Központ
2017. szeptember 26. kedd, Jusztina
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős

Vásárhelyi PletyKalap

Központ április 7, 2011 Egyéb

Vásárhelyi PletyKalap

Pletykalap
Beee!!! / Időhiány. / Családi torzsalkodás a Hidegvölgyben. / Zsebtolvajok. / Fotókiállítás. /  A Föld Órája. / Beszélni nehéz. / Apróhirdetések

Beee!!! Nem számít, hogy március vagy április végére esik-e húsvét, a bárányhús minden évben baromi drága, legalábbis a többi húshoz és ahhoz képest, hogy nagy része csont. Az ok roppant egyszerű: a hazai nagyker felvásárlási ár olyan alacsony, hogy a csobán inkább külföldre adja el az élő bárányt, ahonnét aztán ünnep előtt visszajön szépen levágva, megnyúzva és becsomagolva, kábé háromszoros áron. Hogy a napi piaci, élősúlyi ár is miért olyan magas? Mert azt a bevásárlóközpontok áraihoz viszonyítják. Ki van ez találva!

Időhiány. Aki úgy érzi, hogy a nemrég Japánra lecsapó 8,8-as erősségű földrengés óta semmire sem jut ideje, hát, íme a magyarázat: olasz geofizikusok kiszámolták, hogy a rengés huszonöt centiméterrel mozdította el a Föld forgástengelyét; másképp mondva: a hatalmas földrengés a másodperc egymilliomod részével rövidítette meg a napok hosszát, ami elsőre elenyészőnek tűnhet, de sok kicsi sokra megy. Ezt a nem kívánt bosszúságot azzal ellensúlyozhatjuk, ha ezután mindenhova rettenetesen sietünk, ugyanis Einstein óta tudjuk: minél gyorsabban haladunk, annál lassabban telik az idő.
(Félreértés ne essék: nem a szörnyű, tízezrek halálát követelő tragédiával poénkodunk, az csak apropó. Ilyesmivel nem illik viccelődni, és nem is szabad. Ezt egy amerikai humorista a saját bőrén tapasztalta meg, aki a következőt találta mondani egyik előadásában: „a japánok olyan fejlettek, hogy nem ők mennek a tengerpartra, hanem a tenger megy hozzájuk”. Önmagában nem rossz vicc, csak ízléstelen, érzéketlen, blőd. Rögtön ki is rúgták.)

Családi torzsalkodás a Hidegvölgyben. Súlyosan bántalmazta élettársát, a huszonhét éves B. Hajnalkát a börtönből frissen szabadult, harmincnyolc éves K. Gábor. A fiatalasszonynak alaposan ellátták a baját, több hetes kórházi ápolásra szorul: eltörött az egyik karja, több bordája és az állkapcsa is, teste tele van zúzódásokkal. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint a tettlegességet az alábbi párbeszéd előzte meg:
– Há’ mi van itten, Hájnálka? Hogy a várjú kaparná ki a szemedet!

– Hogyhogy mi van, té?
– Hásze’ az, hogy mikor bémentem két évre a továbbképzőre, akkor még csak hat rajkónk volt, mostan meg, akárhogyan számolom, hét van!
– Ja, hát egyszer eljött hozzánk látogatóba a barátod, a Rupi…, és nem volt itthon se kaja, se pia…, hát valamivel csak meg kellett kínáljam a csórót!

Zsebtolvajok. Az elmúlt hetek folyamán több olvasónk is aggódva telefonált be szerkesztőségünkbe, azzal a panasszal, hogy lassan már egyenesen félnek tömegközlekedni, annyira elszaporodtak a zsebtolvajok a buszokon és maxi-taxikon. Nem maradtunk tétlenek: kollegáinkkal néhány próbautazást végeztünk, megállapítandó, hogy van-e ok az aggodalomra. Bizony van: egyikünk alig három megállónyit utazott a 18-as busszal, és leszállás után hasztalan próbálta zsebre vágni a kezeit, mivel valaki ellopta azokat, mármint a nadrágzsebeit. Egy másik kollegánknak a farzsebeit fújták meg, a korrektornak a kabátja belső zsebét vágták ki észrevétlenül, feltehetőleg zsebkéssel, a főszerkesztőnek pedig a szivarzsebe tűnt el. Ezennel mi is felhívjuk az olvasó- és utazóközönség figyelmét: nagyon vigyázzanak a zsebeikre, valahányszor buszra szállnak, sose tartsanak bennük nagyobb összegű zsebpénzt, és, amennyiben megoldható, világítsák ki a belsejüket zseblámpával.

Fotókiállítás. A közkedvelt költő, Kovács András Ferenc gyerek- és kamaszkori fényképeiből nyílt kiállítás a Bernády Házban, ahol a képek mellett régi, szárnypróbálgatós, kockás füzetlapokra vetett versvázlatok fotókópiái is megtekinthetők. Atematikus tárlat címe: KAFka.

A Föld Órája. Múlt szombaton, március 26-án világszerte emberek százmilliói kapcsolták le a villanyt este fél kilenckor egy órácskára. A Föld Órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra próbálja felhívni az emberek, vállalatok, kormányok figyelmét. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást, ésáramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket. Az idei oltogatósdi igen sikeres volt, 134 ország csatlakozott hozzá; elsötétültek a nevezetességek és a világ legmagasabb épületeinek fényei: többek közt a dubai Burdzs Kalifa, a New York-i Empire State Building és a Times Square, a sydney-i Operaház, a spanyolországi Alhambra, a zimbabwei Viktória-vízesés, a Niagara-vízesés és az Eiffel-torony is sötétbe borult egy órára. Utóbbinál majdnem szerencsétlenség történt: egy leszállni készülő utasszállító gép kis híján beleütközött a vasmonstrumba. Három ausztrál repülőgép utasai azonban nem kerülték el a tragédiát: a melbourne-i Tullamarine reptér túlbuzgó légiforgalmi irányítója a kifutópálya fényeit is lekapcsolta…

Beszélni nehéz. A magyar nyelvű audiovizuális sajtótermékek nyelvezetét, a műsorvezetők, hírolvasók beszédét vizsgálta nemrég a Sapientia EMTE és a BBTE munkacsoportja, azzal a céllal, hogy felmérést készítsenek a legfőbb rendellenességekről. A projektvezető szerint nem nyelvi és nyelvészeti vizsgálatot végeztek, hanem „azokat a nyelvi anomáliákat emelték ki, amelyek zavart okoznak a kommunikációban”. A BBTE honlapján megtekinthető a részletes összefoglaló, ajánljuk mindazok figyelmébe, aki egy kis intellektuális felüdülésre vágynak. Az Erdély TV sajnos kimaradt a monitorizálásból, pedig lett volna miből meríteni, íme néhány nyelvi lelemény az említett csatorna műsoraiból: „pánikot kapott”, „mi volt eddig a legeredményesebb eredményed?”, „drágult a kenyér ára”, „néhány horgász megtalálták az ellopott harangot”, „ebben látok relációt”, „ez időben mennyi idő?”. A legszebbet a végére hagytam: valamelyik reggeli műsorban egy állatkerti alkalmazottal cseverésztek, amikor egyszer csak imígyen szóla Zarathustra helyett a műsorvezető kislány: „és az igaz, hogy ha a medve meglátja az árnyékát, akkor még várat magára a tavasz? Van egy ilyen néphagyomány…”. Ezek szerint a busójárás néphiedelem?

Apróhirdetések

–  A Vásárhelyi Hírlap lapkihordókat és eperfahordókat keres.

–  Felveszek valakit havi 1000 eurós fizetéssel, aki aggódik helyettem. Amiatt is, hogy miből fogom őt fizetni.
–  Prímszámgyűjteményembe keresek egy nyírfa hetest és egy rózsaszín huszonkilencest.
–  Most induló kutyaiskolába felveszünk francia–orosz szakos németjuhászt.
–  Családi tragédia (tűzeset) miatt egy református temetőben levő sírhelyet cserélnék urnára.
–  Darabolós gyilkos segédet keres. Követelmények: alapvető anatómiai ismeretek, erős idegrendszer, megbízhatóság, pontosság.
–  Országomat egy lóért! (Jó a szamár is.)
–  Magáncég titkárnőt alkalmaz 90–60–90-es méretekkel, lehetőleg ebben a sorrendben.
–  Mókás kedvűek, figyelem! Közeledik április elseje, a tréfálkozások, bolondozások napja. Viccelje meg barátait, ismerőseit, rokonait rendhagyó módon: sírkövek sszecserélése, sírfeliratok (nevek, évszámok stb.) átírása, átvésése jutányos áron. Hívjon bizalommal!
–  A Gyulafehérvári Caritas alkalmaz részmunkaidőben szociális munkást és antiszociális parasztot.
–  Találtam egy barna bőrpénztárcát a tizenkettes buszon, benne háromezer lejjel, nyolcszáz dollárral, ezerkétszáz euróval és Kovács Ildikó névre szóló iratokkal. Megkérem Ildikót, hogy szombaton hallgassa a kívánságműsort a GaGán, fogok küldeni neki egy számot.

Share Button
Ennyien olvasták: 105

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.