Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Útmenti népművészet

Központ július 28, 2011 Egyéb kategória

Útmenti népművészet m1

Európai úton, forgalmas országúton haladva, ki nem találkozott már portékáját a kapualjban, vagy az útszélen kínáló árusokkal. Máskor a leeresztett vasúti sorompó előtt rohamozzák meg az autósokat élelmes kereskedők, termékeiket dicsérve. Hogy honnan kerülnek ki ezek a szemet gyönyörködtető, eredeti alkotások – ennek néztünk utána a megyében.


„Felei gyermek a nádgazban születik”

– tartja a mondás, s mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Mezőfelét a gyékényfonás hazájának is nevezik. Valamikor a települést tavas részek vették körül, Kölpényből és a környező falvakból is összeszedték a nádat, amit megdolgoztak. A gyékényt augusztus elseje és szeptember 15. között szedik, amikor meg van érve, a tavakból, sokszor a derékig érő vízből vágják ki. Régebb a Deltába is elmentek, s hónapokig ott maradtak a feleiek. A zöld nád nagyon súlyos, ezért 2–4 hétig is éltek a tó szélén, száraz koszton. A nádat aztán akár két hónapig is szárítják a kerítések mellett, majd zsúpba kötik, istállóban, padláson tárolják, míg következő év áprilisáig ki nem szárad. Ekkor következik a nádhántás, amikor levelére bontják a szálakat. A vastagabb szálakat a fűzésnél tömítésnek használják, de ezekből lesznek a falvédők is. A belső, finom szálakból, a „nád lelkéből” készülnek a papucsok, a kerek, ovális, szív alakú, sima vagy csipkézett karimájú kosárkák, tálak, dobozok, a táblás, koszorús, fenyőágas, selyemcsíkos vagy macskanyomos mintázatú szatyrok, kalapok, sapkák.

M3

Lázár Éva 1944-ben született Felében, Enyeden végezte a tanítóképzőt, több iskolában tanított, majd szülőfalujában 28 évig töltötte be az iskola- és kultúrigazgatói tisztséget. „A faluhoz mindvégig hű maradtam, a népi hagyományok művelését és éltetését tartottam életem céljának”, mondja. Kezdeményezésével a faluközösség Pro Câmpeniţa–Mezőfele Egyesülete megpályázta és megnyerte a Transylvania Authentica márkanév használatának jogát a felei nádtermékek részére, amellyel az egyesület tagjai bárhol bizonyíthatják, hogy munkájuk eredeti erdélyi termék, kifogástalan minőségű, környezetbarát, melynek eredetisége a hagyományokban gyökerezik.

Fába vésett Biblia

M2

– Nincs olyan hét, hogy ne jönne át hozzám valamelyik falustársam, hogy külföldi vendégei vannak, s valami egyedi ajándékra lenne szüksége. Az én műhelyemben aztán kedvére válogathat – mondja Ferenczi Károly. Somosdon, a 73. szám alatt lakik, itt is rendezte be műhelyét. A fát már gyerekként szerette, szerszámnyeleket készített. Hat évet a Bútorgyárban dolgozott faragászként, de érdeklődött a népművészet iránt. Aztán 18 évig erdész volt. Terepszemléi során olyan fákat gyűjtött, amiket mások talán meggondolás nélkül tűzre vetnek. „Ahogy ránézek egy rönkre, meglátom benne a rajzot. Egyből láttam Petőfi utolsó napját is, a fa bogja lett a golyó helye”, mutatja munkáit: Házi áldás, pipák, gyertya- és sótartók, magyar címer, állatfigurák, keresztek, a Hétfejű sárkány szobra. Legbüszkébb a faragott Bibliára, lapjairól a születés, a tanítás, a vízenjárás, a megfeszítés, valamint a mennybemenetel domborodik „olvasói” elé. A Somosdon, Adorjánban található székelykapuk is az ő alkotásai, a citerák is keze munkáját dicsérik. S immár nincs falu a Nyárád mentén, amelyben ne a Károly bácsi kopjafája díszelegne.

Ahol a virág méri a múló időt

Szabó Eszter biológiatanárként szerezte kenyerét. Talán innen is a virágok iránti szeretete, olyannyira, hogy a kertjében, háza körül gyűjtött szirmokat, virágokat legszívesebben nem vázába, hanem óralapra teszi. „Óralapnak préselt lemezt használok, erre kerülnek a gyurmából készült lapocskák, rajtuk a préselt virágokkal”, mutatja alkotását a szabédi asszony.

M4

Muskátli, százszorszép, szarkaláb, salátaboglárka, árvácska, kakastaréj, kankalin, gerberaszirom helyettesíti a szokványos számokat. A legnagyobb lapocskára kerülő virág képviseli a 12-est, innen már könnyű kikövetkeztetni a pontos időt. Mert a szerkezet pontosan jár, bizonyítja menye, akinek ajándékba készített virágórát. Az ő virágórái vásárolhatók meg a Philothea Klubban szervezett húsvéti és karácsonyi, a vártemplomi vásárokon. Nagy a kereslet a repesztett technikával készült üvegtányérok iránt is, amikre mindig az alkalomhoz illő motívumok kerülnek. Hosszú nyakú üvegeket gyümölcs- és virágmintákkal vidít fel.

Vevőcsalogató boszorka

A fonott karosszékben gondtalanul pöffeszkedő boszorka vonja magára a Kenden átutazók figyelmét.

M6

Amikor közelebbről vizsgálnám, Gál Magdolna serényen fordul ki üzlete ajtaján, s kínálja portékáját. Beszélgetésünk során kiderül: a boszorka már annyira szívéhez nőtt, hogy nem is akarja eladni, ezért az édesanyja 100 évnél is régebbi szoknyájába és ingébe öltöztetett életnagyságú bábuért 500 lejt kér. „Volt még egy boszorkám, azt eladtam, egy bukaresti vette meg, nekik van pénzük”, mondja a 67 éves Magdi néni. 15 éve foglalkozik az üzlettel, hiszen a 32 ledolgozott év után kapott 350 lejes nyugdíjból nem tudnának megélni mozgássérült férjével. A 66. szám alatti takaros boltjában külön polcon vannak a hagyományosan kukoricaháncsból készített tárgyak: falvédő, lábas alá való, fonott üvegek, dobozok, szatyrok. Magdi néni a háncsfonás rejtelmeibe is bevezet. Ősszel, betakarításkor gyűjtik a kukoricaleveleket. Megszárítják, füstölik, áztatják, felvágják, majd felerősítik a rámára. Amikor megszárad, leveszik, ebből készülnek a mesterművek. De van itt a feleiektől nádpapucs, a korondiaktól váza, virágcserép, kerámiafigurák, Segesvár mellől hozták a vesszőkosarakat, Udvarhelyről a szőttes szőnyegeket. Nyár lévén egyre többen kérik a kalapot, a szalma- 10, a nádkalap 12–13 lejbe kerül.
– Az egyetlen jó a boltból, hogy vénkoromra megtanultam románul. Mivel főként bukarestiek állnak meg, muszáj volt megtanulnom a nyelvet, hogy eladhassam portékám – neveti el magát Gál Magdolna.

Share Button
Ennyien olvasták: 522

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.