Központ
2017. december 13. szerda, Luca, Otília
Eső
Ma
Eső
Borús
Holnap
Borús
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű

Vonatvárás Marosvásárhelyen

Központ február 17, 2011 Egyéb

Vonatvárás Marosvásárhelyen

 vonatvaras

I.

140 évvel ezelőtt 1871. november 20-án 12 órakor Marosvásárhely lakói nagy eseménynek voltak tanúi. Ágyúdörgések közepette, a zászlódíszbe és a virágokba öltöztetett pályaudvarra megérkezett Székelykocsárd felől az első vonat. A kiadós eső ellenére sok százan köszöntötték a felvirágozott szerelvényt, mely utat nyitott arra, hogy Marosvásárhely bekapcsolódjon az európai vérkeringésbe.
1868-ban kezdték el az erdélyi vasutak építését Nagyvárad–Kolozsvár–Segesvár–Brassó, illetőleg Arad–Piski–Tövis irányába. Ezután került sor a szárnyvonalak építésére, többek közt Székelykocsárd és Marosvásárhely között, amit 1886-ban Szászrégenig, 1905-ben Dédáig, majd 1909-ben Csíkszeredán és Sepsiszentgyörgyön át Brassóig meghosszabbítottak, létrehozva ezzel a Székely Körvasutat. Sajnos ez az intézkedés nem segítette elő azt, hogy Marosvásárhely a rangjához illően bekapcsolódjon az ország vérkeringésébe.
A XIX. század végén, a XX. század elején egyre több vasútvonal hálózta be az országot. 1887-ben átadják a forgalomnak Marosludas–Beszterce, 1915-ben a nyárádmenti és a mezőségi keskenyvágányú vasútvonalat, ami hozzájárult az ország gazdasági életének a felemelkedéséhez.

II.

Napjainkban a személy- és a teherforgalom lebonyolításában alapvető szerepet tölt be a vasút. Még mindig ez a legbiztosabb és a legolcsóbb közlekedési eszköz, mely behálózza az egész országot. A XIX. század vasútépítői ebből a szempontból nagyon előrelátóak voltak. Az általuk tervezett és felépített vasúti hálózatot csak az államhatárok változásai miatt kellett kiegészíteni a Déda–Szeretfalva, a Szálva–Alsóvisó vagy a Bumbeşti–Livazeny vasútvonalakkal. A II. világháború után napirendre tűzték a vasút fejlesztését, számos lerombolt pályát újjáépítettek, felújítottak, több helyen dupla vágányt fektettek le és azokat villamosították.
A vasút fejlődése ennek ellenére messze elmaradt a nemzetközi követelményektől. Főleg a pályaudvar infrastruktúrája, a vagonok tisztasága sok kívánnivalót hagy maga után.
III. A XXI. század második felében valószínű, hogy modern, gyorsjáratú vonatok, intercityk száguldanak majd a vasúti pályákon. A majdani tiszta, kényelmes kocsik utasai között lesznek olyanok, akik azért bosszankodnak, hogy az ablakokból nem szemlélhetik a gyorsan elsuhanó tájat. Ők lesznek azok, akik nosztalgiával gondolnak arra az óránkénti 30 km-es sebességgel közlekedő vonatra, melyre egy éjszaka a vásárhelyi állomáson egy jóhumorú nyomdász a következő feliratot ragasztotta a vagonablakok külső részére: „Menet közben kihajolni veszélyes!”
A modern és gyorsjáratú vonatok nem zárják ki majdan a nosztalgiavonatokat, melyek vonzani fogják a külföldi turistákat a vidék megismerésére.
Tudomásul kell vennünk, hogy a XXI. században a legmegbízhatóbb közlekedési eszköz a vonat marad. Ezért törekedjenek a vasút modernizálására és bővítésére az illetékesek. Adják vissza a vasútnak azt a tekintélyt, amit az másfélszáz éve kivívott magának.


Share Button
Ennyien olvasták: 103

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.