Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Tudtukon kívül kezeskedtek – most fizethetnek

Központ június 2, 2011 Egyéb kategória

Sajátosan értelmezett önsegélyezés

Tudtukon kívül kezeskedtek – most fizethetnek

penztarTöbb mint ötszáz Maros megyei nyugdíjast – a Nyugdíjasok Önsegélyező Pénztárának tagjai közül – érhet hideg zuhanyként a júniusi nyugdíj összege. Ettől a hónaptól kezdik behajtani a törlesztetlen kölcsönöket. A „feketelistán” viszont olyan nevek is szerepelnek, akik bár tagjai az önsegélyező pénztárnak, soha nem folyamodtak kölcsönhöz. Az ügyben rendőrségi és törvényszéki eljárás folyik, ítélet hiányában viszont mindenki mossa kezét, a pórul jártaknak pedig a nyugdíjmegvonás mellett marad a további hercehurca a hivatalok és a jog útvesztőiben.

Az önsegélyező pénztár minimum 200, maximum 5000 lej értékben nyújt kölcsönt tagjai számára, a törlesztés elmulasztása esetén – a nyugdíjpénztárral való megegyezés alapján – törvényszéki végrehajtás nélkül, a nyugdíjból vonják le az elmaradt összeget. A kölcsönt személyesen lehet kérni személyi igazolvány, nyugdíjszelvény és tagsági könyv alapján. A kölcsönkérelmet és a szerződést a kérelmezőnek és a kezesnek egyaránt saját kézjegyével kell ellátnia.

„Tudtom és akaratomon kívül kezeskedtem”

„2009. november 3-i bélyegzővel kaptam egy levelet az önsegélyező pénztártól, melyben felszólítottak, hogy öt napon belül jelentkezzem a szervezet székhelyen, mivel kezesként szerepelek egy hatezer, valamint egy tízezer lej értékű kölcsönnél. Amennyiben nem jelenek meg megbeszélni a törlesztés részleteit, a nyugdíjamból fognak visszatartani, állt a levélben” – kezdi a történetét Gergely Rozália.
A hölgy 2007 óta tagja a Nyugdíjasok Önsegélyező Pénztárának, minden évben befizette a tagdíjat, viszont ő maga soha nem folyamodott kölcsönhöz, és nem is kezeskedett egyetlen esetben sem, állítja. A kezdeti meglepődöttség után az önsegélyező pénztárnál jelezte, hogy visszaéltek az adataival, és mindahány szerződésen hamis aláírás szerepel a neve mellett: „Kikértük a szerződéseket – mint kiderült, három esetben is az én nevem szerepel kezesként –, melyek nyilvánvalóan nem az én kézjegyemmel vannak ellátva. Harminc éve ugyanaz az aláírásom, egy G betű, a kezesség vállalásokon viszont jól olvashatóan a Gergely vagy Gergely R. aláírás szerepel”.


Az ügyet azonnal jelentették a rendőrségen, valamint a törvényszéken, várva, hogy a hatóságok igazságot szolgáltassanak. Az igazságszolgáltatás számára kevésbé sürgős az ügy megoldása, a pénztárnak viszont annál inkább, hogy behajtsa a kintlevőségeit, így május 6-i dátummal felküldte az 504 személyből álló listát a nyugdíjpénztárhoz, akiktől júniustól kezdődően vonják a tartozás részleteit.

Csak a bíróság szolgáltathat igazságot

„Mi csak az igazságszolgáltatás ítélethozatala alapján fogadhatjuk el, hogy valóban hamis szerződésről van szó, különben mindenki, akinek a neve szerepel a listán jöhetne, hogy ő nem vett fel kölcsönt, mi pedig maradunk a hiánnyal. Valaki márpedig felvette az adott összeget, amennyiben nem a szerződésben szereplő személyek, adjon a bíróság egy határozatot, mely kimondja, hogy az illető neve hamisan szerepel, ugyanakkor jelölje ki, hogy ki az, akitől mi behajthatjuk az adott összeget” – jelentette ki Nemes Gheorghe, az önsegélyező pénztár jelenlegi elnöke.

Bár tudják, hogy rendőrségi eljárás folyik a régi vezetőség tagjai ellen, nem értik, hogyan kerülhettek birtokukba olyan személyek adatai, akik nem járultak hozzá személyesen egy-egy kölcsönhöz. Míg Gergely Rozália azt állítja, a szervezethez való belépéskor fénymásolatot kértek a személyi igazolványáról, amelyet majd felhasználtak a szerződésekhez, a mostani vezetőség állítja, ők csupán tagkönyvet állítanak ki, és senkinek nem tárolják az iratait vagy adatait, csupán a kölcsönfelvételkor kérik ezeket.


„Az adatokkal való visszaélést abban az esetben tudjuk elkerülni, ha körültekintőek vagyunk. Felhívjuk minden tagunk figyelmét, ne adják át senkinek, és ne hagyják a székhelyen sem tagkönyvüket, sem személyi igazolványukat. Mi csupán a szerződés megkötésekor kérjük el azt, és készítünk fénymásolatot róla, melyet csatolunk a szerződéshez” – hívta fel a figyelmet az egyesület elnöke.

Az ítélet késik, a nyugdíjból vonják a részleteket

Az önsegélyező pénztár körül 2009 áprilisa óta folynak a vizsgálatok, ezen okból az év novemberétől Munteanu Adrian akkori elnököt, valamint az egyesület titkárát felfüggesztették tisztségéből. Livia Pop, a rendőrség sajtószóvivője kérdésünkre megerősítette, eljárás folyik a Nyugdíjasok Önsegélyező Pénztára ellen, az ügy konkrét menetéről viszont csupán az eljárás befejeztével nyilatkozhat. Gergely Rozália felperes panaszát 2009 novemberében iktatta a Marosvásárhelyi Bíróság Melletti Ügyészség, melyben egyelőre ismeretlen tettes ellen okirat-hamisítás bűncselekményének vádjával kérik a felelősségre vonást. Mivel az ügyben semmiféle előrelépés nem történt, az önsegélyező pénztár viszont felszólította a nyugdíjpénztárt a nyugdíjak zárolására, a felperes kérvényt nyújtott be az ügyészségre az ítélethozatalt sürgetve.

Ugyanakkor az önsegélyező pénztár vezetőségi tagjai is úgy nyilatkoztak, ők is több alkalommal kérték az ügyükben történő eljárásban a mihamarabbi ítélethozatalt.
Hivatalokból hivatalokba járva, kérvények és egyéb papírok tömkelegével együtt a puszta valóság egyelőre változtathatatlan: Gergely Rozália felkészült, júniustól az amúgy is kis nyugdíjából igazságtalanul vonják le állítólagos tartozásának részleteit: – Vannak viszont olyanok, akik mit sem sejtve csak a nyugdíjosztáskor fogják megtudni, hogy illetéktelenül használták fel adataikat, és csupán azért, mert tagjai a Nyugdíjasok Önsegélyező Pénztárának, megfosztják attól, ami jogosan jár nekik – mutat rá a helyzet súlyosságára Gergely Rozália, aki ez úton is felhívja a tagok figyelmét, a Maros megyei Nyugdíjpénztárnál megtekinthető azon személyek névsora, akiktől jövő hónapban az önsegélyező pénztár felé irányítanak a nyugdíjukból.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 248

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.