Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Ponta adócsökkentést ígér

Központ február 3, 2015 Uncategorized

pontavictorVictor Ponta miniszterelnök a parlament támogatását kérte hosszú távú tervei valóra váltásához hétfőn, a tavaszi ülésszak nyitónapján, miközben több kormánypárti honatya átült a kormánybuktatásra készülő ellenzék táborába.

Ponta a képviselőház előtt mondott beszédében gazdasági növekedést, több munkahelyet, szociális juttatásokat és adócsökkentést ígért. Egyebek között új adótörvénykönyv elfogadásához kért támogatást, amely szerinte lehetővé teszi, hogy Románia jövőre csökkentse az áruforgalmi adót a “2010-es szint közelébe”. 2010-ben Romániában 19-ről 24 százalékra emelték az áfát.

Ponta azt mondta: kormánya kevesebb sürgősségi rendeletet fog hozni, ha az új államfő már nem küld vissza annyi törvényt megfontolásra a parlamentnek, mind elődje tette.

Pontának azonban megingott a támogatottsága, amióta novemberben elvesztette az elnökválasztást. A pártelnök-kormányfő decemberben kizárta a PSD-ből a távozását követelő ellenlábasait, köztük Mircea Geoana szenátort, a párt volt elnökét. Geoana most új szociáldemokrata alakulatot szervez, amelyhez eddig 16 törvényhozó csatlakozott – nem csak a PSD-ből -, akik korábban a Ponta-kormányt támogatták.

Hétfőn a kormányoldal hat képviselője ült át a Klaus Johannis államfőt támogató Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciójába. A PNL közölte: bizalmatlansági indítvánnyal próbálja leváltani Pontát.

Az új PNL-t alkotó két jobbközép párt, a Demokrata Liberális Párt (PDL) és a történelmi PNL a tavaszi ülésszaktól kezdődően – a képviselőházban és szenátusban is – közös frakciót hozott létre, ezzel újabb lépést tett a teljes összeolvadás felé, amelyet a 2016-os parlamenti választások után akarnak véglegesíteni.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 472

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.