Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Rangos díj a Vártemplomnak

Központ április 14, 2011 Egyéb kategória

Rangos díj a Vártemplomnak

vartemplomRákóczi-díjjal tüntették ki a Vártemplomot. Gubcsi Lajos, a Magyar Művészet-díj alapítója a vasárnapi istentisztelet után nyújtotta át az elismerést.

Gubcsi Lajos rövid ünnepi beszédében kiemelte, Rákóczi Ferenc trónrakerülésével megcsillant a remény, hogy a kuruc szabadságharc csúcspontján Nagy-Magyarország visszaállítása újra örök érvényű legyen. „Engedjék meg, hogy amikor átnyújtom ezt a díjat, azt a hűséget kívánjam önöknek, amelyet a fejedelem élete végéig bujdosásban, száműzetésben érzett és erősített minden nap magában: hűséget népe, nemzete, országa és Erdély iránt. Csak egyetlen szót kellett volna kimondania a Szatmári Béke alkalmával: hogy Erdély nem része Magyarországnak, és megtarthatta volna családját, vagyonát, rangját. Ő azonban tudta, hogy Erdély és Magyarország ugyanaz” – mondta az író, közgazdász Gubcsi. Aki megemlítette azt is, hogy tudós, történész barátai Marosvásárhelyt, a Vártemplomot ajánlották a Rákóczi-díj legméltóbb helyszínéül.

„Az Úristen mindig úgy visel gondot ránk, hogy embereket rendel arra a helyre, ahol ki kell mondani vagy nem kell kimondani a szót. Rákóczi fejedelem tudta, hogy csakis egységben lehet megmaradni és ezért merte vállalni, akár megpróbáltatásokon keresztül is, hogy nem mondja ki a szót” – válaszolt Ötvös József főlelkész Gubcsi Lajos szavaira.

Az eseményt a Liszt Ferenc-díjas Szabadi Vilmos hegedűművész fellépése zárta.


Share Button
Ennyien olvasták: 236

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.