Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

Új fejezet a város távhőszolgáltatásában?

Központ január 13, 2011 Egyéb kategória

Új fejezet a város távhőszolgáltatásában?

RFVBizakodva tekinthet a télbe az a mintegy hétezer fogyasztó, akiket immár a magyarországi magán-hőszolgáltató, a Regionális Fejlesztési Vállalat (RFV) lát el fűtéssel és meleg vízzel. A cég új lendülettel és nagyszabású fejlesztési tervekkel kívánja biztosítani a szolgáltatás minőségét, azonban a még Energomur-korszakból rájuk testált problémák orvoslása számukra is komoly fejtörést okozhat.


A sikeres versenytárgyalás következtében az RFV novembertől elkezdte birtokába venni azt a tizenhat kazánházat, mely a bérszerződés szerint lefedi az általuk kiszolgált területet. Bár eredetileg 17 ezer fogyasztó és a zónához tartozó intézmények és vállalatok ellátására pályáztak, az ősz folyamán bekövetkezett folyamatos leválásokból adódóan jelenleg hétezer fogyasztót kell kiszolgáljanak. A jelentős fogyasztóvesztés némiképp átírta a cég fejlesztési és beruházási stratégiáját, de tavasztól 24 millió eurós befektetés révén minőségi szolgáltatással további fogyasztókat készülnek megnyerni. A szerződés értelmében az RFV egy évig magánszemélyeknek gigakalóriánként 231 lejes egységáron, míg vállalatoknak és közintézményeknek 301 lejért számláz.

Új cég, régi problémák?


Bár a cég ígéri, az E-ON-nal kötött egyéves szerződés garantálja, hogy a gázcsapok elzárása miatt meleg vízben és fűtésben nem kell többé hiányt szenvedni, a leválások során több helyen szabálytalanul elvágták a vezetékeket, így több fogyasztó önhibáján kívül maradt ezen létfontosságú szolgáltatások nélkül tél közepén. Dácz Gábor, az RFV vezérigazgatója sajtótájékoztatón elmondta, bár a cég jogilag tehetetlen a vezetékek tönkretételének megállításában, az egyes esetekre egyedi megoldásokat próbálnak találni. „Mi azokat a problémákat tudjuk orvosolni, akik felénk is jelezték a panaszukat. Kérvénnyel fordultunk a polgármesteri hivatal felé, lépjenek fel azok ellen, akik szétszedték a meglévő rendszert, hogy zárják el azokat a lyukakat, amiket maguk után hagytak. De olyan rendszer is van, ahol nem lenne probléma a fűtés megindítása, csak a helyi adminisztrátor egyszerűen úgy döntött, hogy nem nyitja ki a csapokat. Itt felhívtuk az adminisztrátorok figyelmét, hogy a törvény értelmében kötelesek megnyitni a csapokat, és fűteni. Azt mindenképp pontosítanám, hogy ezek a csövek nem az Energomur vagy az RFV tulajdonában vannak, hanem a helyi közösségek tulajdonában, tehát mi nem is léphetünk be ezekbe a rendszerekbe. Minden konkrét esetben külön kell tárgyalni, és megoldást találni az adott problémára”. Továbbá egy lehetséges alternatívára hívta fel a figyelmet, miszerint a fogyasztó külön szerződést köthet a céggel, így egyfajta vízszintes elosztással a vezetéket az adott lakásig viszik. A további leválások felől érdeklődve Dácz határozottan kijelentette, bár még nem érkezett feléjük ilyen kérés, ezt semmiképp nem engedélyezik, hiszen az aláírt szerződés jogilag is illegálisnak minősíti azt.

Tavasztól 25 millió eurós befektetés


„Elsősorban most nem a fejlesztésekre próbálunk koncentrálni, hiszen rengeteg problémát vettünk át az Energomurtól, mert sok helyen nem volt pénzük a hibákat kijavítani. Az elkövetkezendő periódusban arra koncentrálunk, hogy a vezetékeket rendbe tegyük, hogy ne folyjon el a meleg víz és ne legyenek hőrések. A veszteségeket próbáljuk csökkenteni, ezáltal növelve a szolgáltatás hatékonyságát” – részletezte a rövid távú célokat a vezérigazgató.
A fűtésszezon lejártával az RFV a költségek csökkentése és a szolgáltatás hatékonyságának növelése érdekében átszervezi, valamint felújítja a meglévő rendszert. Legfontosabb lépésként az RFV által bérbe vett 15 hőközpontot hatra csökkentenék, és azt automatizálnák. Mivel a 17 ezer fogyasztó hétezerre csökkent, ennyi kazánház is maradéktalanul el tudja látni a rendszeren lévő fogyasztókat. „Ez azért is fontos – magyarázta Dácz –, mert például tizenhat olyan kazánfűtőt fogunk felvenni, akiket csak erre a télre alkalmazunk, de tavasztól nem lesznek a cég alkalmazottai, és ezzel is csökkentjük a kiadásokat.”
Ugyancsak tavasztól kezdenék meg az elosztó rendszer felújítását, a csövek kicserélését, valamint a vízszintes rendszer bevezetését is. Az eredeti tervekben szereplő bioenergiával való fűtés egyelőre csak távlati terv marad, hiszen a prioritások jelenleg a fogyasztók minél magasabb szintű kiszolgálása. „Figyelembe véve, hogy jelenleg hétezer fogyasztót kell kiszolgálnunk, a beruházásokat át kellett gondoljuk. Az elkövetkezendőkben nagyobb hangsúlyt fektetünk a kogenerációs kazánházak beindítására, ami nem csak hőt, hanem áramot is termel, ez csökkenti a költségeket, és pótolja azt a kiesést, ami a tízezer fogyasztó elvesztésével jár” – fogalmazott Dácz Gábor, aki azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben szükség lesz rá, megvan hozzá a forrásuk, hogy akár az egész város szükségletét le tudják fedni.

Az RFV-ről röviden


Az RFV Mureş Energy RT és a Marosvásárhely Önkormányzata 2010. október 26-án megkötötte a városi távhőrendszer korszerűsítésére, illetve a 25 évre szóló távhő- és melegvíz-szolgáltatására vonatkozó szerződést. A haszonbérleti szerződés értelmében a vállalat 15 kazánházat vett át az Energomurtól, ezek az Egyesülés és a Budai Nagy Antal lakónegyedbeli, valamint a kövesdombi 1-es, 2-es, 3-as, 4-es, a Tudor Vladimirescu lakónegyedbeli 1-es, 3-as, 4-es, 5-ös, 6-os, 7-es, a meggyesfalvi 1-es és 2-es kazánházak, illetve a 12-es számú általános iskolát ellátó hőközpont.
Az ügyfeleket a Kossuth Lajos utca 2. szám alatt várják munkanapokon 9–17 óra között, valamint telefonon a 0265-210.242-es számon érhetőek el.

Share Button
Ennyien olvasták: 331

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.