Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Szabad Sajtó-díjat kapott Markó Béla

Központ március 31, 2011 Egyéb kategória

Szabad Sajtó-díjat kapott Markó Béla

sajtodijA Magyar Szocialista Párt 1994-ben hozta létre a Szabad Sajtó Alapítványt, és akkor alapították a Szabad Sajtó-díjat is. Azóta évről-évre kiosztásra kerül, a párthoz és a baloldali eszmékhez hű sajtóorgánumok publicistái kapják meg azt. Az egyenlő távolság, avagy éppen közelség jegyében Markó Béla is a díjazottak közé került!

 Idén, rendhagyó módon, két politikus is megkapta a Szabad Sajtó-díjat: Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának német vezetője és Markó Béla, volt RMDSZ-elnök, Románia miniszterelnök-helyettese. Az idei kitüntetettek közt találjuk még Vörös T. Károlyt, a Népszabadság főszerkesztőjét, Porcsin Zsolt debreceni újságírót, valamint Hazafi Zsoltot, az ATV reggeli műsorának szerkesztőjét. A díjátadó hagyományosan március 15-én, Budapesten, a Pilvax kávéházban zajlott és Mesterházy Attila, az MSZP elnöke méltatta a kitüntetett személyiségeket. Akkor Markó Béla nem tudott jelen lenni, igaz, az eredetileg Marosvásárhelyre ígért ünnepi beszédét sem tartotta meg a Székely Vértanúk emlékoszlopánál. Az elismerést most a marosvásárhelyi Bernády Házban vehette át. A díjazottat itt Földes György, a Szabad Sajtó Alapítvány kuratóriumának elnöke méltatta és elmondta, formabontó ünnepségről van szó, mivel először történik meg, hogy nem Budapesten adják át a díjat.

Földes György szavai szerint Martin Schulz azért kapta a díjat, mert annak ellenére, hogy a médiatörvény magyar probléma, azt mégis szóvá tette európai szinten. Markó Béláról szólva kiemelte, azért jutalmazták a Szabad Sajtó-díjjal, mert húsz éven keresztül segített felépíteni egy olyan nyilvánosságot, amire büszke lehet a romániai magyarság. Talán érdemes néhány szót ejteni ezen két politikus „érdeméről”. Schulzék ugye leragasztott szájjal és üres címoldallal megjelenő újságokat lobogtatva „harcoltak” európai hadszíntéren a magyar sajtószabadságért. Látszólag az cseppet sem zavarta a szólásszabadság védelmezőit, hogy a felmutatott lapok a Népszabadság és a Népszava példányai voltak. Újságok, melyek büszkén vállalják a pártállami múltba gyökerező identitásukat és pillanatig sem rejtik véka alá jelenlegi MSZP-s kötődéseiket. És micsoda véletlen! Hiller István, Gyurcsány Ferenc, vagy éppen Mesterházy Attila a Szabad Sajtó-díj átadója, a kitüntetett újságírók között pedig mindig ott találtunk valakit az említett újságok szerkesztői, tollforgatói közül. Ami az idei év másik politikusdíjazottját illeti, Földes György azt mondta, hogy Markó Béla az elmúlt húsz évben a sajtószabadságért küzdött. Erről a küzdelemről viszont bátran kijelenthetjük: kissé egyoldalúra sikerült. Ráadásul biztos nem véletlenül, hiszen Szabad Sajtó-díj járt érte!

 

Share Button
Ennyien olvasták: 310

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.