Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

PletyKalap

Központ május 10, 2011 Egyéb kategória

Vásárhelyi PletyKalap

PletykalapÉn kis kertész legény vagyok, blődségeket mondogatok. Azt nyilatkozta Florea mester a minap, valamilyen városszépítő akciónak becézett bohóckodás során, hogy annyira szeret ültetgetni, kapálgatni, kapirgálgatni, legszívesebben gereblyére cserélné a (kis)királyi, azaz polgármesteri jogart (nem ilyen szépen mondta, de ez volt az értelme). Dorinel, Dorinel, hogy is kérdezzük finoman: hát ki a halál f*sza nem engedi?

 

Ne szólj szám… Nincs valami sok vásárhelyi vonatkozása, de erőst jópofa hír: nem beszél egymással a kihalófélben levő mexikói bennszülött nyelv, az ayapaneco két utolsó ismerője. Habár ugyanabban a faluban laknak, nem messze egymástól, mégse hajlandók kommunikálni. A 75 éves Manuel Segovia bátyjával beszélgetett utoljára folyékonyan ezen a nyelven, aki már nincs az élet sodrában, azóta csak a feleségével és fiával, akik megértik ugyan, de ők maguk csak néhány szót gagyognak (passzív nyelvtudás). A másik férfi, a 69 éves Isidro Velazquez senkivel sem beszél. Azt nem lehet tudni, hogy egymással miért nem állnak szóba, de egy nyelvész-antropológus szerint csupán nincs közös témájuk. Van ilyen, na! (De tényleg van: egy ismerősöm idős, vidéki szülei tizennégy éve nem szólnak egymáshoz – pedig nincsenek elválva, sőt, egy házban laknak –, és remekül elvannak. Nem állítjuk, hogy ez lenne a követendő példa a tartós családi béke fenntartása érdekében, de egy próbát mindenesetre megér…)


Híradózni veszélyes. Az ember gyanútlanul rácuppan kora reggel a PRO TV-híradóra, és mit lát? Alant a nagybetűs szalagcím: VICEPRIMAR IMPUSCAT MORTAL, a tudósító épp készül beavatni a részletekbe. Igen ám, de melyik tudósító, és honnan készül? A vásárhelyi, a Színház térről! Szó bennakad, hang fennakad, lehelet megszegik, szinapszisok görcsben, adrenalinszint a plafonon, szívbillentyűk üresjáratban: csak nem a mi drága majorunkat puffantották le?! Aztán kisvártatva megnyugtatnak: nem egy városi paraszt alpolgármeister járt pórul, hanem egy falusi. Huh, ez meleg volt!


Csodálkozik Mehemed: ilyenek a tehenek? A modellügynökségnek kezdenek lassan ráunni a csont és bőr anorexiás manökenekre, és egyre gyakrabban küldenek ki duci (értsd: dagadt) csajokat a kifutókra. Egy (minden bizonnyal igen értelmes) olasz táplálkozási szakember szerint azonban a beöltöztetett hurkahalmok szerepeltetése is legalább annyira káros lehet a tinilányokra nézve, akik ezeket a csámpádmányokat tartják példaképnek, mint a múmiáké, magyarán ez sem jó. Feltesszük hát a nagy kérdést, amely vélhetően önökben is megfogalmazódott, hátha olvassák az illetékesek a Központot: nem lehetne esetleg átlagos testű csajokat kizavarni a nagyérdemű elé?


Cseles törülközők. Intelligens lopásgátló címkékkel fogják ellátni brit szállodákban a törülközőket és fürdőköntösöket, mert megelégelték, hogy sok vendég sajnálja otthagyni őket távozáskor. A címkékbe rejtett mikrocsipek rádióhullámokat bocsátanak ki, és nyomban riadóztatják a személyzetet, ha a drága frottírportékák elhagyják a hotel területét. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy valszeg a szállodai szarkák is értesültek eme ördöngös tervről, és egy hanyag ollómozdulattal lenyisszentik majd a kifundálónál valamivel intelligensebb címkéket kicsekkolás előtt…


Erdély TV. Valamennyien aláírjuk ama közhelyet, mely szerint csak az nem téved, aki nem csinál semmit, de a tévés aranyköpések mellett mégse dzsesszelhetünk el szó nélkül; íme, egy újabb bokrétányi, egyébiránt szimpatikus „gáfa”:

-…felszólítják a munkálatok leállítására, ellenkezőleg büntetést rónak ki rá (ellenkező esetben valszeg le is sittelik a nyomorultat);

– sokat kellett gyerekkorodban mellőznöd? (mert én, leendő riporter, nélkülöztem eleget odahaza, valahányszor nekiszaladtam a falnak, mindig egy fedő esett a fejemre értelmező szótár helyett);

– hivatalos formaiságok (már csak formaságból se illik közhelyesen fogalmazni);

– (fogyasztóvédelmis pacáknak szegezve) a tojás esetében elég, ha megnézzük rajta a dátumot? (elvileg igen, de nem árt, ha megkeressük az illetékes tyúkanyót, biztos, ami biztos alapon);

– ugyanazok a törvények hivatkoznak rá is (az ember tudjon néha elvonatkoztatni…);

– a két férfi álrendőrnek adta ki magát (talán több esélyük lett volna, ha csak simán rendőrnek adják ki magukat).


Volt egyszer egy Amerika. Valljuk be férfiasan: többségünk kissé lenézi az amcsikat, műveletlen bunkóknak tartjuk őket, akik kábé annyit tudnak az Amerikán kívüli dolgokról, hogy Párizs Franciaország fővárosa, esetleg még azt is, hogy Ausztráliáé Sydney, de azt már rosszul. Nádasdy Ádámnak, a kiváló magyarországi nyelvésznek valamivel árnyaltabb a véleménye erről: „Az európai műveltség alapja a gyanú: azt tekintjük a műveltség részének, amit nem illik megkérdezni. Ha egy felnőtt ember megkérdezi, hogy ki is az a Villa-Lobos, ettől még nem tartjuk műveletlennek, de ha megkérdezi: ki is az a Mozart, akkor igen. Mármost a művelt ember sem tud mindent, és gyakran szembesül olyasmivel, amiről meg kellene kérdeznie, hogy kicsoda vagy micsoda – ám ezzel reszkírozná, hogy műveletlennek bizonyul, hiszen a dolog esetleg a kötelező tudnivalók közé tartozik. Ekkor szegődik mellé bölcs vezetője: a gyanú, mely megsúgja neki, hogy mire ne kérdezzen rá. A gyanú a művelt európai ember hatodik érzéke (…) Az amerikaiak mások, mint mi. Nekik nem műveltségük van, hanem tudásuk. Ők nem érzik, hogy Szűzanyám, itt nekem valamit nagyon illene tudni, úgyhogy kussolok és rohanok haza megnézni a lexikonban. Nem, ők megkérdezik: ki az, és onnantól fogva tudják. Azt mondta egy tanár a dimbes-dombos Iowában: maguk, Európában, megtanítják a diákoknak, hogy mit kell gondolni. Mi itt azt, hogy hogyan kell gondolkodni.” No comment.


Szívatás. Amint az bizonyára köztudott, Thomas Edison minden idők legtermékenyebb feltalálója, ezernél több szabadalom kapcsolódik a nevéhez; ő találta fel többek közt a szénszálas izzólámpát, a mikrofont, de még az mp3-lejátszó ősét, a gramofont is. Tőle származik a híres mondás: „a zseni egy százalék ihlet, kilencvenkilenc százalék verejték”; büdösség is volt a laborjában rendesen. Élete végéig roppantul bosszantotta, hogy a telefont nem ő, hanem nagy riválisa, a skót születésű Alexander Graham Bell találta fel. Ráadásul a pofátlan amerikai nem érte be ennyivel, hanem – a nemrég közzétett Edison-hagyaték tanúsága szerint – még egy szamarat ábrázoló képeslapot is küldött neki, ezzel a szöveggel: Dear Tommy! Feltaláltam a telefont! Amint tudsz, hívjál fel! A számom: 1.Furcsa tények. Egy átfogó, egész Európára kiterjedő felmérés adatai szerint:


– Csak minden huszonharmadik cseh kéményseprő szereti a tökfőzeléket.

– Oroszlánszelídítők, tánctanárok és logopédusok csak elvétve gyaláznak sírt.

– A horvát rablógyilkosok zömének gyerekkorában egy számmal nagyobb hintalovat vettek.

– A svéd operaénekesek között alig van hajléktalan.

– Országonként átlagosan mindössze négy olyan parlamenti képviselő van, akit kiskorában farkasok neveltek.

– Az ázsiai bevándorlók nem esznek pizzát, mert a szervezetükből hiányzik a kör alakú ételek lebontásához szükséges enzim.

– Svájcban udvariatlanságnak számít, ha vendégségben nem dicsérjük meg a csillárt.

– A norvég nők zömének nemcsak G, de H, I, J és K pontjuk is van. Olyan hangosak az ágyban, hogy csendórában tilos szeretkezni.

– A törökországi mecseteket csak egy speciális eszközzel, ún. mecsetecsettel szabad kifesteni.

– Spanyolországban a férj büntetlenül megverheti a feleségét, ha utánamegy a kocsmába.KÖZKEDVELT SLÁGEREK EREDETI, KEVÉSBÉ ISMERT VÁLTOZATAI


– KOÓS JÁNOS: Kislány a zongorán áll

– PRINCE: Deep purple rain

– EDDA: Ökör (A kör)

– HOFI: Ha én nem lennék gazdag

– ZALATNAY SAROLTA: Ich bin keine apáca

– KOVÁCS KATI: Találkozás egy régi szerelőmmel

– ABBA: B.Ú.É.K.

– AMY WINEHOUSE: Sej, de az én rózsám örömére visszafestem én a hajam feketére, csuhajja! (Back to Black)

– DANCS ANNAMARI: A bé se csúnya (Az a szép)

– CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ: Te turkálós élet

– V-MOTO’ROCK: Fekszem a lányon

– IRON MAIDEN: Ük-ük-ük-…….ükunoka (Seventh Son Of A Seventh Son)

– STEVIE WONDER: Sok a percem (I Just Called To Say I Love You)

– DEMJÉN FERENC: Defloráció (Szerelem első vérig)

– DEMJÉN FERENC: Menopauza (Szerelem utolsó vérig)

– GUNS N’ROSES: Esik eső karikára, Kossuth Lajos kalapjára (November Rain)

– ISTVÁN A KIRÁLY: Hess a pics*ba! (Szállj fel szabad madár)

– SMOKIE: Jó bőr neighbour (Living Next Door To Alice)

– APOSTOL: Szervkereskedelem (Eladó, kiadó most a szívem)

– FONOGRÁF: Betöltöttem a 4,5 milliárdot (Vén vagyok, akár a Föld)

– SZŰCS JUDITH: Mea culpa (Az én anyám)

– NEOTON: Cigidal (Monte Carlo)

– BRÓDY JÁNOS: Menstruáció (Egy hétig tart)

– BIKINI: Mássz odébb (Adj helyet magad mellett)

– BALÁZS FECÓ: Tavasz, nyár, ősz, tél

– MICHAEL JACKSON: A bárányok hallgatnak (Thriller)

– LGT: Neytiri (Kék asszony)

– BEATRICE: Iluska (Pancsoló kislány)

– KARÁDY KATALIN: Csikk

– U2: Cukrozott méz (Sweetest Thing)

Share Button
Ennyien olvasták: 282

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.