Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Születésnap az Alpha Transilvană Alapítványnál

Központ március 24, 2011 Egyéb kategória

Születésnap az Alpha Transilvană Alapítványnál 

Középpontban az ember – immár 19 éve!

 Alpha_TransilvanaHogy mikor válik felnőtté egy szervezet, hivatalosan sincs évszámhoz kötve. Az akarat, a lelkesedés, ha a kitűzött célok eredménnyel járnak, életkortól függetlenül létjogosultságot biztosítanak a civil szektorban. Az évfordulók viszont önkéntelenül is számvetésre, önmagunkra való reflektálásra ösztönöznek, ahogyan a 19. életévét betöltött Alpha Transilvană Alapítvány esetében is történt. Az ünneplő szervezet az évforduló alkalmából számba vette az elmúlt évek örömeit és nehézségeit.
 

1992. március 17-én dr. Lupşa Alexandru idegsebész lehelt életet egy akkor még csak születendő álomba, mely évek kitartó munkája révén sikertörténetté fejlődött. Az épülő székhely, mely a kezdeteket jelentette, mára több fiatal második otthonaként szolgál, az idő közben egyre szélesebb körű szolgáltatások, sokak számára az egyetlen esély a társadalmi beilleszkedésre. A majd két évtizednyi munka sikerének öröméből adtak ízelítőt az alapítvánnyal együtt ünneplőknek.

Az akarattól a valóságig:

fogalmazta meg a szervezet alapítója az Alpha Transilvană létének, megalakításának értelmét. „Múlt nélkül nincs jelen, a jelen pedig garancia a jövőre. Az alapelvek állandóak, az emberanyag minősége, az ő akaratuk teszi, hogy nap mint nap megtalálják a formát, amivel leginkább válaszolni tudnak a társadalom problémáira. Az Alpha, a civil szektor egyik óriás szervezete megpróbálta minél hatékonyabban, a lehető legrövidebb idő alatt orvosolni a sérült személyek problémáit egy olyan társadalomban, amely maga is sok tekintetben fogyatékos, és megtalálni a leginkább perifériára szorultakat, a leg­elesettebbeket” – mutatott rá a szervezet legnagyobb értékére az alapító.
Az alapítvány évek alatt ezt a szellemiséget vitte tovább új formákat keresve, új lehetőségeket kihasználva, de a cél mindmáig ugyanaz: felmutatni a különbözőségben rejlő szépséget és megtalálni a közös irányt.
A 19 év alatt a szervezet igazi ereje azokban az emberekben rejlett, akik a háttérből vagy láthatóan, mindig ugyanazon értéket szem előtt tartva haladtak a kitűzött cél felé. Az ünnepségen külön kiemelték Györki Éva egykori igazgatót, akit dr. Lupşa az alapítvány szimbólumaként jellemzett, aki az önkéntességtől kezdve a legfelsőbb pozícióig hosszú évek alatt ugyanazzal a lelkesedéssel végezte munkáját.
A munka gyümölcse a viszonzott mosolyban mérhető

Hatalmas felelősség, mérhetetlen türelem, odafigyelés, egész embert igénylő, vagy azt is meghaladó munka – csak néhány gondolat, ami hirtelen eszünkbe jut bepillantást nyerve az Alpha Alapítvány tevékenységeibe. Minderről vetített filmes előadás során számoltak be. Igencsak érdekes volt látni, ahogyan a gyerek, aki a kezdetekben képtelen volt bármiféle interakcióra, végrehajtja a kért feladatot, ki tudja fejezni óhaját. A fiatal, aki nem találta helyét a társadalomban, munkába állva a közösség hasznos tagja lesz, szabad idejében táncórára, kézműves tevékenységre jár. Ez ad erőt a mindennapi munkához, reményt a szülőnek, közösséget, otthont a programban résztvevőknek, és nem utolsósorban létjogosultságot az egész szervezetnek.
A születésnap alkalmával a meghívottak betekintést nyerhettek az alapítvány tevékenységébe, a legfontosabb projektekről pedig egy-egy alkalmazott beszélt. A szervezet legrégebbi programja, és egyben megalakulásának legfőbb indoka: a sérült gyerekek nappali foglalkoztatója, a Kitartás Központ, mely jelenleg öt csoportban működik, 32 autista és súlyosan sérült gyerekkel. Egy másik igen fontos program, az Atrium, mely 223, tizennyolc éven felüli sérült személy munkába való beilleszkedését és elhelyezkedését segíti elő.
Ezen kívül az alapítvány munkatársai sérült gyerekek korai fejlesztésével is foglalkoznak, de az egészséges kisbabák fejlődését is segítik, van gyerekklub, babaúsztató, szülés utáni torna anyának és a kisbabának, csoportos és egyéni tanács­adás szülők számára. Továbbá több védett műhelyt is működtetnek, melyben sérült személyeket foglalkoztatnak.

Számokban az alapítványról

Mint minden szervezetnek, az Alpha Transilvană Alapítványnak is meg kell küzdenie a létezéshez, a tevékenységek fenntartásához szükséges anyagiak megteremtéséért. A gazdasági mutatókról Andreia Moraru, az alapítvány igazgatója számolt be. Pusztán számokban kifejezve a szervezet így írható le: 60 alkalmazott, körülbelül 30 önkéntes, évente 1500 jogosult, 455 ezer eurónyi költségvetés.
Gazdasági szempontból az Alpha több lábon áll, a kiadások legnagyobb részét saját forrásokból fedezik. A saját gazdasági tevékenységből befolyó pénzösszeg a teljes költségvetés 45 százalékát teszi ki, mely a védett műhelyek (Atrium, Alpha étkezde, Jan Gerssen pékség) szolgáltatásaiból, a konferenciaterem bérbeadásából, valamint négy túrkáló működtetéséből adódik. Több projekt jelentős hányada vissza nem térítendő alapokból finanszírozott, ennek hátránya viszont, hogy meghatározott időtartamra szólnak, így nem biztosított a tevékenység folytonosságának fenntarthatósága. Az egyedülálló szociális szolgáltatásokat az állami hatóságoknak is támogatniuk kell. A törvény pontatlan megfogalmazásából adódóan viszont ez állandó problémát jelent. Jelenleg a költségvetés 13 százalékát fedi le, ami csupán a Kitartás Központ finanszírozására terjed ki, és ezt is csupán jelentős energia-ráfordítással sikerül minden évben kiharcolni a helyi hatóságoktól. A szervezet szempontjából egyik legértékesebb pénzforrás az egyéni adakozások, mely által jobban be tudják vonni a szülőket a tevékenységekbe, ez jelenleg csupán az összköltségvetés 8 százalékát teszi ki. További egy százalékot jelentenek a szponzorok által juttatott pénzösszegek, ami egyelőre nagy energia-befektetést igényel és kis bevételt eredményez.


Mit ér az Ön adakozása?

40 lej – egy autista gyerek egy rekuperációs foglalkozáson való részvétele
45 lej – egy sérült személy munkába állását követő egy hónapi monitorizálás
85 lej – a nappali foglalkoztató (pszichopedagógia, kinetoterápia, logopédia, pszichológia) egy napos költsége
100 lej – egy sérült fiatal munkába állásához szükséges teljes körű felmérés költsége vagy egy 0–3 év közötti csecsemő korai fejlesztő program keretében történő felmérése
240 lej – egy sérült gyerek egy havi rekuperációs programon való részvétele
350 lej – egy sérült személy munkahelyének igény szerinti kialakítása
400 lej – egy sérült személy alkalmazásához szükséges költségek teljes körű fedezéseShare Button
Ennyien olvasták: 249

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.