ujs
Uncategorized

Román lapok: most minden párt az RMDSZ kegyeit keresi

Valamennyi román párt a jelenleg ellenzékben lévő RMDSZ kegyeit keresi, amely azonban most azzal van elfoglalva, hogy visszanyerje választói bizalmát – állapították meg a hétfői bukaresti lapok, az RMDSZ hétvégi kolozsvári kongresszusát kommentálva.

A Romanai Libera Az RMDSZ a legkelendőbb partner címmel számolt be arról, hogy a román pártelnökök valósággal megrohamozták az RMDSZ kongresszusát, és magyar szavakkal kedveskedve agyondicsérték a szövetséget, hogy ezzel elnyerjék támogatását saját kormányzati ambícióikhoz.

A Jurnalul National cikkírója arra figyelmeztet, hogy a PNL-nek az RMDSZ-szel együtt sincs elég ereje megbuktatni a Ponta-kabinetet, így meglehetősen kockázatos lépésnek tartja, hogy tíz évre szóló együttműködési ajánlatával a PNL elkötelezze magát a magyar követelések teljesítésére, ami jelentős népszerűségvesztést hozhat számára a román választók előtt.

A PNL az RMDSZ omladozó házához jár udvarolni című írás szerzője szerint a PNL-RMDSZ megállapodásban megkerülhetetlen lenne a tíz éve altatott kisebbségi törvény elfogadása, ugyanakkor az RMDSZ még a székelyföldi autonómiatervezetről sem lesz hajlandó lemondani, mert ezzel azt kockáztatná, hogy választói a radikálisabb magyar pártok – a Magyar Polgári Párt, vagy az Erdélyi Magyar Néppárt – felé fordulnak.

Az Adevarul vezércikkírója szerint az RMDSZ számára létkérdés, hogy visszanyerje választói megcsappant bizalmát, de ezt véleménye szerint éppenséggel a székelyföldi autonómiaigény „meghaladásával” érheti csak el. A szerző úgy véli, a magyar választóknak elegük van az erdélyi magyar pártok közti veszekedésből, és a fiatalok számára nem vonzó sem az RMDSZ hatalomvágya, sem a székely autonómiamozgalom.

Az Adevarul szerzője szerint az erdélyi interkulturalizmuson alapuló, az etnikumot háttérbe helyező, „kozmopolita, transzilvanista regionális politika” lenne csak képes begyógyítani az erdélyi magyarok és románok történelmi sérelmeit.

Több lap is rosszallóan emelte ki azt, hogy az RMDSZ-kongresszus nyilvánosan kiállt a szövetség jogerősen elítélt politikusai, Nagy Zsoltvolt távközlési miniszter és Markó Attila volt parlamenti képviselő mellett, ártatlanságukat hangoztatva.

A Hotnews.ro cikkírója szerint az RMDSZ magatartása semmiben sem különbözik a többi román párt és politikus gondolkodásmódjától, akik csak addig helyeslik a korrupcióellenes ügyészség leleplezéseit és a bíróság elmarasztaló ítéleteit, amíg azok politikai ellenfeleiket veszik célba, de „rettenetes visszaélésnek” tartják ugyanazt, amikor saját embereiket vonják felelősségre tetteikért.

Forrás: mti

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.