Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Újra Dobbant(ó)?

Központ április 28, 2011 Egyéb kategória

Újra Dobbant(ó)? 

dobbantoNagy Gizella nemcsak hiszi-tudja, hogy egy közösség megmaradásának egyik feltétele a következő generációk kinevelése – tesz is ezért. A Bolyai téri Unitárius Egyházközség lelkipásztorának felesége igazi pedagógiai elkötelezettséggel és inspirációval szervez gyemek­­­foglalkozásokat és szerkesztette éveken át a Dobbantó nevű gyereklapot.

 Kezdetek

Amikor ’97-ben családjával Marosvásárhelyre került, rég tudatában volt annak, hogy minden ember életében a pozitív élmények az igazán meghatározóak. Pedagógusi pályájának intézményes kereteitől megvált ugyan, de egyházában továbbra is a gyermeki lélek gondozására fordította energiáit: a Bolyai téri templomban a szombati vallásórák után bevezette a kézműves-foglalkozásokat. Ezek az alkalmak arról is szóltak, hogy a gyerekek erdei séták alkalmával maguk szerezték be a munkájukhoz szükséges anyagokat. Az így szerzett kincsek a következő hétvégén a templom tanácstermében erdőrészletek elemeivé változtak.

Sajnos ezeket a munkákat senki nem örökítette meg, de mégis maradt nyomuk, ugyanis voltak olyan gyerekek, akik nem jeleskedtek kézügyesség terén, ám ők is kaptak feladatot: írjanak ezekről a kollázsokról, a bennük megjelenő gyurmafigurákról meséket. Az így keletkezett rendkívül jó történetek szolgáltak a gyereklap ötletének alapjául.
A szerkesztés egyik szempontja a továbbiakban is a gyermekírások megjelentetése volt, de ugyanúgy fontos volt az, hogy a lapban csak gyerekillusztrációk kapjanak helyet „úgy, ahogyan ők elképzelik, ahogyan ők le tudják rajzolni; nem baj, ha a felnőttek kalapnak látják is a kígyót”.

Induláskor Kuti Márta, a Látó akkori szerkesztője volt nagy segítségükre és Makkai Csilla tanárnő, Bölöni Domokosra pedig mint a lap nevének keresztapjára tekintenek. A lap legelső változata csupán házi használatra készült, egy kis füzetecske volt, amelyet Bölöni Domokos hályogkovács munkának nevezett. Ennek a jóindulatú megjegyzésnek az eredménye, hogy a Dobbantó nyomdai kivitelezésében (is) felveheti a versenyt más gyermeklapokkal. De amint azt Nagy Gizella elmondta, sosem a versengés volt a céljuk. Eleinte egy belső használatra készülő gyermeklapot szándékoztak szerkeszteni, amelynek fő célja az olvasásra ösztönzés, az alkotásra hívás lett volna.

De az évente háromszor megjelenő lap akkora sikerre tett szert nemcsak az unitárius felekezetű gyerekek körében, hogy volt olyan húsvéti számuk, amelynek 2500 példányából az összes elfogyott. A többi gyereklaphoz képest nem hozott lényeges változást, csupán egy vonatkozásában: a Dobbantóban egy bibliai rovat is helyet kapott és érdekes módon a legtöbb megfejtés mindig a biblialapozó oldal feladványaihoz érkezett, ami azért csodálatos dolog, mert azt jelenti, hogy a rejtvények megoldásához félszáznál is több gyerek nyitotta fel a Bibliát.

A lap 2001-ben indult és eleinte negyedévente szerették volna megjelentetni, de rájöttek, hogy a nyári lapszámra nincs akkora igény, ezért döntöttek az évi háromszori megjelenés mellett: ősszel, illetve karácsony és húsvét előtti lapszámokkal. Az indulás után öt évvel Nagy Gizella balesetet szenvedett, ezért nem tudta vállalni egy ideig a lap szerkesztését, így a munka abba is maradt.

Újrakezdés

Idén viszont a lap újraindítását tervezik, karácsony előtti lapszámmal szeretnének újból dobbantani. Mivel a szerkesztésért senki semmiféle honoráriumot nem kap, ezért az az elképzelésük, hogy induláskor már két teljes lapszámuk készen legyen és a harmadikon dolgozzanak – eképpen mennének elébe a kiszámíthatatlan eseményeknek. Egyelőre az előzőekhez képest több oldalszámmal, de évente kétszeri megjelenést terveznek. Emellett teljesen kétnyelvűre tervezik kiadványukat, ugyanis amerikai testvérkapcsolataik hevesen érdeklődnek a lap felől és az óceánon túli földrészen a gyülekezet néhány barátja önszorgalomból kezdett el magyarul tanulni, ehhez pedig nagy segítség lenne számukra a Dobbantó. Természetesen sok marosvásárhelyi is érdeklődik a lap iránt.


Share Button
Ennyien olvasták: 471

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.