Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Vásárhelyen járt Remus Cernea, a Zöldek Mozgalma párt társelnöke

Központ március 17, 2011 Egyéb kategória

Vásárhelyen járt Remus Cernea, a Zöldek Mozgalma párt társelnöke. A kommunikáció, mint megoldás

Remus_CerneaA siker kulcsa a kommunikáció és az együttműködés” – nyilatkozta Marosvásárhelyen Remus Cernea, a Zöldek Mozgalma társelnöke, aki  sajtótájékoztatón számolt be a nemsokára bejegyzésre kerülő párt terveiről, elképzelésiről.
 A demokrácia tanítható!

– Véleményem szerint Romániában a demokrácia súlyosan veszélyeztetett állapotban van, irtó törékeny – fogalmazott Cernea. Hozzátette, bármiféle bizonytalankodás nélkül, a demokratikusságra való nevelés a tanterv részeként kellene szerepeljen, mert a fiatalok nem értik, hogyan működik, pontosan mit is jelent a demokrácia, milyen emberi jogokkal rendelkeznek, holott ez lenne az alapja egy jól működő, fejlődőképes országnak. Ugyanakkor szólt a Kossuth Lajos és Nicolae Bălcescu által, 1849. július 14-én aláírt román–magyar megbékélési tervezet fontosságáról, a politikai kommunikáció gyakorlásának, valamint a pártok, nemzetek, kisebbségek közötti nyitottság létfontosságáról: „Én hiszem, hogy a siker érdekében olyan történelmi-politikai modelleket kell követnünk, mint a Kossuth–Bălcescu volt. A Zöldek Mozgalma erőteljesen küzd a kisebbségi jogok védelméért, azért, hogy Romániában senkinek ne legyen része etnikai, vallási, szexuális megkülönböztetésben. Emellett harcolunk az előítéletes és a sztereotip gondolkodás ellen, fő feladataink köze tartozik a tolerancia növelése” – taglalta a politikus. Kihangsúlyozta, a Zöldek Mozgalma a környezetvédelem mellett, az oktatási, gazdasági, szociális feladatok felvállalására is kellő hangsúlyt fektet.

Céljuk: bejutni a parlamentbe,

hangsúlyozta többszörösen a fiatal politikus. Véleménye szerint a Romániában kialakult politikai helyzet kétféleképpen orvosolható: a nagyobb pártok reformjával, illetve új pártok megjelenésével. Cernea az utóbbi megoldás támogatója, éppen ezért a bejegyzésre váró párt tagjai mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a jövő évi parlamenti választások után korrekt stratégiával, akár koalíciót kötve másokkal, kormányra kerüljenek. A politikus kifogásolta a jelenlegi parlamentáris kormányzati rendszert, és meggyőződése, hogy a következő kormánykoalíciónak kezdetben a PDL által okozott károk helyreállításán kell majd dolgoznia.
– 2012-re fontos szerepet szeretnénk vállalni a román politikai életben. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy nehéz, ám járható út áll előttünk. Nem táplálunk illúziókat, viszont mindent megteszünk annak érdekében, hogy jövőre kormányra kerüljünk – nyilatkozta Remus Cernea.
Jelenleg a párt bejegyzéséhez szükséges aláírások megszerzéséért versengenek, hiszen a tervek szerint május végén kérelmeznék a Zöldek Mozgalma hivatalos bejegyzését: „Romániában 25.000 aláírást kell begyűjteni, annak érdekében, hogy egy pártot bejegyezzenek. Az Európai Unióban ez egyedülálló jelenségnek tekinthető, ugyanis Nyugaton átlagosan mindössze 3–10 személy beleegyezésére, Bulgáriában 50, Észtországban 1000 aláírásra van szükség” – magyarázta a politikus. Hozzátette, a befizetendő összeg 375.000 euró, míg Európa-szerte ez a díj törölve van, avagy minimális (Hollandia: 11.400 euró).

Zöld Párt vs. Zöldek Mozgalma?

Mint ismeretes, Cernea politikai pályafutását a Zöld Párt tagjaként, majd elnökeként kezdte, ám elmondása szerint a saját nézete nem egyezett a Zöld Párton belüliekével, így kénytelen volt kilépni: „Számomra fontos, hogy nyissunk más nemzetek, kisebbségek felé, viszont a Zöld Pártban nem ezt tapasztaltam. Mindvégig, amíg elnökként tevékenykedtem, ezen demokratikus elvek fontosságát hangsúlyoztam, viszont azt észleltem, hogy csak és kizárólag a keresztényeket pártfogolták, holott ugyanolyan jogaik vannak a más vallásúaknak is” – fogalmazott. Őszintén bevallotta, hogy bár voksát sosem az RMDSZ mellett adta le, mégis a ’90-es években szimbolikus gesztusként az RMDSZ tagja lett.

Mint román állampolgár a magyar pártba kértem felvételem, éppen azért, hogy bebizonyítsam és arra buzdítsam a társadalmat, hogy a tabu témák megvitatására is szükség van, valamint hogy felhívjam kollégáim figyelmét arra, hogy a siker kulcsa a kommunikáció. Teljes mértékben sosem értettem egyet az RMDSZ elveivel, mégis sikerült, főképp negatív reakciókat kiváltanom. Már az komoly előrehaladás, ha sikerül bármiféle reagálásra késztetni a politikusokat.
 


Helyi intézkedések

A tervek szerint a párt bejegyzése után, Marosvásárhelyen is létesítenek majd egy kirendeltséget/fiókot, ahol fiatal, lendületes, dinamikus személyek bevonásával aktív tevékenységre törekednének. Cernea kifejtette, az elkövetkezendőkben is szorosan együtt­működnének a civil szervezetekkel: „Személy szerint nagyon jó partneri kapcsolatot sikerült kialakítanunk, és az évek során ápolnunk Smaranda Enachéval, valamint a Pro Európa Ligával, hiszen mi egyformán gondolkodunk. Remélem, ez a jövőben is megmarad, és sikerül más egyesületekkel is közösen dolgozni” – zárta mondanivalóját.


2012-re fontos szerepet szeretnénk vállalni a román politikai életben. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy nehéz, ám járható út áll előttünk. Nem táplálunk illúziókat, viszont mindent megteszünk annak érdekében, hogy jövőre kormányra kerüljünk.Share Button
Ennyien olvasták: 312

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.