Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Park helyett parkoló

Központ június 2, 2011 Egyéb kategória

Park helyett parkoló

parkÚgy tűnik, városunkban tovább folytatódnak a parkolók és a zöldövezetek körüli csatározások. A környezetvédők és a vásárhelyi lakosok szomorúságára, de az autótulajdonosok örömére újabb parkoló létrehozását tervezik, ezúttal a November 7 negyedbeli Bükk utcában.


Szakács László, a marosvásárhelyi Rhododendron környezet- és természetvédelmi szervezet elnöke számolt be lapunknak a tervezett fedett parkolók létrehozásának, illetve a park felszámolásának tervéről: „Engem is a lakók értesítettek arról, hogy az ott lévő garázsok helyére parkolóházat terveznek, annak ellenére, hogy ők azt ellenzik. Elmondásaik szerint kézjegyükkel ellátták azt a kezdeményezést, miszerint egyetértenek új parkolók megépítésével, viszont az sehol nem volt feltüntetve, hogy ezáltal zöldövezetet számolnának fel” – magyarázta. Az ott élők felháborodással konstatálták, hogy az aláírásgyűjtési felhívásban sehol sem szerepelt, hogy mi az ára a parkolóknak, éppen ezért, közösen a környezetvédő szervezetekkel egy hatékonyabb módszer után kutatnak. – Vitathatatlan, hogy parkolókra szükség van, viszont nem mindegy, hogy mily módon, milyen áron valósítják meg azokat – taglalta Szakács.  

Egységes elemzéssel,
nem pedig pontszerű megoldásokkal megoldhatóvá válna mind az autók parkolása, mind a környezet védelme – véli Szakács László. Véleménye szerint egy olyan felmérés elvégzésére lenne szükség, mely tisztán rávilágít arra, hogy egy adott lakónegyedben pontosan hol a legnagyobb az autósűrűség, hol van lehetőség mély-, avagy emeletes garázsok megépítésére, oly módon, hogy természeti értékeink is megőrizzék. „Sajnos városunkban nem ez lenne az első alkalom, amikor pillanatnyilag jónak tűnő módszert alkalmaznának, nem gondolva a parkok fontosságára. Hasonlóan cselekedtek a kövesdombi Petru Dobra utcában, ahol zöld területek lerombolása után húzták fel a parkolókat” – mondta el Szakács, aki kiemelte a Bálint István tanácsos által javasolt alternatív megoldást, aminek értelmében a Székely Vértanúk utcában, vagy köznyelvi nevén ismert régi szerpentinen, ferde parkolók kijelölését támogatná.

Beadvánnyal küzdenek a parkért
A marosvásárhelyi Civitas Nostra városvédő egyesület ezúttal egy beadvány előterjesztésén dolgozik, kérvén a végrehajtókat egy alapos, átfogó elemzés elvégzésére, valamint egy hosszú távú stratégiai megoldás kínálására. Ugyanakkor, a jogszabály (140/2011 tanácsi határozat) által előírt nyilvános meghallgatások és viták megszervezését is szorgalmazzák, hiszen a város különböző negyedeiben feláldoznák a zöldövezetet néhány parkoló felépítéséért.
„A látszólag egyszerű, könnyű és olcsó megoldás – a zöldövezetek átalakítása, esetleges játszóterek lefaragása, autók közé ékelése – közép- és hosszú távon a legköltségesebb intézkedés lesz, úgy társadalmi, mint egészségügyi szempontból” – magyarázta Szakács.

Share Button
Ennyien olvasták: 201

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.