Központ
2017. november 25. szombat, Katalin
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Borús
Holnap
Borús
Eső valószínű
Hétfő
Eső valószínű

Park helyett parkoló

Központ június 2, 2011 Egyéb

Park helyett parkoló

parkÚgy tűnik, városunkban tovább folytatódnak a parkolók és a zöldövezetek körüli csatározások. A környezetvédők és a vásárhelyi lakosok szomorúságára, de az autótulajdonosok örömére újabb parkoló létrehozását tervezik, ezúttal a November 7 negyedbeli Bükk utcában.


Szakács László, a marosvásárhelyi Rhododendron környezet- és természetvédelmi szervezet elnöke számolt be lapunknak a tervezett fedett parkolók létrehozásának, illetve a park felszámolásának tervéről: „Engem is a lakók értesítettek arról, hogy az ott lévő garázsok helyére parkolóházat terveznek, annak ellenére, hogy ők azt ellenzik. Elmondásaik szerint kézjegyükkel ellátták azt a kezdeményezést, miszerint egyetértenek új parkolók megépítésével, viszont az sehol nem volt feltüntetve, hogy ezáltal zöldövezetet számolnának fel” – magyarázta. Az ott élők felháborodással konstatálták, hogy az aláírásgyűjtési felhívásban sehol sem szerepelt, hogy mi az ára a parkolóknak, éppen ezért, közösen a környezetvédő szervezetekkel egy hatékonyabb módszer után kutatnak. – Vitathatatlan, hogy parkolókra szükség van, viszont nem mindegy, hogy mily módon, milyen áron valósítják meg azokat – taglalta Szakács.  

Egységes elemzéssel,
nem pedig pontszerű megoldásokkal megoldhatóvá válna mind az autók parkolása, mind a környezet védelme – véli Szakács László. Véleménye szerint egy olyan felmérés elvégzésére lenne szükség, mely tisztán rávilágít arra, hogy egy adott lakónegyedben pontosan hol a legnagyobb az autósűrűség, hol van lehetőség mély-, avagy emeletes garázsok megépítésére, oly módon, hogy természeti értékeink is megőrizzék. „Sajnos városunkban nem ez lenne az első alkalom, amikor pillanatnyilag jónak tűnő módszert alkalmaznának, nem gondolva a parkok fontosságára. Hasonlóan cselekedtek a kövesdombi Petru Dobra utcában, ahol zöld területek lerombolása után húzták fel a parkolókat” – mondta el Szakács, aki kiemelte a Bálint István tanácsos által javasolt alternatív megoldást, aminek értelmében a Székely Vértanúk utcában, vagy köznyelvi nevén ismert régi szerpentinen, ferde parkolók kijelölését támogatná.

Beadvánnyal küzdenek a parkért
A marosvásárhelyi Civitas Nostra városvédő egyesület ezúttal egy beadvány előterjesztésén dolgozik, kérvén a végrehajtókat egy alapos, átfogó elemzés elvégzésére, valamint egy hosszú távú stratégiai megoldás kínálására. Ugyanakkor, a jogszabály (140/2011 tanácsi határozat) által előírt nyilvános meghallgatások és viták megszervezését is szorgalmazzák, hiszen a város különböző negyedeiben feláldoznák a zöldövezetet néhány parkoló felépítéséért.
„A látszólag egyszerű, könnyű és olcsó megoldás – a zöldövezetek átalakítása, esetleges játszóterek lefaragása, autók közé ékelése – közép- és hosszú távon a legköltségesebb intézkedés lesz, úgy társadalmi, mint egészségügyi szempontból” – magyarázta Szakács.

Share Button
Ennyien olvasták: 97

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.