Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Tiltakozott az RMDSZ városi szervezete

Központ június 30, 2011 Egyéb kategória

Tiltakozott az RMDSZ városi szervezete:
Ne a vidék diktáljon Marosvásárhelynek!

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének ügyvezető elnöke, Gáll Éva a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) június 25-ei ülésén kifejezte nemtetszését az újonnan megválasztott marosvásárhelyi SZKT-tagokkal és a Maros megyei küldöttgyűléssel kapcsolatosan. Mint ismeretes, a marosvásárhelyi helyekért Ács Valéria, Bakos Levente, Benedek István, Gombos Csaba, Mózes Levente sikertelenül, míg Csegzi Sándor, Csép Andrea, Dávid Csaba és Peti András sikeresen pályázott. Gáll Éva már az ülés kezdetekor szót kért, ám akkor elutasították, így mindössze egyéni felszólalóként volt alkalma közvetíteni a marosvásárhelyi szervezet levelét Kelemen Hunor, Kelemen Atilla és az SZKT állandó bizottsága figyelmébe.

Kelemen Hunor elnök úr, a Szövetségi Képviselők Tanácsa állandó bizottsága, valamint dr. Kelemen Atilla figyelmébe!

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének körzetei tisztelettel közlik, hogy az RMDSZ Maros megyei szervezetének 2011. június 17-én megtartott küldöttgyűlésén, a marosvásárhelyi szervezet részére leosztott négy helyre, a vidék által számunkra megválasztott SZKT-küldötteket nem tudjuk elfogadni a következő okok miatt: a küldöttgyűlésen az ülésvezető kötelessége lett volna ismertetni a vidéki küldöttekkel a városi szervezet választmányának döntését, amit nem tett meg, sőt azt is fölöslegesnek tartotta, hogy a jelöltek a küldöttgyűlés előtt bemutatkozzanak, illetve, hogy kérdéseket tegyenek fel.

Így aztán olyan személyeket sikerült megválasztani, akik közül ketten, elfoglaltságuk miatt állandó jelleggel Bukarestben tartózkodnak, a városi tanácsban pedig a város érdekei ellen szavaznak. A harmadik jelölt soha, semmit nem tett a városi szervezet vagy a városi lakosság érdekében, mivel a megyei ifjúsági szervezetekkel van elfoglalva. A városi szervezet jelöltjei közül egyedül Csegzi Sándor lett SZKT-tag, aki jelen pillanatban Marosvásárhely alpolgármestere. Nem fogadjuk el a módszert sem, ahogyan a választás történt, sem pedig az általunk meg nem szavazott jelölteket. Ugyanis, ha ez így marad, akkor az elkövetkezendőkben valaki majd lediktálja a polgármesterjelölt, valamint a tanácsos jelöltek névsorát, a vidéki küldöttekkel megszavaztatják, Marosvásárhely lakosságának pedig el kell fogadnia azt, amit neki a vidék megszavazott. A kérdés csupán az, hogy vajon a város magyarsága elmegy-e egy ilyen listára szavazni? Kérjük az SZKT állandó bizottságát, szíveskedjen a marosvásárhelyi szervezet számára három helyet biztosítani, ugyanis a város részére leosztott négy helyből mindössze egyetlen helyet kaptunk, azokat a személyeket, akiket nem a város jelölt, nem tudjuk elfogadni. Természetesen a küldöttgyűlésen jelen levő küldöttek ismertették a körzetet választmányaival a gyűlésen történtekről, azért, hogy a jelenleg folyamatban levő családi látogatások alkalmával a tagság, illetve a magyarság tudomására hozzák a választás módját.

Annak ellenére, hogy mindig tiszteletben tartottuk az RMDSZ alapszabályzatát és a választások alkalmával Marosvásárhely jobban szerepelt, mint a vidék, a városi szervezet állandó fenyegetésnek van kitéve. Azzal fenyegetnek, hogy feloszlatják.

Tekintettel arra, hogy az SZKT-n minden megye képviselője jelen van, kérjük tisztelettel megkérdezni, hány városban van olyan városi szervezet, ahol még léteznek körzetek, körzeti választmányok, utcafelelősök, akik évente legalább háromszor végiglátogatják a tagságot. Ha mindezek ellenére úgy gondolják, hogy ebben a pillanatban helye van egy olyan küldöttgyűlésnek, mint a múlt heti Maros megyei volt, ha arra van szükség, hogy azokat fenyegessék, akik évek óta önzetlenül szolgálják a szövetséget, hát tegyék. De ebben az esetben mi is fenntartjuk magunknak a jogot, hogy Marosvásárhely magyarságát tájékoztassuk a valóságról. Az embereknek joguk van tudni, hogy nem mi választottuk meg a saját képviselőinket, hanem ők döntik el, hogy képviselni akarnak bennünket.

Ennek ellenére a körzeti társaim nevében elmondom, hogy ez a szervezet továbbra is dolgozni fog, ahogyan eddig is dolgozott. Mindent meg fogunk tenni, hogy a város lakosságát az RMDSZ mellett megtartsuk.

Egy perc jutott Szabó Árpádnak, az RMDSZ Maros megyei szervezete ügyvezető elnökének, hogy reagáljon a hallottakra. Mint mondta, 4 helyre 9-en pályázták, ám véleménye szerint törvényesen zajlott a küldöttgyűlés.


Share Button
Ennyien olvasták: 433

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.