Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Tovább füstölög és szennyez az Azomureş

Központ április 7, 2011 Egyéb kategória

Újra terítéken a kombinát ügye. Tovább füstölög és szennyez az Azomureş

Újra szennyez a kombinát, az elmúlt napokban ismét városszerte érezhető az ismerős csípős
ammóniaszag a levegőben. A Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakemberei legutóbb március 22–28. között a Dózsa György utca 231. szám alá (kb. 600 méterre a vegyi kombináttól) kihelyezett mozgólaboratórium segítségével ellenőrizték a levegő minőségét a megyeközpontban.
azomuresÚjra szennyez a kombinát, az elmúlt napokban ismét városszerte érezhető az ismerős csípős ammóniaszag a levegőben. A Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakemberei legutóbb március 22–28. között a Dózsa György utca 231. szám alá (kb. 600 méterre a vegyi kombináttól) kihelyezett mozgólaboratórium segítségével ellenőrizték a levegő minőségét a megyeközpontban.

Dănuţ Ştefănescu, a környezetvédelmi felügyelőség vezetője lapunknak elmondta, a folyamatos mérések bebizonyították, hogy az ammóniakoncentráció többször túllépte a megszabott határértéket. Az előírások értelmében fél óra alatt 0,300 milligramm/m³, napi átlagban pedig 0,100 milligramm/m³ ammónia-kibocsátás megengedett. „Az elmúlt hetekben gyakran előfordult, hogy a levegőbe jutott kémiai anyag sűrűsége félóránként elérte a 0,800 milligramm/m³-t. A mi feladatkörünkbe a mérések elvégzése tartozik, az adatokat továbbítjuk a környezetvédelmi őrséghez, akik referenciaméréseket végrehajtva szabják ki a büntetéseket, határozzák meg a pénzbírságok összegét” – magyarázta. 

A bezárás határán?

Nem változtattak korábbi álláspontjukon a marosvásárhelyi civil szervezetek képviselői, miszerint a leghatékonyabb megoldást a vegyipari kombinát bezárása jelentené: „Az Azomureş azon régi, mondhatni történelmi szennyező források egyike, melyet a mögöttünk álló generációk hagytak ránk. Bármiféle megoldáshoz folyamodnának a hatalmon lévők, kétségkívül nehéz és drasztikus lesz, viszont arra is figyelnünk kellene, hogy az elkövetkezendő generációknak ne hagyjunk, és főképp ne produkáljunk újabb szennyező forrásokat” – magyarázta Szakács László, a Rhododendron Környezet- és Természetvédelmi Egyesület elnöke. Hozzátette, ha olyan struktúrák megvalósításán gondolkodunk, mint elődjeink, akkor önmagunkat és a következő generációt sokkal nagyobb veszélynek tesszük ki.

„Meddig mehetünk el a fejlődésben, fejlesztésben? Ne lépjük át a határt!” – javasolta. A Fókusz Öko Központ vezetője, Hajdú Zoltán a bezárás mellett tette le voksát, melyet a vásárhelyi polgárok és a szakminisztérium összefogása valósíthatna meg: „Fontos lenne, hogy az ott dolgozó néhány ezer embernek máshol biztosítsanak munkahelyeket, de mi történik abban az esetben, ha a török tulajdonosok néhány év múlva bezárják a kombinátot és nyakunkba sózzák ezt a csődtömeget? Mibe fog kerülni akkor a megoldás? El kell vágni a gordiuszi csomót, és más típusú vállalkozást létrehozni az Azomureş helyére” – hangsúlyozta. Hasonlóképpen vélekedik Papp Tamás, a marosvásárhelyi Milvus Csoport – Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke, aki elsősorban kemény társadalmi, civil fellépésben és összefogásban látja a megoldást. 

„Nem tudjuk bezárni a kombinátot!”

A civil szervezetek által tett javaslatok ellenére, Borbély László környezetvédelmi miniszter kijelentette: lehetetlen lakatot tenni a kombinát ajtajára. Ezt nemcsak a 2007-ben kibocsátott környezetvédelmi engedély toleranciájával magyarázta, hanem a török tulajdonosi körbe fektetett bizalmával is, akik a látszat ellenére, megtesznek mindent az ammóniaszint csökkentése érdekében. „A kombinátot bezárni nem tudjuk. Ez legyen világos! Sehol Európában nem létezik olyan kombinát, amely annyira lecsökkentse a kibocsátott ammóniamennyiség szintjét, hogy időnként ne érezzék azt a lakosok. A török tulajdonosok bevallották, hogy bár bizonyos mértékig csökkentik azt, száz százalékban szinte képtelenség” – összegzett a miniszter. 


Share Button
Ennyien olvasták: 328

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.