Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Pléhkrisztusok

Központ augusztus 11, 2011 Egyéb kategória

PléhkrisztusokFerenc_Zsombor

Annak ellenére, hogy az utóbbi években az erdélyi magyarok körében is tanúi lehettünk a „lelki modernizálódásnak”, még mindig komoly megtartó erejük van egyházi és történelmi relikviáinknak. Bár folyamatosan csökken a történelmi egyházak aktív híveinek létszáma, és a nemzeti-történelmi témák iránti érdeklődés, mind a mai napig a legnagyobb erdélyi rendezvény a csíksomlyói búcsú, de nagy érdeklődés övezi a kolozsvári Mátyás-szobor körüli fejleményeket vagy akár a Székely Nemzeti Múzeum különleges vándorkiállításait.

Mindent egybevetve, talán elmondhatjuk, hogy minél szürkébbek a hétköznapjaink, annál fontosabbak ünnepnapjaink. A hétvégeken, minél zsúfoltabb egy üdülési célpont, még azért is, még többen mennek oda. Mint egy-egy nagy fekete lyuk, amelyik mindent magába vonz, olyanok ezek a „tömegnyomor-tanyák”.

A csíksomlyói búcsúról nyugodtan elmondhatjuk, hogy a rendezvény már rég túlnőtte hagyományos spirituális kereteit.

A több százezer ember nem csak imádkozni megy a Székelyföldre, hiszen ezalatt ajándékokat is vásárol, szállodai és vendéglői ellátást vesz igénybe. A dolgok természetes menete alapján kialakult a zarándok-turizmusra alapozó üzleti szféra, amely kiszolgálja és kihasználja ezt a lehetőséget. Talán éppen az ősrégi Szereda-Udvarhely rivalitásra vezethető vissza annak a kezdeményezésnek az eredete, amely alapján a Székelyudvarhely melletti Gordon-hegyre egy húsz méter magas Jézus-kilátót építenének.

Nagyon nehéz lenne erről az „érdekes” ötletről objektív véleményt alkotni. Egy helyi kezdeményezés áll a beruházás mögött, többek között az említett hegy nevével fémjelzett sajtgyár anyagi támogatásával. A csíkszeredai hatóságok már jelezték, hogy sem művészi, sem egyházi, sem pedig műszaki jóváhagyás nincs a létesítményre. Sokan oda nem illőnek, giccsesnek, hivalkodónak tartják az ötletet. Kényes talajra terelődik a vita, mert Jézus, a megváltó, ebben az esetben, a környék turisztikai attrakciójává válna, egy valódi messiás szerepét töltené be, a környék gazdasági motorjává lépne elő. A húszméteres kilátó és a róla mintázott fémszobor a hitélet, de ugyanakkor a helyi fellendülés egyik fontos elemévé válhat.

Ha csak a lélekhez fűződő szempontokat tartanánk szem előtt, akkor valóban nem lenne szükség egy ekkora pléhszerkezetre, viszont ahhoz, hogy minél nagyobb tömegeket gyűjtsön maga köré, mégis, lássuk be, számit a méret is. Egy sokkal szerényebb, de hasonló ambíciókkal bíró ötlet a Sepsiszentgyörgy melletti Óriás Pincetető az ott felépített képzőművészeti installációval együtt, ahol néhány nappal korábban a Székely-vágtát rendezték.

Történelmi távlatokból tekintve a mai időkre, előfordulhat, hogy újabb és újabb tömegeket vonzó létesítmények jönnek létre Erdélyben, és át fognak rendeződni a hagyományos értékekkel szembeni viszonyulások. Marosvásárhely egyelőre nem rendelkezik az említett példákhoz hasonlítható zarándokhellyel, de hétvégenként ide is járnak a szomszédos megyékből szép számban. Nem imádkozni, hanem strandolni.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 334

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.