Központ
2019. december 15. vasárnap, Valér

Veteránjármű-fesztivál Marosvásárhelyen (fotógaléria)

Czimbalmos Ferenc-Attila június 8, 2015 Sport, Uncategorized

Június 4–7. között első alkalommal kettős rendezvénysorozatot szervezett a Classic Car Club – a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal, a Maros Megyei Tanács, a segesvári és erzsébetvárosi polgármesteri hivatalok támogatásával –, amelyen hazai és külföldi veterán autókat és motorokat csodálhattak meg az érdeklődők. A rendezvénynek a Liget adott otthont. A járműveket több kategóriában állították ki: veterán autók, veterán sportkocsik, motorkerékpárok, katonai járművek, stabil motorok, restaurálással foglalkozó cégek. A rendezvény színvonalát emelték a korhű ruhába öltözött házigazdák, a kiállított vintage tárgyak, míg a gyerekek a gyereksarokban készíthettek papírautókat, állatfigurákat.

IMG1898

A ligeti tárlaton igazi járműritkaságokat csodálhattak meg a szép számban idelátogatók: 1886-es Daimler Patent Motorwagen, 1927-es amerikai Studebaker, az 1954-ben alig félezer példányban készült, műanyag karosszériás Kaiser Darrin roadster, Jaguar E Type kupé, a Citroen DS, a BMW Isetta miniautó, a Citroen 11CV, a világ első nagyszériás, fronthajtásos, önhordó karosszériás járműve, 1968-as BMW 2002, de itt volt a mindössze pár darabban, személyesen Ceauşescunak készített Dacia 2000 automata váltóval, 2.2-es benzinmotorral és légkondival.

IMG1891

 

floreafiat

A sepsibükszádi származású Kádár Zoltán, a Mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeum vezetője mezőgazdasági és ipari erőgépek makettjeit hozta el a tárlatra. „Az 1979-ben Hajdú Ráfis János magángyűjteményéből felajánlott múzeum Magyarország egyik legjelentősebb mezőgazdasági-műszaki gyűjteményét őrzi, ápolja. A közel 3000 négyzetméter alapterületen 3000 gép tekinthető meg, ebből ezer nagyméretű. A skanzen jellegű épületekben a XIX. század közepétől alkalmazott állati igaerővel működtetett járgányoktól a XIX. század közepéig alkalmazott modern traktorokig sorakoznak a földművelés gépei, eszközei. A gépek Magyarország területéről származnak, de gyártmány szempontjából az Osztrák-Magyar Monarchia, Csehország, Németország, Amerika, Anglia védjegyét viselik, de van a Timpuri Noi izzófejes motor, ami Bukarestben készült a ’40–50-es években, és nagyon sok falunak szolgáltatta az elektromos ellátást, generátorokat, dinamókat működtetve. Megpróbálunk mindent begyűjteni, ami a mezőgazdaság és az ipar munkagépe lehetett, ezáltal is emléket állítva azoknak a régi gépgyáraknak, amelyek ma már sajnos nem léteznek. A múzeum testvérmúzeumi kapcsolatot épített ki erdélyi, felvidéki, ausztriai, németországi és szerb múzeumokkal”, nyilatkozta a tárlatért különdíjban részesült Kádár Zoltán.

IMG1890

IMG1886

A rendezvénysorozat másik alkotóeleme volt a kétnapos átlagtartó Classic Castle Rallye Marosvásárhelyen és környékén, az első alkalommal megszervezett kastélytúrával – berethalmi erődtemplom, a zágori erődtemplom, segesvári vár, erzsébetvárosi Apafi-kastély – egybekötve, klasszikus automobilok, oldtimerek részvételével. Indulási és érkezési pont a vásárhelyi vár.

IMG1885

IMG1884

Hatvanas évekbeli Pannonia motorkerékpárral érkezett a Veterán Motoros Békéscsabai Ipartestület Veterán Motoros Klubja. A rendezvényen számszerűleg legtöbb, kilenc motorbiciklit kiállító klub egyik főszervezője, Baráth István tavaly szeptemberben a békéscsabai Sportcsarnokban szervezett Oldtimer Show-on találkozott László Róberttel, a Classic Car Club elnökével, s kaptak meghívást az idei ralira. „Három éve működik a klub, jelenleg 38 taggal. 12-en jöttünk el Vásárhelyre, sajnos klubunk legrégebbi kétkerekűjét, az 1937-es Jawa Robot nem hozhattuk el. De elhozta motorkerékpárját a 74 éves Dankó József, míg a 71 éves Bencsik Antal végigmotorozta a ralit.” Baráth István motorkerékpárok iránti vonzalma gyermekkorából származik. Édesapjának hasonló Pannoniája volt, az ő emlékére restaurálta az 1964-es 250 köbcentis Pannonia TI-t, s hozta el Vásárhelyre. „Ez a motor velem egyidős”, teszi hozzá mosolyogva. Hobbija azonban nem kis anyagi ráfordítást igényel. „Szerencsére feleségem megértő, azt mondta, amíg a gyerekek nem szenvednek semmiben hiányt, kedvemre hódolhatok szenvedélyemnek. Semmi káros szenvedélyem nincs, csak a kétkerekűim.” Azok pedig szép számban sorakoznak: egy restaurált MZ trophy ES 125/1, jó állapotú Komár2-es, Verhovina2-es, Simson schul, Csepel 125-ös, Simson Schvalbe, Simson S51N felújítás alatt, mindezt kiegészítve az 1957-es STIRIA LUX kerékpárral. A több hasonló eseményen már megfordult vendég állítása szerint ilyen kifogástalan, hibátlan szervezésben még sehol sem volt részük, ezért jövőre is vissza szeretnének jönni.

IMG1882

IMG1875

A főszervező Classic Car Club elnöke, László Róbert elmondása szerint nemcsak a békéscsabaiak, de valamennyi résztvevő elégedetten távozott a négynapos rendezvénysorozatról, amelyet jövőre is megszerveznek Marosvásárhelyen.

IMG1869

 

IMG1867

 

IMG1866

 

Szöveg: Nagy Annamária

Fotók: Czimbalmos Ferenc-Attila, polgármesteri hivatal sajtóirodája

Share Button
Ennyien olvasták: 1785

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.