Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Hóesés valószínű
Hétfő
Hóesés valószínű
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Tovább füstölög és szennyez az Azomureş

Központ április 7, 2011 Egyéb

Újra terítéken a kombinát ügye. Tovább füstölög és szennyez az Azomureş

Újra szennyez a kombinát, az elmúlt napokban ismét városszerte érezhető az ismerős csípős
ammóniaszag a levegőben. A Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakemberei legutóbb március 22–28. között a Dózsa György utca 231. szám alá (kb. 600 méterre a vegyi kombináttól) kihelyezett mozgólaboratórium segítségével ellenőrizték a levegő minőségét a megyeközpontban.
azomuresÚjra szennyez a kombinát, az elmúlt napokban ismét városszerte érezhető az ismerős csípős ammóniaszag a levegőben. A Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakemberei legutóbb március 22–28. között a Dózsa György utca 231. szám alá (kb. 600 méterre a vegyi kombináttól) kihelyezett mozgólaboratórium segítségével ellenőrizték a levegő minőségét a megyeközpontban.

Dănuţ Ştefănescu, a környezetvédelmi felügyelőség vezetője lapunknak elmondta, a folyamatos mérések bebizonyították, hogy az ammóniakoncentráció többször túllépte a megszabott határértéket. Az előírások értelmében fél óra alatt 0,300 milligramm/m³, napi átlagban pedig 0,100 milligramm/m³ ammónia-kibocsátás megengedett. „Az elmúlt hetekben gyakran előfordult, hogy a levegőbe jutott kémiai anyag sűrűsége félóránként elérte a 0,800 milligramm/m³-t. A mi feladatkörünkbe a mérések elvégzése tartozik, az adatokat továbbítjuk a környezetvédelmi őrséghez, akik referenciaméréseket végrehajtva szabják ki a büntetéseket, határozzák meg a pénzbírságok összegét” – magyarázta. 

A bezárás határán?

Nem változtattak korábbi álláspontjukon a marosvásárhelyi civil szervezetek képviselői, miszerint a leghatékonyabb megoldást a vegyipari kombinát bezárása jelentené: „Az Azomureş azon régi, mondhatni történelmi szennyező források egyike, melyet a mögöttünk álló generációk hagytak ránk. Bármiféle megoldáshoz folyamodnának a hatalmon lévők, kétségkívül nehéz és drasztikus lesz, viszont arra is figyelnünk kellene, hogy az elkövetkezendő generációknak ne hagyjunk, és főképp ne produkáljunk újabb szennyező forrásokat” – magyarázta Szakács László, a Rhododendron Környezet- és Természetvédelmi Egyesület elnöke. Hozzátette, ha olyan struktúrák megvalósításán gondolkodunk, mint elődjeink, akkor önmagunkat és a következő generációt sokkal nagyobb veszélynek tesszük ki.

„Meddig mehetünk el a fejlődésben, fejlesztésben? Ne lépjük át a határt!” – javasolta. A Fókusz Öko Központ vezetője, Hajdú Zoltán a bezárás mellett tette le voksát, melyet a vásárhelyi polgárok és a szakminisztérium összefogása valósíthatna meg: „Fontos lenne, hogy az ott dolgozó néhány ezer embernek máshol biztosítsanak munkahelyeket, de mi történik abban az esetben, ha a török tulajdonosok néhány év múlva bezárják a kombinátot és nyakunkba sózzák ezt a csődtömeget? Mibe fog kerülni akkor a megoldás? El kell vágni a gordiuszi csomót, és más típusú vállalkozást létrehozni az Azomureş helyére” – hangsúlyozta. Hasonlóképpen vélekedik Papp Tamás, a marosvásárhelyi Milvus Csoport – Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke, aki elsősorban kemény társadalmi, civil fellépésben és összefogásban látja a megoldást. 

„Nem tudjuk bezárni a kombinátot!”

A civil szervezetek által tett javaslatok ellenére, Borbély László környezetvédelmi miniszter kijelentette: lehetetlen lakatot tenni a kombinát ajtajára. Ezt nemcsak a 2007-ben kibocsátott környezetvédelmi engedély toleranciájával magyarázta, hanem a török tulajdonosi körbe fektetett bizalmával is, akik a látszat ellenére, megtesznek mindent az ammóniaszint csökkentése érdekében. „A kombinátot bezárni nem tudjuk. Ez legyen világos! Sehol Európában nem létezik olyan kombinát, amely annyira lecsökkentse a kibocsátott ammóniamennyiség szintjét, hogy időnként ne érezzék azt a lakosok. A török tulajdonosok bevallották, hogy bár bizonyos mértékig csökkentik azt, száz százalékban szinte képtelenség” – összegzett a miniszter. 


Share Button
Ennyien olvasták: 119

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.