Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Vörös szőnyeg és jelöltek – út az Oscarhoz

Központ február 17, 2011 Egyéb kategória

Vörös szőnyeg és jelöltek – út az Oscarhoz

 oscar

Mint minden év februárjában, most is megszervezik az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díjait 1929 óta osztó Oscar-gálát, immár 83. alkalommal. Az idei esemény házigazdái James Franco és Anne Hathaway, színművészek, és ebben az évben valami igazán különlegesre számíthat minden filmrajongó, érdeklődő. Február 27-én világszerte több száz csatorna fogja sugározni a gálát, azonban egy innovatív meglepetéssel is előrukkoltak a szervezők, mégpedig: közelebb hozni a vörös szőnyeget a nézőhöz, hogy úgy tűnjön, mintha mi is a helyszínen néznénk az érkező vendégeket és szinte testközelből bámulnánk ritka, neves, vagy nemes egyszerűséggel elbűvölő ruhakölteményeiket, elmaradhatatlan részeként egy Oscar-díj átadásnak.

 A külsőségeket félretéve, visszatérnék az esemény valódi céljának pedzéséhez, név szerint a 2010-es év filmes alkotásai, színészei és készítői közül a legjobbnak jelöltekhez. Huszonnégy kategóriában szavazhatnak az Akadémia tagjai a szakmai vagy személyes kedvenceikre. Bizony vannak kedvencek minden évben, idén pedig A király beszédére (The King’s Speech, r.: Tom Hooper) esett a legtöbb jelölés, szám szerint 12, ezt követi A félszemű (True Grit, r.: Joel & Ethan Coen) 10, valamint az Eredet (Inception, r.: Christopher Nolan) és A közösségi háló (The Social Network, r.: David Fincher) című filmek fejenként 8 jelöléssel. Néhány jelölés, vagy éppen nem jelölés, egészen meglepte a közönséget, többek közt a legjobb férfi főszereplő kategóriában Jeff Bridges (A félszemű), Jesse Eisenberg (A közösségi háló), Colin Firth (A király beszéde) és James Franco (127 óra) mellett feltűnő Javier Bardem (Biutiful), akit a mexikói, teljesen idegen nyelvű produkcióból választottak ki, az Oscar történelemben először. A legjobb animációs film kategóriában a két kasszasiker Így neveld a sárkányodat, Toy Story 3 mellett jelölték a francia Az illuzionistát, ami azért is jó, mert ezzel felhívják rá a figyelmet, ugyanis elég jó reklám az, ha 2010 legnagyobb kasszasikerével egy kategóriában jelöltek egy filmet. A jelölésen kívül esők okozta meglepetések kategóriájába szerintem mindenképp meg kell említeni Christopher Nolant, aki az Eredet film rendezéséért nem kapott jelölést, míg Darren Aronofsky (Fekete hattyú), Joel & Ethan Coen (A félszemű), David Fincher (A közösségi háló), Tom Hooper (A király beszéde), David O. Russell (A harcos) mind kaptak.

Részletes és pontos leírást a 24 kategória jelöltjeiről most nem szeretnék adni, hely és valószínűleg érdeklődés szűkében egyaránt, azonban a számomra legfontosabb hat kategóriában a következőképpen alakítanám a helyzetet. Legalapvetőbb, és amire mindenki kíváncsi, hogy lényegében melyik volt a legjobb film 2010-ben, legesélyesebb szerintem a Fekete hattyú (Darren Aronofsky), az Eredet (Christopher Nolan), A király beszéde (Tom Hooper) és A közösségi háló (David Fincher), voksom pedig A király beszédét illeti. Legjobb férfi főszereplő jelöltjeit fentebb taglaltam, ezek közül pedig remélhetőleg Colin Firth sétál haza a szobrocskával. Legjobb női főszereplő-jelöltek közül Natalie Portmant (Fekete hattyú) támogatom. A legjobb férfi mellékszereplő Geoffrey Rush (A király beszéde) kellene legyen, kiváló teljesítményért, a legjobb női mellékszereplő jelöltjei közül azonban lehetetlen választanom. Nem úgy, mint a legjobb rendező kategóriában, ahol többé-kevésbé racionálisan magyarázható módon Darren Aronofsky-val (Fekete hattyú) vagy Tom Hooperrel (A király beszéde) tartanék.

Mindenesetre nagyon izgalmas Oscar gálának nézhetünk elébe 27-én, sok érdekes, izgalmas és sikeres film, színész és alkotó került a jelöltek listájára, előrejelzéseket bárki kedve szerint tehet, de igazi meglepetések várhatnak még ránk. Személyes kedvencként A király beszédét ajánlom mindenki figyelmébe: igazán hangulatos, szellemes, eredeti és ötletes alkotás.


Share Button
Ennyien olvasták: 225

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.