Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Ősi motívumok kelnek életre keze alatt

Központ március 3, 2011 Egyéb kategória

Ősi motívumok kelnek életre keze alatt

 Kulti_Zsuzsa

Sepsiszentgyörgyi barátai azt tartják róla, az egyetlen „őrült” Erdélyben, aki sirdakkészítéssel foglalkozik. A kirgiz technikával születő nemezszőnyegek ugyanis rendkívül hosszas és bonyolult munkát igényelnek. Ennek ellenére Örtel Zsuzsa családjából már mindenkinek nemezelt egy sirdakot és esze ágában sincs abbahagyni ezt az egyik legősibb textilkészítési technikát.

 De otthonukat nemcsak sirdakok díszítik, hanem az ember lépten-nyomon felfedez egy-egy hímzett-nemezelt színes tolltartót, tarka vagy drapp-szürke székpárnát vagy éppenséggel egy saját kezűleg nemezelt kisebb szőnyeget, lábtörlőt.

Örtel Zsuzsa Klára a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány előpataki nyári táboraiban kezdett el nemezelni. A sepsiszentgyörgyiekkel a mai napig baráti kapcsolatot ápol, ezért, amikor a Guzsalyas Alapítvány kiállít, munkáiból is kérnek. A táborban elsajátított technikákat hobbi szinten otthon is elkezdte űzni, és ez késztette arra, hogy beiratkozzon a Népi Egyetem néprajzkutató szakára, Asztalos Enikő csoportjába. Néhány csoporttársa kiállítást tervezett a Bolyai téri Unitárius Egyházközség Dersi János termébe, ahova, látva munkáit, Zsuzsát is meghívták. Zsuzsa a vasárnap megnyílt tárlatra öt kész sirdakjával, két belehengergetett mintájú szőnyegével és néhány apróbb tárggyal jelentkezett.

Zsuzsa, miközben sirdakjait mutogatta, elmesélte, hogy az első szabott-varrott szőnyege kilenc hónap alatt készült el. Ez nem napi nyolcórás munkát jelent, hanem amikor éppen ideje volt, leült és a szőnyegén dolgozott. Nyáron a nagycsalád segítségével az udvarukon készítették fésült gyapjúból a nemezlapokat, amelyet szappanos vízzel öntöztek, majd tapostak, gyúrtak, simogattak, és a három embert igénylő kötélverésről is említést tett. Azt is elmesélte, hogy miután már valamennyire gyakorlott volt a sirdakkészítésben, a következő szőnyegek, különösen ha az idő is szorította, hamarabb készültek; volt olyan, hogy két hónap alatt sikerült befejeznie egy szabott-varrottat. Majd a kirgizekre terelődött a szó, akik magukat a magyarok rokonainak tartják, és akik ezeket a szőnyegeket egy életre készítik. A fiatal kirgiz lány hozományként egy sirdakot és egy másik technikával készült, belehengergetett mintájú szőnyeget visz, amit az édesanyjával közösen készít el.

Szőnyegei mintavilágáról Zsuzsa elmondta, nem sajátjai, kirgiz és kazah szimbólumvilágból ihletett minták, nagyon kis átalakításokkal.

„Még annyira nem vagyok bátor, hogy egy ennyire ősi mintavilágba belenyúljak és átköltsem” – vallotta be Zsuzsa.

A kérdésre, hogy másnak is szívesen átadná-e tudását, Zsuzsa elmondta, ennek kereteiről még gondolkodik. Saját műhelye túl kicsinek bizonyulna egy nagyobb méretű tanfolyam szervezésére, de azon már gondolkodott, hogy hétköznaponként megnyissa műhelyét az érdeklődők előtt, felnőttfoglalkozás gyanánt.

 


A sirdakot két, eltérő színű, vékonyabb nemezlapból készítik, általában párban: kivágják mindkét anyagból ugyanazt a mintát, majd egymásba forgatják, és rávarrják két vastagabb nemezlapra. A mintákat jó szorosan és sűrűn levarrják a hátsó nemezlapra, az illesztéseknél vert kötéllel díszítik.


Share Button
Ennyien olvasták: 468

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.