Központ
2020. október 26. hétfő, Dömötör

Vásárhelyi PletyKalap

Központ május 5, 2011 Egyéb kategória

pletykalapVásárhelyi PletyKalap

Zűrszínház. / Celebválások. / Oftalmológiai problémák. / Madarat tolláról…, vagyis na, izé… / Marosszentgyörgyi luxusilleték. / Sasolás. / Dezlexikon. / Matek

 


Zűrszínház. Váratlan konfliktus kerekedett nemrég a mikházi Csűrszínház kapcsán: a megyei tanácselnök, Lokodi Editke Emő a Hagyományos Kultúra Megőrzése és Terjesztése Maros Megyei Központja vezetőjének, Vajda Andrásnak tervezi átadni a Csűrszínház adminisztrálását, azzal a céllal, hogy egész évben ki lehessen használni a megyei tanács által (is) finanszírozott épületet. A döntés egy kvázi titkos (undergrajd) mikházi gyűlésen született, amelyre Szélyes Ferencet, a Csűrszínház megálmodóját és tető alá hozóját elfelejtették meghívni; Lokodi asszonyság szerint a színésznek „nincs semmi köze a Csűrszínházhoz”. De mondott ennél szebbet is: „Szélyes három napon át odacsődíti az ismerőseit, majd hétvégeken bálokat szerveznek, melyek bevételéből nem részesül az önkormányzat”. Továbbá felajánlotta, hogy a Csűrszínházi Napokat továbbra is megszervezhetik, csakhogy nem valami sanszos, hogy Szélyes ilyen körülmények között továbbra is vállalni fogja. Túl sok hozzáfűznivalónk nincs az egészhez, legfeljebb ennyi: köszönjük szépen Emőke néninek a színházkedvelők, a nyárádmentiek és a kimondottan a Csűrszínházi Napokra hazalátogató kitántorgottak nevében, hogy – minden valószínűség szerint – ezt is sikeresen el fogja ba…rmolni.

Celebválások. Kábé két hónappal ezelőtt szinte egyszerre robbant a két bulvárbomba: elválik Irinel Columbeanu a nála harminc évvel fiatalabb és ugyanannyi centivel magasabb feleségétől, az egykori luxusprosti Monicától, valamint a latino énekes(?) Pepe is extrovertált nejétől, Oana Zăvoranutól (akiről nem tudom, hogy miért vagy mitől celeb, érjük be annyival, hogy az). Azóta minden tévéhíradó velük kezdődik, dobitóksóról dobitóksóra vándorolnak (alkalmanként jó pár ezer eurócska ellenében), a hírtévék szenzációs, sokkoló tálalásban tolják az arcunkba a legfrissebb (egyébként totál hétköznapi, érdektelen és banális) fejleményeket…, majdhogynem hamarabb értesülünk róla, kinek ítélte a bíróság Irinát, mint az érintettek, vagy mit keresett Oana a jósnőnél, amikor jóformán még el se indult. Odaát Fekete Pákó, Győzike, Kiszel Tünde és a hozzájuk hasonló lábon kihordott agyhalálok uralják a bulvárt, idehaza a Columbeanu házaspár, a latin lavór csalfa rómeó és a kényszerzubbony-vigyorú valamiérthíres egyszálbél agyontetovátum folyik minden csapból és csatornából. Még szerencse, hogy nekünk mindkét fajtából kijut.

Oftalmológiai problémák. A románok fele nem nézi jó szemmel a romániai magyarok kettős (román és magyar) állampolgárságát – derül ki a kolozsvári IRES közvélemény-kutató intézet felméréséből. A románok másik felét jövő héten fogják megkérdezni.

Madarat tolláról…, vagyis na, izé… Két méter a szárnyfesztávolsága, háromszáz kilométeres óránkénti sebességgel hasít, latin neve robo avis… lehetne, de nincs neki. Hogy ki ő? Nem más, mint unatkozó német mérnökök legújabb remekműve, a robotmadár. Semmiben sem hasonlít gyerekkorunk pléhcsirkéjére, amelynek jobb szárnya alól jókora kulcs kandikált ki, és röpke tízperces tekergetés után azzal szórakoztatott bennünket, hogy néhányszor a földhöz csapkodta kis kongó fejét, nem létező magvak és giliszták után kutatva; nem, eme gépszárnyas távirányítós, tud le- és felszállni, és tökéletesen utánozza a nagytestű madarak szárnymozgását. A tervek szerint a reptereken baleseteket okozó madarak elriasztására fogják használni, hamarosan elkezdik a sorozatgyártást. Egyetlen gond van: a prototípus oly tökéletesre sikeredett, hogy még szeptemberben elrepült a gólyákkal Afrikába; remélhetőleg a napokban visszatér, ha még nem merült le benne az elem.

Marosszentgyörgyi luxusilleték. Múlt év végén lépett életbe az egyszerűsített válásra vonatkozó rendelet, amely kimondja, hogy a házastársak az anyakönyvvezetőnél és a közjegyzőnél is elválhatnak, amennyiben nincs kiskorú gyerekük, mindketten akarják a válást, és megegyeztek az anyagi javak elosztását illetően is (enyém a merőkanál, tied a tepsi). Harminc napos gondolkodási idő után – ha ezalatt nem gondolkozzák meg magukat – felbontják a házasságot, és kiállítják a válási papírokat. A fizetendő illeték összegének megszabása a polgármesterekre, illetve a helyi tanácsra van bízva, így fordulhat elő, hogy amíg Bukarestben mindössze öt lejt kell kicsengetni, addig Kolozsváron háromszázat, Marosvásárhelyen hatszázötvenet, Marosszentgyörgyön pedig tízezret, azaz százmillió régi lejt! Ugyanis utóbbi település polgármestere, Sófalvi Szabolcs jó keresztény, családcentrikus fazon (feleségével együtt családpasztorációs tevékenységet is folytat, jelentsen az bármit), aki így próbálja elbátortalanítani a válás gondolatával facérkodó feleket. Ami önmagában véve dicséretes cselekedet, de azért kíváncsiak lennénk, hány válóperes ügyvéd barátja van Szabolcsnak…

Sasolás. Bajos lenne olyasmit kitalálni, amit ne tudnánk élőben nézni a neten: bekamerázott börtöntől kezdve vásárhelyi bérnőstények társaságát kereső családapákon át egészen híres múzeumokban megejthető virtuális sétákig az égvilágon minden van. De azok se maradnak árván, akik az ingerszegényebb szórakozás hívei: sast is sasolhatunk, ha éppen nincs egyéb bokros teendőnk, úgy bizony! Valakik kamerát szereltek egy sasfészek fölé, és bizisten érdemes nézni, nekem elhihetik! Csak az első három óra volt némileg egyhangú, ameddig alukált a címermadár, de utána kiderült, hogy nincs is egyedül: kimászott alóla két párnapos sasfiók (a sasfiók nem a sasasztal tartozéka, így hívják helyesen a kicsinyét, valamiért lespóroltak egy a betűt a végéről), anyuci megetette őket a már előre bekészített dögből, majd békésen visszadzsesszeltek a mutter alá, és szunyókáltak tovább. Rá két órára megint kezdett kissé egyhangúvá válni az egész, de ekkor megjelent sasapuci egy vacsira szánt, még vergődő pócegérrel a csőrében, letette, elhallgattatta, majd nekiállt a nejének (náluk fordítva van: először az etyepetye, aztán a zabálás). És hogy a gyerekek se kérdezgessék otthon, hogy: anyu, most mit csinálnak?, előtte akkurátusan kiraktak kis ágacskákból egy tizennyolcas karikát a fészek jobb alsó sarkába.


Matek. „Több mint 200 magazin, előfizetés esetén –10% kedvezmény” – reklámozza az egyik napilap. Ez nagyon szép, így válság idején, mármint hogy olcsóbban juthatunk a folyóiratokhoz megrendelés által, de talán ötödikben vagy hatodikban tanítják: mínusz szor mínusz az plusz…, vagyis a kedvezmény szóban már benne van, hogy olcsóbb, így a –10% kedvezmény valójában tíz százalékos felárat jelent. Fölösleges a mínuszjel.


Dezlexikon.

Fotogén:     jóvágású kromoszóma

Pitvar kardiológiai szakkifejezés, jelentése:     a szívbillentyűk tövében lerakódott kosz

Faktúra:     szervezett kirándulás Thaiföldre

Bérgyilkos:     szigorú pénzügyminiszter

Fitymaszűkület:     mások lebecsülését akadályozó idegrendszeri zavar

Ázsió:     az euró mintájára Ázsiában hamarosan megjelenő pénznem

Pederaszta:     jamaicai pedofil

Lóbál:     kiöregedett versenyparipák zenés-táncos összejövetele

Basszuskulcs:     erényövet nyitó szerszám

Moslék:     eszkimó asszony vágja a jégen, ruhatisztítás céljából

Desperado:     kétségbeejtően magas jövedelemadó

Hullahopp:     defibrillátor

Share Button
Ennyien olvasták: 337

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.