én személy szerint nem hiszek, avagy nem tartom fontosnak. Ezért döntöttem úgy, hogy ezt a nagy mennyiségű információt kiküldöm vászonra és papírra” – magyarázta Máté. A fiatal alkotó a realitásból meríti témáit, és úgy véli, a legnegatívabb dolgokat is iróniával és némi humorral kell megközelíteni, „mert csak így éled túl az életet.” Erre utal a kiállítás címe is, ugyanis mint megtudtuk tőle, vigyázni kell a „frankó elmondásával”.
– Célom az volt, hogy a megnyitóra ellátogasson pár olyan ember is, akik főállásban mindenkinek kiosztják az észt. Véleményem és tapasztalatom szerint mindenkinek megvan a saját frankója, ami szerint él, ami szent és sérthetetlen.
Végignézve a közönségen, Máté mondanivalója halló fülekre talált, festményei pedig nyitott szemekre és befogadó lelkekre.


Share Button
Ennyien olvasták: 685

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.