Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Színezd újra

Központ július 21, 2010 Egyéb kategória

Tetteinkkel az életért – VII. képzési tábor önkénteseknek

Immár hetedik alkalommal tartotta a Gyulafehérvári Caritas nyári önkéntes táborát július 12–18. között Szovátán, a volt Úttörő táborban.
Mivel csak néhány hete csatlakoztam a Caritashoz önkéntesnek, elég új volt számomra ez a közösség, viszont az önkéntes munka terén voltak már tapasztalataim. Jóformán senkit nem ismertem, így nem tudtam senkit kifaggatni, hogy egy ilyen tábor miből is áll. Igazából semmilyen elképzelésem nem volt, bár tudtam, hogy előadások és kiscsoportos műhelymunkák lesznek, de arról nem volt elképzelésem, hogy egy tábori nap hogyan is fog lezajlani, egyáltalán milyen emberekkel fogok együtt tölteni egy hetet.

A táborlakók között 5 évestől egészen 83 évesig minden korosztály megtalálható volt, bár inkább a gyengébbik nem képviseltette magát. Bevallom, az elején elég erős kétségeim voltak afelől, hogyan tudok együtt dolgozni, szót érteni egy nálam több mint 30 évvel idősebbel. Szerencsére ezek a kétségeim már az első kiscsoportos, de főleg az első esti nagycsoportos ismerkedős játék alkalmával eloszlottak. Azok a szépkorú hölgyek, akik részt vettek a táborban, a sok fiatal között megfiatalodtak, a fiatalok pedig jobban megértették az idősebbek életfelfogását.

Az idei tábor fő témája a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem volt. A délelőtti előadások és műhelymunkák keretében megismerkedtünk a szegénység problematikájával, beszéltünk a fizikai, a lelki és az érzelmi szegénységről. Bodó-Tóth Gyula, a Maros megyei Családsegítő Szolgálat vezetője a szegénység kultúrájáról beszélt. Előadását egy érdekes gazdag–szegény szerepjátékkal vezette fel, amely segítségével mindenki megérthette a két csoportról kialakult előítéleteket. Bíró Katalin és a csíkszeredai Családsegítő Szolgálat munkatársai az inger- és érzelmi szegénység kialakulásáról, megoldásairól tartottak előadást. A kinesztetika tudományába engedett betekintést dr. Márton András, majd erdélyi és külföldi kollegáival rövid gyakorlati képzésben is részesítettek, emellett nagyon sok érdekességet megtudtunk egyszerű dolgokról. Nt. Bara László a lélekben szegények boldogságáról személyes véleményét osztotta meg a hallgatósággal. A délutáni kiscsoportos programok során az önkéntes munkához kapcsolódó kérdéskörökkel foglalkoztunk, valamint beszéltünk értékeinkről és motivációinkról, mindezeket különböző érdekes, fejlesztő játékokkal mélyítettük el.

Az említett előadásokon és kiscsoportos foglalkozásokon kívül gazdag alternatív programokat is szerveztek. Volt Lelki egészségvédelem sátor Cosma István vezetésével, kézműves-foglalkozás, imasátor elcsendesedési, gyónási és lelki beszélgetési lehetőséggel, délutáni alvás a finom ebéd után, de akár egy fürdés vagy sétálás is belefért. Az esti programok is nagyon változatosak és szórakoztatóak voltak: első este még csak ismerkedtünk, de utána volt már karaoke, néptánctanulás, filmnézés is. A legszórakoztatóbb program talán a Tied a színpad! volt, aminek keretén belül a kiscsoportok lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, minden kreativitásukat és sokszínűségüket felhasználva, amit egy hirtelen összeállított, csupa „híres” emberekből álló zsűri értékelt.

Szombaton akadályversenyen vettek részt a csapatok, a feladat Hetedfalva lakóinak, a törpöknek a megmentése volt, amelyhez szükség volt csapatmunkára, kreativitásra, spontaneitásra, valamint a héten tanult új elméleti és gyakorlati tudás felhasználására. A nap végén a sikeresen megmentett törpökkel együtt ünnepelhettünk a tábortűz körül, akik zamatos dinnyével jutalmazták a csapatokat. Ezt követte az „ereszd el a hajamat” táborzáró buli, amelynek Ludescher László volt a felelőse.
A vasárnapi táborzáró szentmise alatt már látható volt, hogy mindenkiben különböző érzelmek uralkodnak, volt aki már nagyon vágyott haza, volt aki csodálkozott, hogy ilyen gyorsan eltelt ez az egy hét, volt aki örvendett, hogy ilyen gazdag élményekkel térhet haza, hogy ilyen értékesen tölthette el a szabadságát, de a legtöbben mégis szomorúak voltak, hogy vége a tábornak, és hogy el kell szakadjanak attól a sok értékes embertől, akiket a héten megismerhettek.

Személy szerint nagyon sokat tanultam a táborban az emberekről, az önkéntes munkáról, a világról. Sokat segített mindegyik csoportvezető, rengeteget tanulhattunk tőlük, jó volt látni, hogy mennyire felkészültek, és hogy mennyire lelkesen végzik a munkájukat. Biztosan nem lehetett könnyű ennyi embert koordinálni, megszervezni a programját úgy, hogy az mindenkinek megfeleljen, de Molnár Judit főszervező irányításával a táborvezetők gyakorlott szervezői készséggel mindezt akadálymentesen megoldották. Úgy jöttem el a táborból, mint egy új kis csepp a hatalmas tengerben, és lélekben feltöltődve magammal vittem a sok új ismeretet, segítséget, az új barátokat, a tábori táncot, az éjjeli beszélgetéseket, a sok-sok mosolyt.

Share Button
Ennyien olvasták: 629

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.