Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Változások a háziorvos-szolgálatban

Központ március 3, 2011 Egyéb kategória

Változások a háziorvos-szolgálatban 

„Kártyákat adunk, miközben nincs pénzünk egy vérvizsgálatra”

 OrvosA háziorvosi praxis degradálására, a háziorvosok megalázására, a szakma teljes ellehetetlenítésére hivatkozva a családorvosok nem hajlandók szerződést kötni az Egészségbiztosító Pénztárral. A módosított egészségügyi ellátásra vonatkozó keretszerződéssel változik a finanszírozás összetétele, kötelezővé válik a háziorvosi ügyelet. A kilátástalan helyzetben a háziorvosok azzal fenyegetőznek, április elsejétől bezárják kabinetjeiket.
 

A kormány által jóváhagyott módosító tervezet értelmében háziorvosonként 2200 fő a megengedett beteglétszám, továbbá változik a finanszírozás aránya is. Az eddigi 70–30 arányú „per capita”, valamint ellátás utáni összetételt fele-felére módosítják a háziorvosok felelősségének növelése érdekében, mellyel a valós orvosi ellátást szorgalmazzák. A korábbi egy évről két évre hosszabbított szerződés aláírása viszont úgy tűnik, nem lesz kétoldalú, a Családorvosok Szövetsége a végsőkig elmenne érdekeik érvényesítésében.

A megítélt összeg a költségeket sem fedezi

„Az elsődleges orvosi ellátást illeti a legalacsonyabb finanszírozás és a jövedelem legdrasztikusabb visszaesése, szemben az úgyszintén alulfinanszírozott többi ágazattal. A pénzügyi helyzet mellé bürokratikus kötelezettségekkel terhelik a rendszert, semmiféle elképzelés nincs az Egészségügyi Minisztérium, valamint az Egészségbiztosító Pénztár részéről az elsődleges orvosi ellátás helyéről és szerepéről” – áll a Családorvosok Szervezetének közleményében.
Miközben minden termék és szolgáltatás ára egyre drágább, a háziorvosok rendelőinek jövedelme évek óta folyamatosan csökken. A rendelők fenntartásához szükség van az alapvető körülmények megteremtésére (fény, fűtés, víz stb.), efölött pedig rengeteg formális kiadásnak kell eleget tegyenek. Jelenleg a per capita értéke 2,7 lej havonta, a csecsemők és nyugdíjasok 4,2 lejt érnek. Egy konzultáció értéke 4,95 lej, miközben bizonyos krónikus betegségeket csak háromhavonta lehet elszámolni, illetve az akut betegségeket csak háromszor egy évben.
„Ilyen körülmények között elképzelhetünk egy amúgy is túlterhelt, bürokráciától megnyomorított ingázó főorvost, akitől az új intézkedések várhatóan elveszik a 14% ingázásért járó pótlékot, ami az üzemanyag-szükségletet éppen csak fedezte. Aki 1600 betege után havonta körülbelül 800 km-t autózik (mert sok a terepmunka, a félreeső falu), de a havi 500–550 konzultációjából legfeljebb 280-at tud elszámolni, és aki az új törvények szerint egy konzultációért most igaz, hogy 7 lejt kap, de egy betegért 1,5, illetve 2,3 lejt. Könnyen kiszámítható, a jövedelme 30 százalékkal visszaesett, nagyjából annyival, amennyi eddig a kezében maradt. De azért meg kellene venni a minisztérium magasröptű terveihez a kártyaolvasót és írót, az elektronikus aláírást, szélessávú internetet stb. Abban az országban, ahol még most is vannak olyan helyek, ahol nemhogy telefon nincs, de áram is alig” – nyilatkozta lapunknak dr. Gálfy Zsuzsanna háziorvos. Mindezek fölött praxisát sem végezheti lelkiismeretesen, minek után kénytelen igazodni a gyógyszerfelírási plafon szabályozásához, és választania kell, kinek írjon ki és kinek ne orvosságot.
„Előnytelen a betegeink számára és az orvosi rendelők számára is, tehát kénytelenek vagyunk lépni valamilyen irányba, ami előre láthatóan abba fog torkollni, hogy nem fogjuk aláírni a szerződést, ha nem hajlandók egyeztetni velünk” – értékelte a fennálló helyzetet Kovács Beatrix, a Maros Megyei Háziorvosok Egyesületének titkára.

A kötelező ügyelet szakszerűtlen és törvénytelen is

Az orvosi alapellátás folytonosságát biztosítandó, az egészségügyi szaktárca a háziorvosi ügyelet újraszervezésében látja a megoldást. Az intézkedéssel a mentőszolgálat munkáját tehermentesítenék, valamint csökkentenék a kórházi sürgősségi ügyeletek zsúfoltságát.
A háziorvosok szövetsége viszont alkotmányellenesnek ítéli meg a tervezet kötelezővé tételét, melyben főként azt sérelmezik, hogy semmi biztosíték nincs a költségek fedezésére, sem decens és biztonságos körülmények biztosítására. Törvénytelennek tartják azt a kitételt, mely kimondja, amennyiben egy orvos nem köt egy második szerződést az ügyeletre vonatkozóan, büntetésképp tíz százalékot vonnak le az első, az elsődleges orvosi ellátást szabályozó szerződés összegéből.
„Nem magáról az ügyeletről, hanem a kötelező ügyeletről nagyon rossz a véleményem. Valóban vannak helyek, ahol szükség van rá és reális haszna van. Én 2008-ig sokat ügyeleteztem, havi 96 órát nem töltöttem otthon éjszaka, ünnepnapokon, de megérte, mert megfizettek. Szerintem nem nagyon tehermentesítettük a mentőszolgálatot, mert néhány vágott sebet és lázas csecsemőt leszámítva a betegek ugyanazokkal a panaszokkal fordultak az ügyelethez is, mint a napi rendeléshez. Például szombaton felíratni a gyógyszereket, vérnyomást méretni, injekciót beadatni stb. Mindezek mellett biztos vagyok benne, hogy ilyen körülmények között is lennének fiatal kollégák, akik bevállalnák az ügyeletet, tehát teljesen fölösleges és arrogáns kötelezővé tenni” – véleményezte a rendeletet dr. Gálfy Zsuzsanna.
A háziorvosok több pontban is sérelmezik a rendeletet, amit sem szakmailag, sem pénzügyileg nem tartanak megalapozottnak. Mint mondják, a sürgősségi ellátás nem a családorvos szakmai hatásköre, ez egy külön szakterület, az oxiológia tárgya. Ilyenképp akár a malpraxis ténye is fennállhat, ha valamit nem tudnak szakszerűen elvégezni az ügyelet ideje alatt. Az ügyeleti szobák nincsenek kellőképp felszerelve, a költségeket az orvosok fizetik, és sok esetben nincs megoldva a szállítás sem. Az ügyeletes orvosnak nem szabad elhagynia a rendelőt, így a területen bármi történhet. A rendelőben viszont legtöbb esetben nem a sürgősségi esetek fordulnak meg, hanem azok a betegek, akiknek nincs biztosításuk, mert ott kötelező ellátni őket is. Az orvosi ügyelet díja megegyezik a kórházi ügyeletével, a kórházban viszont az orvos nem a saját költségén kell utazzon, valamint az ügyeleti szoba felszerelését és az üzemeltetéséhez szükséges költségeket sem kell állnia.
„Az már csak hab a tortán, hogy állítólag „csak” azokat a kollégákat akarják majd kötelezni, akik egy bizonyos ügyeleti központ körzetébe tartoznak. Amiben lenne logika, mert az én körtvélyfáji betegeim biztos nem mennek Dédára, de akkor ez azt jelenti, hogy ők kerülnek hátrányos megkülönböztetésbe, teljesen véletlenszerűen. És mi van a városokban? A kórházi ügyeleten és a SMURD-on kívül, majd a szürke mezei háziorvosok is ügyeleteznek? Vagy mennek ők is vidékre? Ily módon kiszámítottam, hogy körülbelül 2–3 havonta esne rám egy ügyelet, amit ki lehet bírni, de nincs semmi értelme és értéke. Ha levonom a benzint, egyéb költségeket és az adót, nem marad sok belőle. Miért ne adhatnám oda valakinek, aki ott van közelebb, esetleg jobban rá van szorulva? De akkor nem lehet kötelezővé tenni…” – mutatott rá a határozatban szereplő disszonanciákra Gálfy doktornő.
Az ellehetetlenülést eredményező intézkedések mellett a családorvosok szövetsége a kommunikáció teljes hiányát kifogásolja a szaktárca részéről, akik nem egyenlő partnerként kezelik őket, hanem kényük-kedvük szerinti, légből kapott ötleteikhez bábként használják őket. Ilyen körülmények között a jövőt illetően a szövetség hivatalos álláspontja egybecseng az egyes háziorvosok véleményével: a szerződés aláírása az öngyilkossággal ér fel. Így jobb esetben vagy beállnak valamelyik magánpoliklinikai láncba, és  alkalmazottként keresnek megélhetést, vagy a kalandvágyók külföldön keresnek munkát és megbecsülést.

Nem magáról az ügyeletről, hanem a kötelező ügyeletről nagyon rossz a véleményem. (…) Szerintem nem nagyon tehermentesítettük a mentőszolgálatot, mert néhány vágott sebet és lázas csecsemőt leszámítva a betegek ugyanazokkal a panaszokkal fordultak az ügyelethez is, mint a napi rendeléshez  – véleményezte a rendeletet dr. Gálfy Zsuzsanna.

Share Button
Ennyien olvasták: 388

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.