Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Ritli László került az Egészségügyi Minisztérium élére

Központ augusztus 24, 2011 Egyéb kategória

Ritli László került az Egészségügyi Minisztérium élére

ritli

Sikerült kiegyeznie az RMDSZ-nek a Demokrata-Liberális Párttal, ugyanis az augusztus 17-én folytatott koalíciós egyeztetések után a PDL elfogadta, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az Egészségügyi Minisztérium irányítása alá kerüljön. Ennek következtében az RMDSZ megnevezte új egészségügyi miniszterét Ritli László személyében. 

 

 A felek közti kiegyezésnek értelmében az elkövetkezendőkben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tevékenységét az egészségügyi tárca koordinálja, így az egészségügyi közpolitikát egy intézményen belül, egységesen lehet megvalósítani.

Az új miniszter véleménye szerint az említett döntés lehetővé teszi a közpénzek hatékonyabb felhasználását. Ritli a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, a rendszer gördülékeny működésének érdekében teljes összhangra van szükség az Egészségbiztosítási Pénztár és a minisztérium között.

A tárcavezető úgy véli, a reformokat minden áron folytatni kell, különben a rendszer összeomolhat. Ritli László augusztus 17-én, szerda este, Traian Băsescu államfő jelenlétében tette le a hivatali esküt.

Mint arról korábban beszámoltunk, Cseke Attila, volt egészségügyi miniszter augusztus 4-én mondott le tisztségéről. Döntését azzal indokolta, hogy a költségvetés legutóbbi kiegészítésekor az egészségügynek szánt tételek felől nem konzultáltak vele, véleményét nem kérték ki, valamint az átutalt összeget (342,1 millió lej) nem tartotta elegendőnek a problémák orvoslására.

Az új miniszter kinevezését követően az RMDSZ ismét köszönetet mondott Cseke Attilának az általa elkezdett reformokért és miniszterként folytatott tevékenységéért. A szövetség álláspontja szerint a reformokat mindenképp folytatni kell.

 


Névjegy:

 

Ritli László 1948-ban Nagyváradon született, Temesváron végezte el az orvosi egyetemet, majd a hetvenes és a nyolcvanas években a vaskohsziklási Városi Területi Kórházat irányította, illetve ellenőrként dolgozott a Bihar megyei Egészségügyi Igazgatóságon. 1990-ben kinevezték a nagyváradi gyermekkórház igazgatóhelyettesévé, 1997 és 2009 között pedig a Bihar megyei Egészségügyi Igazgatóságot irányította. A pediátria, az onkológia és a hematológia területén szaktekintélynek számító orvos a Nagyváradi Egyetem orvostudományi karán tanít, 2010 óta pedig a nagyváradi városi kórház orvos igazgatója.


  Ui. Az elmúlt napokban nagy port kavartak a központi sajtóban megjelentetett, 2002-ben történt eseményekre vonatkozó cikkek, ugyanis 9 évvel ezelőtt a Nagyváradi Szülészeten belső kórházi fertőzés gyanúja merült fel, amelyet a Ritli László által vezetett egészségügyi igazgatóság fedezett fel, és jelentett a vezető intézményeknek. Az incidenst követően Ritli lemondott, viszont 2003-ban az  Egészségügyi Minisztérium vezetősége újra visszahelyezte az igazgatói székbe. „Mivel ebben az ügyben több intézmény részletes kivizsgálásba kezdett, helyesnek láttam benyújtani lemondásomat a vezetői tisztégből a széleskörű kivizsgálások lezárásáig. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a szaktárca, az ügyészség és a Törvényszéki Orvostani Intézet egyaránt megállapította: „az Egészségügyi Igazgatóság vezetője nem tehető felelőssé az ügyben” – magyarázta Ritli László, egészségügyi miniszter.


Share Button
Ennyien olvasták: 384

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.