Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Utcáról a jegyárus bódéba

Központ augusztus 18, 2011 Egyéb kategória

Lyuklakok_smallUtcáról a jegyárus bódéba

Buszok, kamionok kerekei csikorognak a Bega utcai kanyarban, az eléjük szaladó csaholó kutyákra mérgesen rádudálnak. Hatalmas teherautó veri fel a port, miközben pihenő­helyet könyököl magának a jelöletlen parkolóban. Nem zavarja, hogy pár lépésre mezítlábas kisgyerek játszik, a fehérre meszelt betondobozból pedig emberek lépnek ki.    

– Két évvel ezelőtt foglaltuk el a házikót, azelőtt az utcán laktunk. De szerencsére erre jártunk, megláttuk, s azóta itt vagyunk – kezdi történetüket Nagy Hajdú Gyöngyi. A 38 éves asszony első házasságából született Erika, aki „most Meggyesfalván játszik a barátaival, itt unatkozik”.

Lyuklakok_3

Ezért mindössze az 5 éves Imola táncolhat körül, s mondja minden második szavával: „Néni, van egy leje?” Aztán gyereki őszinteséggel faggatóra fog: „Miért jött ide? Segíteni akar nekünk?” Mert segítségre lenne szükségük, fűzi hozzá a 29 éves családfő, József. A férfi májcirrózisban szenved, de HIV-fertőzött is. Az orvosok még 5–6 évet adtak neki. Ezt suttogva mondja, hogy felesége ne hallja, mert rögtön sírásra fakadna.

Lyuklakok_4

Betegnyugdíját napszámos munkával egészíti ki. „Tavalyelőtt a Víkendtelepen dolgoztunk mind a ketten, ott is aludtunk, utána találtuk ezt a házat. És itt született József Zsolt, a család legfiatalabb tagja.” A sors más városokba is vetette őket, elmondásuk szerint Magyarországon dolgoztak a mezőgazdaságban.

Lyuklakok_6

Aztán mégis itt maradtak, a villany, víz, gáz, mellékhelyiség nélküli betonbarakkban. A valamikor jegyárus bódénak használt épületen egyetlen aprócska ablak enged be némi fényt. A 2 hónapos Józsika háborítatlanul alszik az ágyban, amit éjszakánként két nővérével kell megosztania. A felnőttek a földön alusznak. „Plédeket, paplant teszünk le, elvagyunk”, mondják. A közeli erdő kitermeli a fát, eddig még télen sem kellett fázniuk. Szükségeiket is itt végzik, a bódéhoz nem tartozik külön illemhely.

Noemi_3

Vizet a mosodából kapnak, a villanyáramot azonban csak hírből ismerik. Gyöngyi rokkantnyugdíjából és a gyerekpénzből alig jut élelemre, sokszor a szomszédok, jóindulatú emberek kopognak be hozzájuk ruhákkal, étellel, aprópénzzel.  „Néni, hozzon nekem ruhákat és egy babakocsit”, somfordál mellém újra Noémi.

Noemi

Gyöngyinek már volt lakása a volt Bőrgyárhoz tartozó blokkban. Innen azonban a nagy fogyasztás és elmaradás miatt ki kellett költöznie. Így  férje igényelhet szociális lakást, de még csak a várólistán vannak.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 320

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.