Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Színezd ki a teret a színTÉRen!

Központ augusztus 18, 2011 Egyéb kategória

Színezd ki a teret a színTÉRen!szinter_k

 A Bolyai utca egyik háromszobás házában, a kocsmáktól eltérő, nem szokványos térben zajló performanszok, kiállítások, improvizációs koncertek megvalósításán dolgozik néhány vásárhelyi fiatal. A cél saját és művésztársaik felgyülemlett kreativitásának, értékes energiáinak keretet teremteni, méghozzá a színTÉRen.

 

„A színTÉR nem illúzió. A színTÉR te vagy, és a sok, hozzád hasonló, valami mást látni, hallani: megélni vágyó, fiatal koponya. Egy rendhagyó próbálkozás ez, ami olyasmit akar benned generálni, amit hiánycikként tartanak számon nyaranta: érdekes, fölöttük elmélázásra méltó gondolatokat” – olvasható a rövid bemutatkozóban. A szervezőbrigád két oszlopos tagjával, Iszlai Renátával és Dóczy Áronnal beszélgettünk.

s1

– Mi történik tulajdonképpen a színTÉRen?
 
Iszlai Renáta: Az alapötlet az volt, hogy közelebb vigyük az emberekhez a művészetet, annyira közel, hogy ők is alkothassanak, helyet cserélhessen a néző az alkotóval, az alkotó a nézővel. Ez egy olyan hely, ahol teret biztosítunk bárki számára, aki meg szeretné mutatni, mi van benne, aki mást is be szeretne vonni a művészi világába. A tér adott és már csak meg kell tölteni tartalommal. Célunk az volt, hogy olyan rendezvénysorozatot szervezzünk, ahol össze lehet hozni az embereket, a fiatal művészeket, és együtt, családias hangulatban jól érezzük magunkat. Az eddigi rendezvények és a látogatók száma bizonyítják, hogy jó irányba haladunk.

s2

– Mikor fogalmazódott meg bennetek, hogy a marosvásárhelyieknek szükségük van a színTÉRre?
 
I.R.: Tavaly szerveztünk egy spontán zajzene-koncertet, ahova meghívtuk a barátainkat. Mondhatni, nagyon jóra, hangulatosra sikeredett. Ekkor Dóczy Áron azt mondta, idén nyáron, szervezett keretek közt többször is teret adhatnánk kiállításoknak, koncerteknek, vetítéseknek. Az alapötlet megfogalmazása után összeültünk, hogy megbeszéljük a részleteket, de végül Áron egy részletesen kidolgozott tervvel állt elő.
 

s4

s5

Dóczy Áron: A részletesen kidolgozott terv annyit jelent, hogy még az is le volt pontosan vezetve, hogy kinek mit kell vásárolnia. Az elképzeléseinket megosztottuk a barátainkkal, akik meséltek más embereknek is, így jelen pillanatig körülbelül 12 szervező, és alkalmakként 60 látogató fordult meg a színTÉRen.

s6

– Miért éppen színTér?
 
D.Á: A névválasztás a világháló segítségével valósult meg. A Wikipédián kattintgattunk, amíg rátaláltunk a Color Field szócikkre, amit lefordítottunk magyarra és lett belőle SzínTér, ami tulajdonképpen egy modern, minimalista festészeti irányzat, ami a II. világháború után alakult ki.

s7

– Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
 
I.R: Nagy valószínűséggel jövő nyáron újra teret adunk a fiatal művészeknek, de reményeink szerint októbertől Kolozsvárra költöztetjük, hiszen nagyon sokan ott folytatjuk tanulmányainkat, így ha kerül egy tér, akkor szívesen szervezünk további eseményeket. A színTÉR szerencsére nincs helyhez kötve, inkább egy társaságot jelent.

s8

D.Á: Igen, a társaságon van a lényeg. A legelső alkalom arról szólt, hogy mindenki találkozott a barátaival, és megosztottuk ötleteinket. Véleményem szerint értelmesebb beszélgetések alakultak, és folyamatosan alakulnak ki, mint például egy kocsmaasztal mellett. Itt más a hely, más a helyzet, mezítláb jönnek be az emberek, és egy esemény által meg van adva az irány, hogy miről lehet, miről érdemes vitázni, beszélgetni. Az elkövetkezendő másfél hónapban sor kerül fotókiállításra, gitár- és klarinétkoncertre, irodalmi estre stb.

s3

 


Share Button
Ennyien olvasták: 332

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.