Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Vásárhelyi PletyKalap

Központ április 7, 2011 Egyéb kategória

Vásárhelyi PletyKalap

Pletykalap
Beee!!! / Időhiány. / Családi torzsalkodás a Hidegvölgyben. / Zsebtolvajok. / Fotókiállítás. /  A Föld Órája. / Beszélni nehéz. / Apróhirdetések

Beee!!! Nem számít, hogy március vagy április végére esik-e húsvét, a bárányhús minden évben baromi drága, legalábbis a többi húshoz és ahhoz képest, hogy nagy része csont. Az ok roppant egyszerű: a hazai nagyker felvásárlási ár olyan alacsony, hogy a csobán inkább külföldre adja el az élő bárányt, ahonnét aztán ünnep előtt visszajön szépen levágva, megnyúzva és becsomagolva, kábé háromszoros áron. Hogy a napi piaci, élősúlyi ár is miért olyan magas? Mert azt a bevásárlóközpontok áraihoz viszonyítják. Ki van ez találva!

Időhiány. Aki úgy érzi, hogy a nemrég Japánra lecsapó 8,8-as erősségű földrengés óta semmire sem jut ideje, hát, íme a magyarázat: olasz geofizikusok kiszámolták, hogy a rengés huszonöt centiméterrel mozdította el a Föld forgástengelyét; másképp mondva: a hatalmas földrengés a másodperc egymilliomod részével rövidítette meg a napok hosszát, ami elsőre elenyészőnek tűnhet, de sok kicsi sokra megy. Ezt a nem kívánt bosszúságot azzal ellensúlyozhatjuk, ha ezután mindenhova rettenetesen sietünk, ugyanis Einstein óta tudjuk: minél gyorsabban haladunk, annál lassabban telik az idő.
(Félreértés ne essék: nem a szörnyű, tízezrek halálát követelő tragédiával poénkodunk, az csak apropó. Ilyesmivel nem illik viccelődni, és nem is szabad. Ezt egy amerikai humorista a saját bőrén tapasztalta meg, aki a következőt találta mondani egyik előadásában: „a japánok olyan fejlettek, hogy nem ők mennek a tengerpartra, hanem a tenger megy hozzájuk”. Önmagában nem rossz vicc, csak ízléstelen, érzéketlen, blőd. Rögtön ki is rúgták.)

Családi torzsalkodás a Hidegvölgyben. Súlyosan bántalmazta élettársát, a huszonhét éves B. Hajnalkát a börtönből frissen szabadult, harmincnyolc éves K. Gábor. A fiatalasszonynak alaposan ellátták a baját, több hetes kórházi ápolásra szorul: eltörött az egyik karja, több bordája és az állkapcsa is, teste tele van zúzódásokkal. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint a tettlegességet az alábbi párbeszéd előzte meg:
– Há’ mi van itten, Hájnálka? Hogy a várjú kaparná ki a szemedet!

– Hogyhogy mi van, té?
– Hásze’ az, hogy mikor bémentem két évre a továbbképzőre, akkor még csak hat rajkónk volt, mostan meg, akárhogyan számolom, hét van!
– Ja, hát egyszer eljött hozzánk látogatóba a barátod, a Rupi…, és nem volt itthon se kaja, se pia…, hát valamivel csak meg kellett kínáljam a csórót!

Zsebtolvajok. Az elmúlt hetek folyamán több olvasónk is aggódva telefonált be szerkesztőségünkbe, azzal a panasszal, hogy lassan már egyenesen félnek tömegközlekedni, annyira elszaporodtak a zsebtolvajok a buszokon és maxi-taxikon. Nem maradtunk tétlenek: kollegáinkkal néhány próbautazást végeztünk, megállapítandó, hogy van-e ok az aggodalomra. Bizony van: egyikünk alig három megállónyit utazott a 18-as busszal, és leszállás után hasztalan próbálta zsebre vágni a kezeit, mivel valaki ellopta azokat, mármint a nadrágzsebeit. Egy másik kollegánknak a farzsebeit fújták meg, a korrektornak a kabátja belső zsebét vágták ki észrevétlenül, feltehetőleg zsebkéssel, a főszerkesztőnek pedig a szivarzsebe tűnt el. Ezennel mi is felhívjuk az olvasó- és utazóközönség figyelmét: nagyon vigyázzanak a zsebeikre, valahányszor buszra szállnak, sose tartsanak bennük nagyobb összegű zsebpénzt, és, amennyiben megoldható, világítsák ki a belsejüket zseblámpával.

Fotókiállítás. A közkedvelt költő, Kovács András Ferenc gyerek- és kamaszkori fényképeiből nyílt kiállítás a Bernády Házban, ahol a képek mellett régi, szárnypróbálgatós, kockás füzetlapokra vetett versvázlatok fotókópiái is megtekinthetők. Atematikus tárlat címe: KAFka.

A Föld Órája. Múlt szombaton, március 26-án világszerte emberek százmilliói kapcsolták le a villanyt este fél kilenckor egy órácskára. A Föld Órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra próbálja felhívni az emberek, vállalatok, kormányok figyelmét. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást, ésáramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket. Az idei oltogatósdi igen sikeres volt, 134 ország csatlakozott hozzá; elsötétültek a nevezetességek és a világ legmagasabb épületeinek fényei: többek közt a dubai Burdzs Kalifa, a New York-i Empire State Building és a Times Square, a sydney-i Operaház, a spanyolországi Alhambra, a zimbabwei Viktória-vízesés, a Niagara-vízesés és az Eiffel-torony is sötétbe borult egy órára. Utóbbinál majdnem szerencsétlenség történt: egy leszállni készülő utasszállító gép kis híján beleütközött a vasmonstrumba. Három ausztrál repülőgép utasai azonban nem kerülték el a tragédiát: a melbourne-i Tullamarine reptér túlbuzgó légiforgalmi irányítója a kifutópálya fényeit is lekapcsolta…

Beszélni nehéz. A magyar nyelvű audiovizuális sajtótermékek nyelvezetét, a műsorvezetők, hírolvasók beszédét vizsgálta nemrég a Sapientia EMTE és a BBTE munkacsoportja, azzal a céllal, hogy felmérést készítsenek a legfőbb rendellenességekről. A projektvezető szerint nem nyelvi és nyelvészeti vizsgálatot végeztek, hanem „azokat a nyelvi anomáliákat emelték ki, amelyek zavart okoznak a kommunikációban”. A BBTE honlapján megtekinthető a részletes összefoglaló, ajánljuk mindazok figyelmébe, aki egy kis intellektuális felüdülésre vágynak. Az Erdély TV sajnos kimaradt a monitorizálásból, pedig lett volna miből meríteni, íme néhány nyelvi lelemény az említett csatorna műsoraiból: „pánikot kapott”, „mi volt eddig a legeredményesebb eredményed?”, „drágult a kenyér ára”, „néhány horgász megtalálták az ellopott harangot”, „ebben látok relációt”, „ez időben mennyi idő?”. A legszebbet a végére hagytam: valamelyik reggeli műsorban egy állatkerti alkalmazottal cseverésztek, amikor egyszer csak imígyen szóla Zarathustra helyett a műsorvezető kislány: „és az igaz, hogy ha a medve meglátja az árnyékát, akkor még várat magára a tavasz? Van egy ilyen néphagyomány…”. Ezek szerint a busójárás néphiedelem?

Apróhirdetések

–  A Vásárhelyi Hírlap lapkihordókat és eperfahordókat keres.

–  Felveszek valakit havi 1000 eurós fizetéssel, aki aggódik helyettem. Amiatt is, hogy miből fogom őt fizetni.
–  Prímszámgyűjteményembe keresek egy nyírfa hetest és egy rózsaszín huszonkilencest.
–  Most induló kutyaiskolába felveszünk francia–orosz szakos németjuhászt.
–  Családi tragédia (tűzeset) miatt egy református temetőben levő sírhelyet cserélnék urnára.
–  Darabolós gyilkos segédet keres. Követelmények: alapvető anatómiai ismeretek, erős idegrendszer, megbízhatóság, pontosság.
–  Országomat egy lóért! (Jó a szamár is.)
–  Magáncég titkárnőt alkalmaz 90–60–90-es méretekkel, lehetőleg ebben a sorrendben.
–  Mókás kedvűek, figyelem! Közeledik április elseje, a tréfálkozások, bolondozások napja. Viccelje meg barátait, ismerőseit, rokonait rendhagyó módon: sírkövek sszecserélése, sírfeliratok (nevek, évszámok stb.) átírása, átvésése jutányos áron. Hívjon bizalommal!
–  A Gyulafehérvári Caritas alkalmaz részmunkaidőben szociális munkást és antiszociális parasztot.
–  Találtam egy barna bőrpénztárcát a tizenkettes buszon, benne háromezer lejjel, nyolcszáz dollárral, ezerkétszáz euróval és Kovács Ildikó névre szóló iratokkal. Megkérem Ildikót, hogy szombaton hallgassa a kívánságműsort a GaGán, fogok küldeni neki egy számot.

Share Button
Ennyien olvasták: 286

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.