Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Rhédey rehab

Központ június 30, 2011 Egyéb kategória

Rhédey rehab

 rhedey_1Az erdőszentgyörgyi Rhédey kastély története egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza, amikor itt még kolostor állt. Ezt később lebontották, majd kastélyt építettek helyébe. Az épület az első világháborúig a Rhédeyeké. A világháborút követően a Schuller család birtokába kerül, majd 1948-tól állami tulajdonként tartják számon. A XIX. századi épületben a jelenlegi királyi család elődei laktak, majd iskolaként működött. A Kulturális Minisztérium jóvoltából két éve dolgoznak azon, hogy az épület újra teljes pompájában csilloghasson. Azt azonban még senki sem tudja, hogy mi történik vele a felújítást követően. Az elképzelések aszerint változnak, hogy projektmenedzser, az egykori iskola igazgatónője, vagy az önkormányzat képviselője fejti ki véleményét.

 

     Délelőtt van. A palotában lakó munkások vaságya még meleg. Nemrég hagyták el földszinti hajlékukat, melynek kormos külső falai azt jelzik, hogy a jelenlegi lakók közel sincsenek akkora pompában, mint a Rhédeyek voltak annak idején.

rhedey_2

2009 óta munkások laknak a barokk épületben, amelyet Gróf Rhédey László és felesége Inczédy Ágnes bárónő építtetett 1807-ben. II. Erzsébet királynő ükanyjának – Rhédey Klaudiának otthonában 1948-tól általános iskola működik. Jelenleg felújítás alatt áll és kisiskolások rivalgása helyett most kalapálás, fúrás-faragás visszhangzik a termekben. Az épület pompáját betonkavarók, salopétás munkások törik meg. Látni közöttük egy nőt is. Mint kiderült, a hivatalosan alkalmazott szakácsnőről van szó, aki a munkásoknak főz. Készségesen megmutatja a „konyhát”, ami iskola-büféből lett konyhává alakítva és elmondja, hogy amennyiben a munkálatok vezetőjével szeretnék beszélni, rossz időpontot választottam, mert jelenleg nincs itt, viszont két hét múlva megtalálom.

 Kilátás a rehabilitációra

 Magyarosi Erzsébet – az Erdőszentgyörgyi Iskolaközpont igazgatónője arról a bizonyos pillanatról mesél, amikor a palota dísztermének mennyezetéből leszakadt egy darab. Ezzel megszületett a felújítás gondolata.

– Akkoriban a dísztermet tanáriként használtuk. Mondtam is a kollégáknak, ha lehet, kerüljék azt a sarkot, nehogy baj történjen. Nemsokára beszéltem a Kis-Küküllő Térségi Társulás ügyvezető asszonyával, Borbély Emmával arról, hogy jó volna legalább egy előtanulmányt írni, amivel majd meg lehet pályázni az épület felújítását. Egyetlen gond volt csak. Erre az előtanulmányra sem volt elegendő anyagi fedezet. Aztán Aldebrőn találkoztam a magyarországi Nemzeti Örökségvédelmi Központ államtitkárával, és vele elhatároztuk, hogy be fogjuk nyújtani a pályázatot. Szekeres Gerőnek köszönhetően ez meg is történt. Ő volt az, aki a szükséges háttérinformációk megszerzését követően megírta a tanulmányt és sikeresen meg is védte – a kulturális minisztériumban építészekből, műemlékvédőkből álló bizottság előtt. A pályázás teljes folyamata a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatalon keresztül történt, tehát mi csak közvetítők voltunk a tervező és a minisztérium között. Hosszú csend következett. Körülbelül egy évig tartott és senki sem tudta, mi lesz a kimenetele. Annak ellenére, hogy Szekeres Gerő azt mondta, bemutatta a tervet és mindenkinek nagyon tetszett, arról, hogy elkezdődnek-e az újítások vagy sem, visszajelzést egyáltalán nem kaptunk a minisztériumtól. Aztán jött egy értesítés a polgármesteri hivatalhoz, hogy felújítják a kastélyt – meséli Magyarosi Erzsébet.

rhedey_3

Azóta két év telt el. Ez idő alatt a felújítással megbízott cégnek sikerült elvégeznie a munka legnehezebb részét. Megerősítették a boltíveket, betonfödémeket öntöttek, felszedték a padlózatot. A pincéből kihordták a földet, sőt egy méterrel lejjebb mentek, hogy legyen meg a pince eredeti magassága. Hátravan még a víz-, gáz-, fűtésszerelés és természetesen a restaurálás is. Mindez kezdetben hozzávetőlegesen 25 milliárd régi lejbe került volna, ha nem botlanak váratlan költségekbe. A felújításért felelős cég – a Sima Construct 2001 Kft. – vezetőjének elmondása szerint jelenleg 35 milliárd régi lejre becsülik a munkálatok értékét. Számításaik szerint, ha minden jól halad, decemberig befejezik. Amíg azonban a minisztérium nem fizet, addig ők sem tudnak haladni. Az iskola vezetősége Keresztes Géza csapatát ajánlotta a restaurálás kivitelezésére, az erre vonatkozó végleges döntés azonban a vállalkozó kezében van.

 Tulajdonjog – kit illet?

 Tény, nem teljesen tisztázott a Rhédey kastély jogi helyzete, ugyanis 6–7 évvel ezelőtt pert indított az önkormányzat ellen egy feltételezett tulajdonos – a Schuller család sarja, aki azt állította, őt illeti az épület fele. Szerencsénkre ez az állítólagos tulajdonos egyelőre nem tudja bizonyítani tulajdonjogát. A per egy évig fel volt függesztve, most újrakezdené a fellebbező, de semmi esélye nincs a per megnyerésére. Megvannak a dokumentumaink, amivel bizonyíthatjuk az épületnek a tulajdonunkba való kerülését. Az illető a visszaigénylési kérését úgy tette le, hogy kárpótlást kér a román államtól. Tehát az épületet semmiképpen nem kaphatná meg. Ha netán  megnyerné a pert – ami nem valószínű –, akkor a román államnak kellene őt kárpótolnia – magyarázta Hegyi László alpolgármester.

 Ismeretlen végeredmény

 Az épület jövőbeni rendeltetését illető elképzelések igen változatosak. Más-más lehetőségeket lát az épületben egy projektmenedzser, másat az egykori iskola igazgatónője és szintén eltérő elképzelései vannak erről az önkormányzatnak.

Menyhárt István projektmenedzser szerint pillanatnyilag senki sem tudja megmondani, mi lesz az épület sorsa a felújításokat követően. Ő úgy tudja, a beruházás azzal a céllal indult, hogy a felújítást követően az épület visszakapja korábbi rendeltetését, tehát továbbra is iskolaként funkcionál majd. Eközben elkezdték a Campus építését, amivel látszólag megoldódott volna az oktatás helyszínének kérdése. Ennek következtében kezdtek el tulajdonképpen azon gondolkodni, milyen más célra használhatnák a palotát. A lehetőségek között szerepelt többek között információs, turisztikai központ létesítése.

– Részemről azért lett volna nagy jelenősége mind a palota, mind a Campus befejezésének, mert rengeteg elképzelésem lenne arról, mire lehetne ezt az épületet felhasználni. Turisztikai irodát, felnőttoktatási központot, vállalkozásfejlesztési központot indíthatnánk. Több emberrel kellene konzultálni erről és végül eldönteni, ki mit lát a legalkalmasabbnak – mondta a projektmenedzser.

Az önkormányzat szintén dokumentációs, információs központ, kiállítótermek kialakításában gondolkodik. Szerintük ennek felelne meg leginkább az épület, iskolának semmiképp.

– Nekünk, mint önkormányzatnak tulajdonképpen az lesz a feladatunk, hogy ezt a központot kialakítsuk. Egyelőre várjuk, hogy a munkálatok befejeződjenek. Amint ez megtörtént, megünnepelnénk Rhédey Klaudiának a 200. születési évfordulóját – taglalta az alpolgármester.

rhedey_4

Magyarosi Erzsébet, az egykori iskola igazgatónője úgy véli, turisztikai szakosztályokat lehetne kialakítani a palota termeiben, mivel Erdőszentgyörgyön lenne erre lehetőség. Így kérték a restaurálási tervekben is – tanműhelyeket, felszolgáló termet, kisebb előadásokra termeket berendezni, a diákszövetségnek pedig egy külön termet, ahol gyűlésezhet, elvégezheti feladatait. Azokat a helyiségeket pedig, ahol egyáltalán nincs ablak, raktárnak lehetne használni. A pince borkóstolók, gasztronómiai találkozók, versenyek színhelye lehetne. Ezekből a rendezvényekből az iskola akár jövedelemhez is juthat. Miként lesz, majd meglátjuk, addig is a restaurálás befejezését várjuk.  

 

Share Button
Ennyien olvasták: 560

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.