Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

PD-L+UDMR+RMGC = LOVE

Központ augusztus 4, 2011 Egyéb kategória

PD-L+UDMR+RMGC = LOVE

Ilyen és ehhez hasonló feliratú táblákkal felvértezett civilek és zöld aktivisták hemzsegtek kedden délben Bukarestben, a Művelődési és Örökségvédelmi Minisztérium székháza előtt. Mindannyian Kelemen Hunor tárcavezető lemondását követelve. A tiltakozás – akárcsak tavaly, vagy tavalyelőtt – idén is nevetségességbe fulladt. Az, hogy ezt a darabot több felvonásosra tervezték, tele olyan szereplőkkel, akik következetlenségükkel és köpönyegforgatásukkal felháborították a közvéleményt, ez természetesen a színjáték része. Hogy ennek a tragikomédiának a kicsúcsosodása éppen Kelemen Hunor kulturális (!) miniszter közbenjárásával történik, már csak hab a tortán. A kormányhatározat kimondja, hogy a miniszter elsődleges feladata „a kulturális örökség és sokszínűség támogatása, nemzeti és a helyi közösségek szintjén is.”

Kérdem én, milyen legitimitással bír egy olyan miniszter, aki néhány tízmillió dollárért eladja Verespatakot? Aki a 2010-es év elején még azt állította, hogy soha nem tudná elfogadni a templomok, a temetők és a kétezer éves római bányajáratok megsemmisítését, valamint azt, hogy nem létezik olyan megoldás, amely által elkerülhető lenne a helyi kulturális örökség megsemmisülése, ha a bányaprojektet életbe ültetnék. Persze a fáma másról szól: a miniszter úr „megmenti a kulturális örökséget” azzal, hogy elfogad néhány millió dollárt a kanadai–román vegyes vállalattól, s a pénzt állítólag örökségvédelemre fordítják. Mi ez, ha nem kenőpénz?

A baj az, hogy Verespatak sorsa úgy alakul, ahogyan a politikai szelek éppen fújnak. Gondoljunk csak Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter álláspont-változtatására, vagy arra, miként revideáltatta Borbély László miniszter Svédországban tett látogatása után a ciántechnológiás bányászatról előzőleg hangoztatott véleményét.

Mi meg törődjünk bele abba, hogy több száz millió tonna hulladék fog felgyülemleni, egy több száz hektáros cianid-oldatot tartalmazó zagytározó fog létrejönni? Legyintsünk rá az eltüntetett falvakra, templomokra, és az emberek kilakoltatására?

Higgyük el azt is, hogy a beígért nyereséget visszafordítják a kulturális örökség megmentésére? De mi lesz majd, amikor addig csűrik-csavarják a jogszabályokat, hogy „valahogy” az aranyrudak Kanadában és politikusaink széfjeiben fognak landolni? Bukarest persze meg fogja kapni az arany elenyésző töredékének ellenértékét, amit valószínűleg a Kárpátokon kívül fog elkölteni, mi meg nem maradunk semmivel Európa legnagyobb aranylelőhelyéből, a felbecsülhetetlen ökológiai károkkal.

Nem kell politikai szakértőnek vagy fanatikus zöld aktivistának lennünk ahhoz, hogy ez kihozzon a sodrunkból!

 

Share Button
Ennyien olvasták: 220

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.