Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Vízipipa, drog, elmebaj

Központ április 28, 2011 Egyéb kategória


Vízipipa, drog, elmebaj

Mottó: Nesze semmi, szívd meg jól!

Minden kornak voltak, vannak és lesznek „feltűnési viszketegségben” szenvedő alanyai. Régebben a hosszú haj (és a rövid ész), a kopott farmeres öltözködés, a csövezés, vagy egyszerűen az alkoholfogyasztás társult a nihilista életfelfogás mellé. Nagyon sokan az akkori „érdekes” fiatalok közül „elcsövezték” az életüket és mára már züllött alkoholistákká, haszontalan semmirekellőkké, földönfutókká lettek, vagy akár idejekorán el is távoztak az élők sorából. Amint az várható volt, a modern világ újabb és újabb feltűnési hullámokat hozott a fiatalok körébe.

Egyes csoportok ma hasznos szabadidős tevékenységeket végeznek (például kerékpároznak vagy gördeszkáznak), de más esetekben csak a pénz elköltése és a szülők által megszerzett anyagi javak fitogtatása a cél (például a motorkerékpárral való vagánykodással, vagy a szerencsejátékokon való részvétellel). Minden esetben nagyon sok pénzre, esetleg nagyon sok gyakorlásra és ügyességre van szükség, vagy mind a kettőre. A szülők nagyjából tisztában vannak anyagi lehetőségeikkel, és annak alapján támogatják vagy tiltják gyermekeik különleges hóbortjait. Megjegyzendő, hogy egyesek, akik megszokják a minden fenékig tejföl-állapotot, és később kiesnek az atyai kegyekből, vagy éppen mérsékeltebb anyagi helyzetbe kerülnek, akár nemtelen eszközökhöz is folyamodnak, hogy a megszokott jólétet újra előteremtsék.

Ebben a felgyorsult világban, amikor a szülők elhanyagolják a gyermekeiket és legfennebb csak pénzzel etetik őket, mert többre nem futja, amikor érzik a fiatalok, hogy a környezetükben, a családjukban, bizony sok baj van, kétségbeesetten keresik a kitörés lehetőségét, a szürkeségtől való menekülés ösvényét. Az alkohol és a cigaretta a 18 éven aluliaknak régóta meg van tiltva, tehát kapóra jött a

legújabb csoda: a „füstnélküli” vízipipa. A dohánytermesztők ehhez az új módszerhez fanyalodtak, hogy kijátsszák az egyre erősödő cigarettaellenes politika profitcsökkentő hatásait.

Igaz ugyan, hogy a jobb szórakozást nem találó, bugyuta asztaltársaság ilyenkor dohányfüstöt szív, de mivel a füst vízen van áteresztve, mindenki elhiszi, hogy ez egy teljesen ártalmatlan időtöltés. Sőt egyesek még azt a kijelentést is megkockáztatják, hogy a vízipipa „hasznos és egészséges” és akár kiskorúak által is szívható. Mi kergethette ilyen keserű sorsra a kétségbeesett fiatalokat és a sajnálatraméltó szüleiket? A pipa- és dohányforgalmazók ügyeskedése, a szórakoztatóipari haszonlesők fondorlata, az elterjedőben lévő sznobizmus, a hitevesztettség, a befolyásolhatóság, a butaság, a lelki szegénység. A gyermekek nyíltan felvállalják a vízipipázást, mert ettől érzik magukat különlegesnek, a szüleik pedig egy ártatlan kivagyiságnak könyvelik el az egészet. Pedig van ott bőven füst, szénmonoxid és nikotin, és ez a szokás is csak egy alkalom, megtanulni „valamit” szívni. Bedőlni egy rossz szokásnak, munka helyett csak szívni, szívni, szívni, pedig valamikor a térségünkben még szokás volt a munka, a tanulás vagy a sportolás, nem volt szégyen dolgozni. Ne hagyjuk ezt a rossz importárut a mi vidékeinken is meghonosodni!


Share Button
Ennyien olvasták: 593

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.