Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Szakma vagy politika?

Központ július 15, 2011 Egyéb kategória

Szakma vagy politika?

 Biro_Zsolt_PressA bukaresti Román Rádiótársaság tanácsa elé citálták Biró Zsoltot, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársát, azzal vádolván, hogy szakmáján keresztül alkotmányellenes autonómia-törekvéseinek adott hangot. Mint ismeretes, az újságírót néhány hete választották meg a Marosszéki Székely Tanács (MSZT) elnökének. Felettesei összeférhetetlenséget állapítottak meg a Székely Nemzeti Tanács tevékenységében elvállalt szerepe, valamint újságírói mivolta között.

Háromszor a Marosvásárhelyi Rádió Igazgatótanácsa előtt

A bukaresti beidézést megelőzően Biró Zsolt háromszor jelent meg a Marosvásárhelyi Rádió Igazgatótanácsa előtt, ahol a rádió főmérnöke, főkönyvelője, igazgatója minden alkalommal hangsúlyozta: alkotmányellenes az SZNT tevékenysége, hiszen a Székelyföld autonómiájáért küzd, az autonómiát szorgalmazó törvénytervezetet dolgozott ki. „Többszörösen elmagyaráztam, hogy az SZNT civil szervezet, aktívan nem politizál, jelölteket nem állít, nem folytat pártpolitikát. A rádiós pályafutásom alatt objektíven tájékoztattam a hallgatókat, sőt amióta az MSZT elnöke vagyok, az erről szóló anyagok készítéséről is lemondtam” – nyilatkozta Biró Zsolt. Ennek ellenére Demeter András, a Román Rádió elnök-vezérigazgatója az ügy részletes kivizsgálását rendelte el.
Az újságíró sérelmezte, hogy a Román Rádió kisebbségi adásaiért felelős főszerkesztője, aki egyben az Igazgatótanács tagja, Borbély Melinda, nem vett részt a kihallgatásokon: „Borbély Melinda egyszer sem jelent meg a kihallgatásokon, holott mint közvetlen főnököm ő tudná érdemben értékelni a munkámat. Elvártam volna részéről, hogy képtelen vádak esetében megvédjen” – fogalmazott az újságíró.

Fizetés nélküli szabadságon az újságíró

Annak érdekében, hogy az SZNT-n belül hatékony módon végezhesse munkáját, Biró Zsolt felfüggesztette rádiós tevékenységét, és fizetés nélküli szabadságot vett ki: „Mivel a munkaszerződésem értelmében jogom van fizetés nélküli szabadságra, éltem is a lehetőséggel. Véleményem szerint elvárhattam volna Borbély Melindától is, hogy kövesse lépésemet” – mondta Biró.
 

Tiltakozás a politikai üldöztetés ellen

Az újságíró tiltakozást fogalmazott meg és nyújtott át Demeter András és Borbély Melinda, valamint a Marosvásárhelyi Regionális Rádióstúdió vezetőségének figyelmébe, melyben részletesen mutat rá a rádión belüli ellentmondásokra:  „Furcsának találom azt a tényt is, hogy hosszú évek óta senkinek sem szúr szemet, hogy a Román Rádiótársaság kisebbségi adásaiért felelős főszerkesztője, aki egyben a Marosvásárhelyi Rádió aligazgatói pozícióját is betölti nem más, mint Borbély László miniszter felesége. Borbély László pedig köztudottan az RMDSZ egyik legbefolyásosabb politikusa, egy ideje annak politikai alelnöke. Románia törvényei garantálják a sajtószabadságot és garantálják a szólás szabadságát, épp úgy, mint ahogyan garantálják az információhoz való jogot. Hogyan lehet elfogulatlan, pártatlan az a szerkesztő, akinek közvetlen családtagja, férje nem csak egyszerű közszereplő, hanem Románia egyik minisztere?” – áll a Biró Zsolt által megfogalmazott és a Marosvásárhelyi Regionális Rádióstúdió vezetőségének eljuttatott levélben.
Bár az újságíró idejében kilátásba helyezte és kérelmezte, hogy augusztus 1-jétől fizetés nélküli szabadságot vesz ki, mégis beidézték a bukaresti Román Rádiótársasághoz. Kérdésünkre, hogy részt kíván-e venni a július 14-ei bukaresti meghallgatáson, Biró nem tudott pontos választ adni.

Biró Zsoltnak választania kell

Borbély Melindát telefonon sikerült elérnünk, aki többször is kijelentette, téved, ha valaki azt állítja, hogy az újságírót el akarják távolítani posztjából. „Morális dologról beszélünk: Biró Zsoltnak el kell döntenie, hogy a mikrofon melyik végén szeretne lenni, a kettőt egyszerre nem lehet végezni” – nyilatkozta Borbély. Kérdésünkre, hogy miért nem vett részt az Igazgatótanács által összehívott kihallgatásokon, a főszerkesztő elmondta, nem akart semmiféle nyomást gyakorolni, ugyanakkor szakmailag sem tudta volna megvédeni kollégáját. Megjegyezte, abban az esetben, ha bármiféle törvény tiltaná, hogy egy tisztségviselő párja nem tölthet be vezető pozíciót egy közszolgálati rádiónál, akkor lemondana.

– Szeretném, ha valaki monitorizálná adásainkat és felmérné, hány RMDSZ-es hírt, illetve SZNT-s hírt közlünk. Az utóbbi folyik ki a rádióból – összegzett a főszerkesztő.
 


Share Button
Ennyien olvasták: 298

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.