Központ
2020. november 24. kedd, Emma

PletyKalap

Központ július 28, 2011 Egyéb kategória

PletyKalappletyka

Megnyugodhatunk: a pók is hülyül, ahogy öregszik. A pókok hálószövésének tanulmányozásával akarják megfejteni francia (végre nem brit!) kutatók, hogy milyen szerepet játszik a kor más élőlények, köztük az emberek magatartásában.

A fiatal házi pókok tökéletes szögekkel és pontos mintázattal szövik pókhálójukat, ám ahogy öregszenek, hálóik mintázata romlik, tátongó lyukak, szabálytalan formák jelennek meg rajtuk. A pókok valószínűleg azért vesztik el az öregedéssel hálószövő képességüket, mert központi idegrendszerük elkezd leépülni – állítja az egyik szaki. El is hisszük neki, csakhogy a pókok és az emberek idegrendszere között azért van némi különbség… Talán gyorsabban haladna a kutatás, ha Pókembert is bevonnák a tanulmányozásba.

Kicsi, de hmmm! Méretéhez képest egy apró vízipoloska a leghangosabb állat a világon, állítja egy új tanulmány. A nálunk is honos törpe búvárpoloska (Micronecta scholtzi a tudományos neve, ha valaki majd megkérdi) alig két milliméter nagyságú, édesvízi rovar. A kis hangoskodó ciripelő hangot ad ki, amit a biológusokból és mérnökökből álló kutatócsoport egy különleges, víz alatti mikrofon segítségével rögzített. Az elemzések során kiderült, hogy scholtzika „éneke” átlagosan 78,9 decibel hangos volt, ami megfelel egy robogó tehervonat keltette zajnak. Azt is felfedezték, hogy a poloska miként produkálja ezt a hangot: a potrohához dörzsöli a péniszét! A ciripelésnek a szaporodásban van szerepe, ezzel a hanggal csalogatják magukhoz az üzekedni vágyó poloskacsajokat. Az is kiderült, hogy az emberek azért nem figyelnek fel erre az egyébként fülsiketítő hangra, mert scholtzi komáék a víz alatt ciripelnek, és a hang 99%-a elvész, amikor kilép a vízből a levegőbe. Na, még tiszta szerencse, hogy a halak süketek…, vagy nem is süketen születnek, hanem ettől válnak azzá? Nem tudjuk. Mint ahogy azt sem tudjuk, hogy vajon a mezei tücskök is azonos módon keltik-e a hangot, de, ha majd kiderül, hogy igen, az egy kicsit vissza fog venni a tücsökciripeléses nyáresték meghitt romantikájából…

Videochattel bővül a Facebook!
Partnerséget kötött a Facebook és a Skype annak érdekében, hogy videochat szolgáltatással bővüljön a közösségi oldal – jelentették be a napokban. A video-call szolgáltatást Cukorhegyi Márk (Mark Zuckerberg) Facebook-vezér mutatta be, aki azt is elárulta, hogy a Facebook felhasználóinak száma elérte a 750 milliót (de mi kíváncsiak lennénk a valós felhasználói számra is, mert ebbe a háromnegyed milliárdba vélhetően beleszámoltak egy csomó kamut is: például a legtöbb magyar „celebnek” több száz ál-oldala van, amiket a rajongók gyártanak, ergo nem „valós” felhasználók). A szolgáltatás egyelőre csak két személy közt fog videókapcsolatot teremteni, szemben a Google+-szal, amely máris csoportos videokonferencia-lehetőséget biztosít felhasználóinak.
Amúgy a kis Márknak nagyon bejött ám ez a Facebook-biznisz! Amint nemrég beszámoltunk róla, 14 milliárd(!) dollárra becsülik a vagyonát, ám ő mégsincs elszállva magától: szerény kis egy úszómedencés, öt hálószobás, nem egészen hétmillió dollárt érő kulipintyóban vegetál, kínai csaja van, és magyar (puli) kutyája. Szeretheti az egzotikus fajokat, mert előző kettő mellé nemrég beszerzett egy japán kertészt, egy maláj inast, egy eszkimó befektetési tanácsadót, egy tájföldi szexrabszolgát és egy csángó bejárónőt is.

Lefülelt szöktetés. Egy kerekes bőröndben akarta kicsempészni bebörtönzött férjét a fegyházból egy mexikói nő. Próbálkozása sikertelenül végződött, mivel a Chetumal városában lévő börtön őrei felfigyeltek rá, hogy a 19 éves csajszi nagyon idegesen viselkedik, amint egy nagy, fekete, igen nehéznek tűnő bőröndöt vonszol maga után (fene tudja, ha én börtönőr lennék, nekem már maga az gyanús lenne, ha a látogató egy hatalmas bőrönddel készülne távozni, viselkedhetne bármily nyugodtan is). Megvizsgálták a koffert, és megtalálták benne a nő embriópózba görnyedt férjet, aki 20 éves börtönbüntetését tölti. Hogy magától felsírt-e a nagyra nőtt magzat, amikor meglátta az egyenruhás szülészorvost, vagy meg kellett paskolni egy cseppet, arról nem számoltak be.

Akár több száz évig is élhetünk! Legalábbis Ungvári Zoltán, az Oklahomai Egyetem docense szerint. Még mialatt valaki infarktust kapna örömében: sajnos nem mi, hanem a kései leszármazottaink, majd jó néhány évszázad múlva, de már ez is valami. Ungvári többek közt elmondta: a mai napig nem értik, miért élnek bizonyos állatok csupán három évig, míg mások, mint az egyik tengeri kagylófaj, négyszázig, miközben az utóbbi szíve élete során másfél milliárdszor ver (ráadásul, amikor szeretkezik vagy sportol, olyankor két – két és félszer olyan gyorsan). Az oklahomai docens kutatócsoportja abból indul ki: ha megértik, hogyan volt képes az ember 6 millió éves evolúció során megduplázni élettartamát, akkor közelebb kerülnek olyan terápiás megoldásokhoz, amelyek ezt tovább növelhetik. Na, hát akkor csipkedjék magukat, mert nincs időnk még hatmillió évet várni az újabb megduplázódáshoz, ráadásul az még mindig csak kábé százötven éves élettartamot jelentene.
Még egy öregedéssel kapcsolatos, nem kevésbé megrázó hír: egy női magazin szerint a három legdurvább öregedésgyorsító, már ami a bőr öregedését illeti: az elégtelen alvás, a napozás és a cigarettafüst. Ezek külön-külön is megviselik a bőrt, főleg az arcbőrt, de együttesen aztán kész múmiává aszalják annak viselőjét. Tehát nagyon vigyázzanak, hölgyeim, pláné most, nyár közepén: eszükbe ne jusson hetekig a strandon vagy a tengerparton cigizni, főleg ne úgy, hogy közben az éjszakákat átbulizzák!


VÉDEKEZÉSI TIPPEK MEDVETÁMADÁS ESETÉN

Futás. Nem a legjobb megoldás, mivel a maci gyorsabb az embernél, főképp erdőben vagy sziklás, akadályos terepen, ráadásul az iszkolás akkor is támadásra késztetheti, ha eredetileg csak meg akart ijeszteni. Csakis utolsó lehetőségként próbálkozzunk vele.

Fára mászás. Ez sem üdvözítő, mert ő is tud fára mászni, ráadásul sokkal ügyesebben és gyorsabban, mint mi. Csak abban az esetben van nyert ügyünk, ha kapásból találunk olyan fát, amelynek az ágai minket épp megbírnak, de őt már nem, viszont elsőre ilyet kitippelni bajos, és második próbálkozás nincs.

Víz. Amennyiben sikerül elérnünk menekülés közben egy folyót vagy tavat, habozás nélkül vessük bele magunkat, mert a vízbe nem jön utánunk (kivéve a jegesmedvét, de olyan csak az Animal Planeten és az állatkertekben van). Sajnos ez csak átmeneti megoldás, mivel nem lubickolhatunk a végtelenségig; ezt a medve is tudja, ezért szokott türelmesen várakozni a parton.

Halottnak tettetés. Kérdéses hatékonysága mellett kötélidegek kellenek hozzá, hogy az ember lélegzetvisszafojtva, mozdulatlanul feküdjön, miközben egy többmázsás dög nyalogatja a képét. Ráadásul a medve gyanakvó állat, inkább lekapja az ember arcát egy hanyag mancsmozdulattal, hogy biztos legyen a dolgában. Akkor már jobb, ha élőhalottnak tettetjük magunkat (lassan, szögletesen mozgunk, csorgatjuk a nyálunkat, diszkréten hörgünk stb.), ugyanis a medvék félnek a zombiktól, ezért nem szerepelnek a zombis filmekben medvék.

Medvebőr. Sosem árt, ha kiránduláskor van nálunk egy medvebőr (fejjel együtt), amit attak esetén villámgyorsan magunkra kaphatunk; ez a hirtelen átváltozás össze fogja zavarni a macit, legalábbis annyi időre, ameddig eloldalgunk (lehetőleg négykézláb). Szinte tökéletes védekezési módszer, egyetlen esetben szívhatjuk meg: ha egy féltonnás, kanos hímmel szemben alkalmazzuk – vagy vetélytársnak vél, és kigittel, vagy medvecsajnak…

Sértegetés. Érzékenyebb lelkű brumiknál beválhat, ha közvetlenül támadás előtt erélyesen ráripakodunk: „szégyelld magad, csúnya maci!”, „nem mész innen, te büdös?!”, „látszik, hogy nem volt gyerekbarlangod (bocsszobád)!” satöbbi. Nagyon elvétve a dalra fakadás is megoldást jelenthet: amennyiben cirkuszból szökött fenevaddal van dolgunk, az ének hangjára rögtön kezes báránnyá válik, és elkezd táncolni. Eközben lassan hátrálva, de mindvégig folyamatosan dalolászva csalogassuk ki a legközelebbi országútra, előbb-utóbb csak jön egy kamion…

Share Button
Ennyien olvasták: 374

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.