Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Vásárhelyi PletyKalap

Központ március 10, 2011 Egyéb kategória

Vásárhelyi PletyKalap

 Pletykalap
Triatlon. / Kovács András Ferenc / Dezlexikon / Dugó. / Álom, álom, édes álom… / Világnap. / Hallod-e, Rozika, te! / Csalafinta társkeresés – avagy mit jelentenek valójában a társkereső hirdetésekben felsorolt tulajdonságok –

Triatlon. Egy évtizedek óta húzódó perben végre döntést hozott a hágai bíróság. Ennek értelmében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kénytelen volt elismerni, hogy a triatlont (futás, úszás és kerékpározás) nem a sportszakik találták ki, hanem egy sárpataki magyar cigány, bizonyos Kolompár Aladár, aki 1937. június 17-én leszaladt a faluszéli tóhoz úszni, és utána biciklivel ment haza.

KAF. A népszerű költő, Kovács András Ferenc, az erdélyi rímkirály, mindannyiunk KAF-ja a tavalyi Kossuth-díj után idén a Călăraşilor-díjat is megkapta. Gratulálunk!

Dezlexikon
– Kemping: laza kirándulóviselet;
– Dezideráta: ideálisan alacsony havi törlesztőrészlet;
– Mefisztó: alvilági horgászhely;
– Fineszes: agyafúrt jobboldali politikus;
– Gádzsó: cigány származású cowboy;
– Fixa idea: valamely tárgy rögzítésénél támadt ötlet;
– Demagóg: Góg és Magóg képmutató féltestvére;
– Szopornyica: szerbhorvát stoppos kurva;
– Fjord: skandináv főnemesi cím;
– Nyomorgó: lepattant törpe a Hófehérkéből;
– Fingerprint: erősre sikeredett szellentés nyoma az alsóneműn.

Dugó. Hatalmas dugók alakultak ki egyik délután Németország több autópályáján, gyakorlatilag egyszerre. A különös jelenséget német tudósok japán és brit szakemberek bevonásával vizsgálják. A dolog annál is furcsább, mivel az autópályák környékén egyáltalán nincsenek parafaerdők. A drezdai üveggyárban már megkezdték a dugókhoz illő gigantikus borospalackok gyártását.


Álom, álom, édes álom… Az álmodás olyan módosult tudatállapot, amelyben emlékekből, bennünket foglalkoztató dolgokból, ábrándokból és képzeleti képekből összegyúrt álomképeket hozunk létre. Mindenki álmodik, legfeljebb nem emlékszik rá, és akik igen, azoknak is gondot okoz a jelentésük. Ezért hozunk létre egy álomfejtő rovatot, és arra biztatjuk önöket, írják le néhány mondatban, mit álmodtak, küldjék el a kozpont@kozpont.ro címre, és mi megfejtjük. Kedvcsinálónak most röviden kielemezzük egyik kolleganőnk álmát, aki azt álmodta tegnap éjjel, hogy ő egy héliummal felfújt gumibaba, aki szétterpesztett lábakkal és tátott szájjal repül az ég felé, északnyugati irányban. Hát akkor lássuk…

Nos, ha valaki azt álmodja, hogy ő egy tárgy – ezzel kvázi dezantropomorfizálva magát –, az mentálhigiénés szempontból elég aggasztó, bár a gumibaba valójában csak félig tárgy, használat közben legalábbis. Maga a repülés egyes álomtudorok szerint kielégítetlen szexuális vágyra utal, de tudja a fene. Az északnyugati irány feltehetőleg annak tudható be, hogy a szubjektum álmában délkeleti szél fújt, vagy valami másnak. Az álmok rendszerint szimbolizálnak képi szinten, a tudattalan noir, pöfögő bugyrainak emanációit intelligibilis operátorok által transzponálják a szuperegóba, de nem ritka a verbális kódolás sem. És ez esetben az utóbbi történt: álmodónk elmesélte, hogy aznap egy összeszólalkozás során beképzelt lotyónak titulálták, amit a tudatalattija ekként prezentált az álomképben: ő egy felfuvalkodott perszóna, aki el van szállva magától.

Várjuk hát megfejtendő álmaikat a fenti címre. Kitalációkat ne írjanak, mert egyből kiszúrom, és lesz nemulass!


Világnap. Jelentése: olyan évenként ismétlődő, globális vagy számos országra kiterjedő ünnepek és figyelemfelhívó napok, amelyeket különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan. Az alapötlet nem volt rossz (például A víz világnapja, A béke világnapja, A költészet világnapja, Rákellenes világnap satöbbi), csak sajnos mára kissé túlzásba vitték. Így van többek közt Idegenvezetők világnapja, Szerzetesek világnapja (oltári bulikat csaphatnak), Nemzetközi pi nap (nem maradt le a „na” a végéről, a pi számról vagyon szó), A kísérleti állatok világnapja (aznap valszeg pihennek vagy kisebb adag sugarat kapnak), Nemzetközi hegynap, A tojás világnapja, „Ne vásárolj semmit!” nap és így tovább. És nemrég még eggyel gyarapodott a számuk: március tizenhatodika mostantól a Világnap-ellenesség világnapja!

Hallod-e, Rozika, te! A reklámújságok, napilapok tele vannak ajánlatokkal, amelyekben jósnők, javasasszonyok, jövendőmondók, vajákosok kínálnak meg szolgál­tatásaikkal hiszékeny (értsd: kretén) embereket. Egy gyulakutai asszonyság igencsak megjárta: egy újsághirdetés alapján kapcsolatba lépett bizonyos Rozália nevű javasasszonnyal, aki egy rontás levétele fejében első körben csak egy prepaid telefonkártyát és 999 lejt kért és kapott a nénitől, majd ezt követően személyesen is találkoztak, amikor már valamicskével többet, 9999 lejt csalt ki a szerencsétlentől, meg egy tyúkot (nem vicc!). Ezt követően kiküldte a mámit a szobából, majd megpattant a hátsó kijáraton át, 9999 lejestől, tyúkostól.
Mit is lehetne hozzáfűzni mindehhez? „Aki hülye, haljon meg!” – szólt a ponty, és kifeküdt napozni.

Csalafinta társkeresés – avagy mit jelentenek valójában a társkereső hirdetésekben felsorolt tulajdonságok –

teltkarcsú, formásan duci, telt idomú: dagadt
– mások által szépnek mondott, átlagos külsejű, romantikus, reprezentatív: rusnya
– fiatalos: vén
– életvidám, víg kedélyű: alkoholista
– ápolt: elmebeteg
– sportos testalkatú: nincs melle
– az átlagosnál alacsonyabb: törpe
– filigrán, csinos: gebe
– kreol bőrű: cigány
– molett: akkora segge van, mint a bécsi orgonaterem súgólyuka
– dúskeblű: tehén
– optimista: infantilis
– állatbarát: emberkerülő
– kedves, figyelmes, gondoskodó: mindenkinek az agyára megy
– intelligens, művelt: annak hiszi magát
– gyermektelen: meddő
– önmagára és környezetére igényes: tisztaságmániás
– szexisen dundi: úgy néz ki, mint egy telesz*rt búvárruha
– művészetet, komolyzenét kedvelő: sznob
– napfényt, vízpartot imádó: vécésnéni a strandon
– antialkoholista: nem mer inni, mert alkoholista
– mély érzésű: lelkizős
– érzéki: nimfomániás
– imád a csillagos eget bámulva ábrándozni: hajléktalan
– temperamentumos: hisztis
– álmai lovagját keresi: idióta
– csábos tekintetű: kancsi
– széles érdeklődési körű: szétszórt
– vadmacska az ágyban: szőrös, büdös, karmol, harap és prüszköl
– odafigyelésre, megértésre vágyó: be nem áll a szája
– káros szenvedélyektől mentes: jehovista
– kis testi hibás: nincsenek végtagjai
– nőies: férfi


Share Button
Ennyien olvasták: 305

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.