Központ
2017. november 18. szombat, Jenő
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Borús
Holnap
Borús
Eső valószínű
Hétfő
Eső valószínű

Székelyföld hét csodája

Központ március 10, 2011 Egyéb

Székelyföld hét csodája

 csodaLezárult a közel fél éve indított online vetélkedő, mely során Maros, Hargita és Kovászna megye kevésbé ismert természeti értékeinek bemutatására került sor. A kezdeményezés célja Székelyföld természeti kincseinek feltárása, népszerűsítése, valamint nem utolsó sorban a fiatalok környezettudatosságra nevelése volt. A projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg, mely a térség természeti értékeit népszerűsítő egyik legnagyobb és legsikeresebb akciójaként tartható számon, hiszen a pozitív és negatív csodákra több mint húszezer szavazat érkezett.  

 A közönség döntött arról, hogy a versenyben lévő területek közül Homoródkarácsonyfalva büszkesége, a szelíd­­gesztenyés a legcsodálatosabb. A fákat egy helyi tanító kezdeményezésére 1905-ben telepítették, ám azt nem tudni, miért éppen Homoródkarácsonyfalvára esett a döntés. A gesztenyés ma már természetvédelmi terület, és minden év októberében megszervezik a hagyományossá vált Szelídgesztenye Fesztivált. A verseny ezüstdíjasa a borzonti nyíres 667 szavazattal, míg a dobogó harmadik fokán a Pogányhavas található.

Helyi csoda a botanikus kert

Az 1948-ban alapított, ám egyelőre a közönség által nem túlságosan ismert, marosvásárhelyi botanikus kert a hatodik legcsodálatosabb területként említhető. Jelen pillanatban a kertben több mint nyolcszáz növényritkaság található, melyeket a világ minden pontjáról gyűjtöttek össze. Az érdeklődők bármikor ellátogathatnak a kertbe, melynek bejárata a pszichiátriai és gyermekklinika között van.

A régió hét szégyene

A projekt másodlagos célja a régió negatív csodáinak a feltárása, a környezetvédelmi problémák, illetve más tényezők kihangsúlyozása volt. A tervek szerint eme szégyenpontokra megoldási lehetőségek születnek. Bár a szavazók legfőképp a pozitív csodákra fektették a hangsúlyt, ebben a kategóriában is összeállt a hetes lista: erdőirtás, élővizek szennyezése, árvíz/árvízvédelem, számonkérés/büntetés, hétvégi házak/építkezés, biodiverzitás, illegális hulladéklerakás.

Az elképzelések értelmében a versenyben lévő területekről készült legsikeresebb fotók és javaslatok bekerülnek a Székelyföld 7 csodájáról készülő kiadványba, valamint megrendezésre kerül egy fotókiállítás is, amelyen a beküldött fényképek segítségével szemléltetik a helyi természeti területek értékeit, valamint megőrzésük jelentőségét.

 

+7 csoda
1.) Szelídgesztenye liget     (690 szavazat) (6.14)
2.) Borzonti nyíres              (667 szavazat) (3.20)
3.) Pogányhavas teteje       (666 szavazat) (6.64)
4.) Csókás-Vecze (664 szavazat) (3.13)
5.) Sólyomkő   (659 szavazat) (5.14)
6.) Marosvásárhelyi botanikus kert     (657 szavazat) (4.49)
7.) Ördög-tó     (653 szavazat) (4.67)  
 

-7 csoda
1.) Erdőirtás     (292 szavazat) (6.60)
2.) Élővizek szennyezése     (271 szavazat) (6.63)
3.) Árvíz/árvízvédelem     (223 szavazat) (6.71)
4.) Számonkérés/büntetés     (216 szavazat) (6.75)
5.) Hétvégi házak/építkezés     (198 szavazat) (6.73)
6.) Biodiverzitás     (191 szavazat) (6.70)
7.) Illegális hulladéklerakás     (172 szavazat) (6.55)


Share Button
Ennyien olvasták: 83

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.