Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Székelyföld hét csodája

Központ március 10, 2011 Egyéb kategória

Székelyföld hét csodája

 csodaLezárult a közel fél éve indított online vetélkedő, mely során Maros, Hargita és Kovászna megye kevésbé ismert természeti értékeinek bemutatására került sor. A kezdeményezés célja Székelyföld természeti kincseinek feltárása, népszerűsítése, valamint nem utolsó sorban a fiatalok környezettudatosságra nevelése volt. A projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg, mely a térség természeti értékeit népszerűsítő egyik legnagyobb és legsikeresebb akciójaként tartható számon, hiszen a pozitív és negatív csodákra több mint húszezer szavazat érkezett.  

 A közönség döntött arról, hogy a versenyben lévő területek közül Homoródkarácsonyfalva büszkesége, a szelíd­­gesztenyés a legcsodálatosabb. A fákat egy helyi tanító kezdeményezésére 1905-ben telepítették, ám azt nem tudni, miért éppen Homoródkarácsonyfalvára esett a döntés. A gesztenyés ma már természetvédelmi terület, és minden év októberében megszervezik a hagyományossá vált Szelídgesztenye Fesztivált. A verseny ezüstdíjasa a borzonti nyíres 667 szavazattal, míg a dobogó harmadik fokán a Pogányhavas található.

Helyi csoda a botanikus kert

Az 1948-ban alapított, ám egyelőre a közönség által nem túlságosan ismert, marosvásárhelyi botanikus kert a hatodik legcsodálatosabb területként említhető. Jelen pillanatban a kertben több mint nyolcszáz növényritkaság található, melyeket a világ minden pontjáról gyűjtöttek össze. Az érdeklődők bármikor ellátogathatnak a kertbe, melynek bejárata a pszichiátriai és gyermekklinika között van.

A régió hét szégyene

A projekt másodlagos célja a régió negatív csodáinak a feltárása, a környezetvédelmi problémák, illetve más tényezők kihangsúlyozása volt. A tervek szerint eme szégyenpontokra megoldási lehetőségek születnek. Bár a szavazók legfőképp a pozitív csodákra fektették a hangsúlyt, ebben a kategóriában is összeállt a hetes lista: erdőirtás, élővizek szennyezése, árvíz/árvízvédelem, számonkérés/büntetés, hétvégi házak/építkezés, biodiverzitás, illegális hulladéklerakás.

Az elképzelések értelmében a versenyben lévő területekről készült legsikeresebb fotók és javaslatok bekerülnek a Székelyföld 7 csodájáról készülő kiadványba, valamint megrendezésre kerül egy fotókiállítás is, amelyen a beküldött fényképek segítségével szemléltetik a helyi természeti területek értékeit, valamint megőrzésük jelentőségét.

 

+7 csoda
1.) Szelídgesztenye liget     (690 szavazat) (6.14)
2.) Borzonti nyíres              (667 szavazat) (3.20)
3.) Pogányhavas teteje       (666 szavazat) (6.64)
4.) Csókás-Vecze (664 szavazat) (3.13)
5.) Sólyomkő   (659 szavazat) (5.14)
6.) Marosvásárhelyi botanikus kert     (657 szavazat) (4.49)
7.) Ördög-tó     (653 szavazat) (4.67)  
 

-7 csoda
1.) Erdőirtás     (292 szavazat) (6.60)
2.) Élővizek szennyezése     (271 szavazat) (6.63)
3.) Árvíz/árvízvédelem     (223 szavazat) (6.71)
4.) Számonkérés/büntetés     (216 szavazat) (6.75)
5.) Hétvégi házak/építkezés     (198 szavazat) (6.73)
6.) Biodiverzitás     (191 szavazat) (6.70)
7.) Illegális hulladéklerakás     (172 szavazat) (6.55)


Share Button
Ennyien olvasták: 318

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.