Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Ülésezett az SZKT. A bebetonozási kísérlet első lépése

Központ február 17, 2011 Egyéb kategória

Ülésezett az SZKT. A bebetonozási kísérlet első lépése

 rmdszAmiről korábban még csupán feltételes módban beszéltünk, ma egyre inkább bizonyosságot nyer. Beigazolódni látszik az a felvetés, mely szerint az alapszabályzaton tervezett módosítások a mostani vezetőgarnitúra hatalomátmentési kísérletét jelentik – foglalhatjuk össze a szombati SZKT- ülésen ismertetett és elfogadtatott, a kongresszus elé terjesztendő változatot. Ami az elnökválasztást illeti, ott is egyre kevesebb esély mutatkozik a „borításra”.

 A „bővített keret” ugyan csak tíz nap múlva ül össze, és formailag ez a testület hozza meg a végső döntést, de az előkészületek eddigi állása szerint a programmódosítások és az alapszabályzaton eszközölt változtatások alapján kimondható: zökkenőmentes lesz a nagyváradi kongresszus.

 Ami az elnökválasztást illeti, ott is egyre kevesebb esély mutatkozik a „borításra”, bár a legfrissebb kiszivárogtatások egy jól hajrázó Olosz Gergelyről beszélnek. Ha igazak azok a felmérési eredmények, melyek szerint a háromszéki jelölt jelenleg 30 százalékon áll a kongresszusi küldöttek körében, akár kétfordulós elnökválasztásra is számíthatunk. Akkor pedig, ahogy mondani szokás, bármi előfordulhat.

 A keményvonalasok közül, mintha egyesek szívesebben látnák Eckstein Kovács Pétert a második körben, valószínűleg őt tartják Kelemen számára a könnyebb ellenfélnek. Ezen felvetés „kézzelfogható” jeleként értékelhetjük Antal Árpád (Kelemen elkötelezett támogatója) minap tett kijelentését is, mely szerint a sepsiszentgyörgyi polgármester és városi RMDSZ elnöke nem tudná nyugodtan álomra hajtani fejét, amennyiben Olosz Gergely vezetné az RMDSZ-t. Érvelése alátámasztásaként titkosszolgálati összefonódásokat lebegtet Antal, mondván: olyan bizalmi állásba, mint az Energiahatóság, avagy az Urániumügynökség nem akárki kerülhet. Ezen gondolatmenet alapján pedig nem állunk messze attól a szintén egyre gyakrabban hangoztatott felvetéstől sem, hogy Traian Băsescu elnök nem is annyira Eckstein Kovács Pétert, hanem éppen Olosz Gergelyt látná szívesen az RMDSZ élén. Ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy a jelenlegi román kormánykoalíciót Cotroceni-ból irányítják, még nyilvánvalóbb, hogy egy megbízható és irányítható RMDSZ-elnök kapóra jönne Băsescunak. A dolog pikantériája tehát, hogy Antal Árpád, miközben Kelemennek kampányolna, éppen Ecksteinnak kaparhatja ki a gesztenyét.

 A visszaszámlálás elkezdődött, hogy milyen tartalékokkal rukkolnak elő az elnökjelöltek a véghajrában, egyelőre nem tudni. A szombati SZKT mindenesetre elég langyosra sikeredett mindhármuk szempontjából. Igaz, a leköszönő elnök favoritjával szembeni hátrány nehezen ellensúlyozható. Hiába próbálkozott Eckstein, az Egyeztető Kerekasztal elutasítása után, az SZKT plénumán átvinni a kongresszusi biztos cseréjét, gyakorlatilag esélye sem volt a szavazógépként működő testülettel szemben.

 

Személyre szabott alapszabály

 Frunda György arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy nem dönthet a mintegy százfős testület, a közel 600 küldött helyett. A gőzhengert mégis beindították és délutánra sikerült áterőszakolni az SZKT-n az alapszabályzat-módosító indítványok elfogadását. Az új felállásban politikai alelnöke lesz a szervezetnek, nem is akármilyen hatáskörökkel (kormányzati kapcsolattartás, közintézmények vezetőinek koordinálása, külügy). Borbély László a várományos. Főtitkársággá alakul az Ügyvezető Elnökség, a vezetői babérokra Kovács Péter kacsintgat.

 Az új alapszabályzat nem feledkezik meg a volt szövetségi elnökről sem. Február 27-e után Markó Béla számára létrehoznak egy irodát, és biztosan befutó helyet kap a törvényhozási választásokon. Személyre szabott alapszabály, ami most körvonalazódik, foglalhatnánk össze azt, amit a kvórumhiányra hivatkozó aggályok sem tudtak megfékezni. A román és az európai parlamentben harcedzett képviselők hamar eloszlatták a kételyeket, mondván nincs szükség létszámküszöbre a cikkelyenkénti vitában (csak ne lenne az a fránya végszavazás – de kibúvóként persze ott van a kongresszusi áldás). Ezek tudatában bátran kiálthatta országnak-világnak Borbély László: demokráciából senki ne adjon leckét az RMDSZ-nek, és büszkén hirdethette, hogy a marosvásárhelyi zárt ülésről kiszivárgott anyag is csak ezt bizonyítja.

 Markó Béla kapott hideget-meleget egyaránt. Lakatos András egyenesen az ezredforduló legkiemelkedőbb magyar politikusának nevezte, méltató szavai után már maga a leköszönő elnök is pironkodva hárított: nincs kampányban, ne dicsérjék ennyire. Katona Ádám viszont a történelem ítélőszékének vízióját vetítette előre: Domokos Géza árulásáról, Neptunról és Orbán Viktor Markót elutasító magatartásáról beszélt felszólalásában és bekiabálásaiban egyaránt. Az RMDSZ neve mára szitokszó – fogalmazott Katona, akinek kirohanása után azt is megtudtuk Markó Bélától, hogy ő sosem beszélt az egyenlő távolságtartásról, éppen az egyenlő közelség elvét vallotta. Mindeközben Eckstein Kovács Péter kétkedően csóválta fejét, gondolataiban bizonyára azt próbálta rendezni, miért jobb közel lenni Gyurcsányhoz, mint távol Orbántól.


Share Button
Ennyien olvasták: 238

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.