Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Ütőkártyák nélkül

Központ június 30, 2011 Egyéb kategória

Ütőkártyák nélkül

Rohamosan közeledik a politikai számadások (vagyis a választások) ideje, és kezd egyre világosabbá válni, ki mennyit ér a közéleti porondon. Az RMDSZ, többéves „kitartó munkájának” eredményeképpen, egyre siralmasabb képet mutat. Úgy néz ki, hogy mára elfogyott minden muníciójuk, mert az összes létező eszközüket bevetették a nagy kormányzati szélmalomharcba.

Az a fajta következetesség, amelyet az RMDSZ tanúsított a fő kormánypártokkal szemben,végérvényesen bebizonyította, hogy ettől a párttól nem kell félni. Jöhetnek itt a fenyegető nyilatkozatok, a ki- vagy bevonulások, a fel- vagy levonulások, a felszólítások, a feljelentések, a költői pátosszal átitatott politikai nyilatkozatok, jöhetnek a Brüsszellel vagy Budapesttel való zsarolási kísérletek, ma már senki sem veszi komolyan az RMDSZ-t. Mindenki tudja, ez a párt is csak olyan, akárcsak a többi. Mindent elkövet politikai és egyéb céljainak az elérése érdekében. Nyilatkozgat, dumál össze-vissza, aztán mindezektől függetlenül meghozza a saját klientúrájának előnyös döntéseit.

Egyébként ez nem egy rosszindulatú megállapítás, hisz maguk az RMDSZ politikusai is elismerték, hogy „márpedig a politika ilyen”, csak kis lépésékben lehet a cél felé haladni, és számtalan kompromisszumra van szükség minden eredmény eléréséhez. Vagyis csak naiv és gyerekes dolog lenne azt hinni, hogy van súlya a kimondott szónak, a felvállalt ígéreteknek, az aláírt egyezségeknek. Ilyen a politika boszorkánykonyhája. Minden egyes kudarcra vagy megalkuvásra ezt a magyarázatot kaptuk.

Jól kiismerhették politikusainkat a valódi hatalom emberei. Ennek egyik oka az, hogy szépen becsalták őket a saját pályájukra (a román kormányba és a hatalmi szervekbe). Ez a fajta közelség egymás alapos „megismerésével” járt. Ennek alapján tudomást szerezhettek a „magyar partner” gyenge pontjairól, sebezhetőségéről, zsarolhatóságáról. És mint tudjuk (mert megtanítottak erre), a politika már csak ilyen, nem számíthattunk a közelségből fakadó bizalmi ismeretek jóhiszemű felhasználására.

Olyan információkkal rendelkezhetnek a mi „kompromisszumra hajló” politikusainkról, amellyel bármikor lefegyverezhetik őket. Az egész kormányzati szerepvállalásnak most jött el a fizetsége. Most bújt ki a szög a zsákból. Nem érdekli senkit, hol volt, mit csinált mostanáig az RMDSZ, milyen nagyszerű derék hazafiak voltak éveken keresztül, felvállalva a kormányzással járó „nehézségeket”. Egyszerűen csak egy leírt politikai alakulattá vált, amelynek nincs már szava, amelynek a sajtón keresztül kell üzeneteket küldözgetnie a „partner” kormánypárt felé, amely tudathasadásban van a kint és a bent, a fent és a lent között. Nem tudja, hogyan került ellenzékbe, amikor a kormányzati balhéknál mindig az élvonalba volt helyezve.

Nem érdemes tanulság levonásával kísérletezni, csak azt szeretném jelezni, hogy egy ilyen politikai alku elfogadása helyett inkább megmaradnék a naiv és hiszékeny, szavatartó és ennek következményeit felvállaló, egyszerű erdélyi magyarnak.


Share Button
Ennyien olvasták: 285

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.