Ferenc_Zsombor
Egyéb

Szédítik a népet

 Szédítik a népet  Ferenc_Zsombor

 Hiba lenne azt hinni a politikai élet „napszámosairól”, hogy nehéz az életük. Együttérzéssel gondolni rájuk pedig egyenesen bűn. Ne feledjük, önként vállalt munkát végeznek, vagyoni javak megszerzése érdekében. És a pénz nagy úr. Egyeseket a gyarapodási vágy, másokat pedig egyszerűen csak a túlélési ösztön hajt erre a sokak által lenézett pályára.

 

Minden munkának van valamilyen mércéje. A politikusok minősítését a választásokon elért eredmények adják. Az egyetlen gond ezzel a megmérettetéssel csupán annyi, hogy ilyenkor mindenféle „böszmeséget” össze szoktak hordani (ez egy pártfüggetlen alaptulajdonság), és aztán utólag jön a magyarázkodás és a félrevezetés a kényelmes bársonyszékekből.

Marosvásárhelyen évente megrendezik a Pestről importált fesztivált, amely nagy számú közönséget csalogat a városba. A rendezvény, a sok jó tulajdonsága mellett, rendelkezik számos kivetnivalóval is, de valószínűleg minden kritikára akadna megfelelő magyarázat és anyagi érv. Összességében elmondhatjuk (kívülállóként): a szervezők „következetesen” végzik munkájukat. Nincs a fesztiválnak semmilyen sajátos jellege. Sem román, sem magyar, sem rock, sem dance, sem modern, sem retró, sem kulturális, sem szubkulturális, de a legfőbb hibája az, hogy nincs igazi identitása. Ehhez hozzájárult az is, hogy a kezdeti korszakhoz képest mára már teljesen más közönséget céloztak meg. De hát nem egy állami-karitatív rendezvényről van szó, és a rendezők joga és feladata a programszervezés, a fesztivál potenciális közönsége pedig majd eldönti, hogy vált-e jegyet, vagy távol marad a poros és zajos tömegrendezvénytől.

Az egyik „következetesen erőltetett böszmeség”, amit minden évben újra és újra eljátszanak a Félszigeten, az a politikusok impertinens jelenléte a szórakozni vágyó fiatalok körében. A gond azzal van, hogy minden tömeget, még a fesztiválozó fiatalokét is a politikai tőke kuporgatására használják fel. Kérdés, mennyire érettek ezek a „gyermekek”, és etikus-e egy ilyen manipulációs eszközt évről évre bevetni? Kit érdekel a politikusok focimeccse, magukon a játékosokon kívül? Ki az, aki azért fizette ki a jegyét, hogy az „igazmondó Jánosok” kortesbeszédeit hallgassa? Nem egy aljas és primitív „árukapcsolásról” van itt szó?

Arról nem is beszélve, hogy a politikusok arra vetemednek, hogy ingyen osztogassák az alkoholt a szomjas és kábulni vágyó tömegnek. Nem dolgoznak, nem szórakoznak, hanem itatják a népet. És láss csodát, kígyózó sorok jönnek létre, hirtelen népszerűvé válnak a politikusok. Pontosabban az általuk csapolt sörök. Vagy nem is tudjuk, ki és mi. Egybemossák az erdélyi politikai érdekképviseletet a kánikulában csapolt sör ízével. Nem tagadja senki (és innen van a nagyfokú impertinencia), hogy a sörért fáradnak oda a fiatalok, nem a politikáért! Ezzel a stratégiával követni lehetne azt a délromániai szokást, hogy egy-egy pártrendezvényre sztriptíztáncosokat fogadnak fel, hogy ők is szórakoztassák a kilátástalan helyzetű választóközönséget.


 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.