Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

X. Székelyföldi Rockmaraton

Központ június 30, 2011 Egyéb kategória

2011. július 5–9., Székelyudvarhely, Szejkefürdő

Rockmaraton_Plakat_kicsiX. Székelyföldi Rockmaraton

Elérkezett ez a pillanat is, jubilál a Székelyföldi Rockmaraton, melyet idén immár X. alkalommal szervez meg a Zeneudvar Kulturális Egyesület (www.zeneudvar.ro). Nem tudni, hogy 2002-ben vajon hányan mertek volna mérget venni arra, hogy a minőségi zajok fesztiválja megéri a tízéves születésnapját – valószínűleg nem sokan – íme egy okkal több, hogy július beköszöntével, amikor a rockzene feldübörög a szejkei domboldalon, ott legyünk mi is és ünnepeljünk.

Rockmaraton_Plakat

Ünnepelve – többet –olcsóbban

Idén július 5-tól 9-ig lesz hangos a szejkefürdői völgyoldal – árulták el a fesztivált szervező Zeneudvar Kulturális Egyesület képviselői, Jére Ágoston és Orosz Pál Levente június 16-án, az esemény hivatalos sajtótájékoztatóján. „A gazdasági helyzet még mindig nehezíti a hasonló jellegű rendezvények lebonyolítását, ez főleg a magánszféra támogatói erején érződik meg. Azonban a Timişoreana főtámogatásával, valamint Székelyudvarhely önkormányzata, a Communitas Alapítvány és a Hargita Megyei Tanács segítségével sikerült tető alá hozni a jubileumi maratont is, ráadásul úgy, hogy kevesebbért adunk többet” – derült ki a sajtóértekezleten, ahol elmondták, már tavaly is sikerült elkerülni az árdrágítást, ezúttal tovább léptek, 20 százalékkal olcsóbban lehet látogatni a rendezvényt. A napi belépő 40 lejbe kerül (szerdán 35 lej), a heti beugrót pedig 150 lejért lehet beszerezni. A szervezők elárulták, nem tudnak olyan fesztiválról, amely nemhogy tartani, de csökkenteni tudta volna árait.

 Újítás az Open Est

„Próbáltunk idén is újítani és egyben bővíteni” – mondták a szervezők, elárulva, hogy idén a rockmaratonnak felvezetője is lesz, ez pedig az Open Est névre hallgató Székelyföldi Rockzenekarok Találkozója. A Zeneudvar Kulturális Egyesület által megálmodott és Hargita Megye Tanácsa társszervezésével létrejött esemény célja a székelyudvarhelyi és környékbeli zenekarok támogatása és népszerűsítése nagyobb fesztiválokra. A július 6-án, 15 órakor kezdődő találkozóra 35 lejért lehet belépőt váltani, ami természetesen érvényes a hivatalosan este 8 órakor kezdődő Székelyföldi Rockmaraton első estéjére is.

 Több külföldi csapat

Ami a felhozatalt illeti, tavaly a fellépők 60 százaléka volt külföldi, idén a határon túliak arányát sikerült 80 százalékra emelni. Idén együtt ünnepel a rokcmaratonnal a P.Box, amely három évtizeddel a háta mögött lép színpadra a Szejkén. Az Ossian 25 éves fennállásának legjobb dalait hozza el. Gyaníthatóan egy emberként fogunk énekelni a Depresszióval, bár a Menekülés a stúdióból 2011 címre keresztelt turnéjuk során várhatóan menedékjogot kér minálunk néhány dal a szeptemberre ígért új lemezükről is. De itt lesznek az Ismerős Arcok ismerős arcai is, akik számára egy erdélyi fellépés mindig valami pluszt jelent, hiszen szövegviláguk és témaválasztásuk épp egy erdélyi út következményeként változott meg, végtelenül közkedveltté téve minálunk is Nyerges Attila verseit. Tavaly a Korpliklaani szolgálta fel a Vodkát, eme nedűt idén Moszkvából importáljuk, hisz itt lesz a folk-metálban utazó, s amúgy a Székelyföldi Rockmaratonnal egyidős orosz Arkona. Ők arról is híresek, hogy orosz földön ritka látványnak bizonyulnak, többnyire a tőlünk nyugatabbra fekvő színpadok deszkáit koptatják. Ami a South Park a rajzfilmben, az a Rózsaszín Pittbull a zenében.

 Epilógus pirotechnikával

A Zeneudvar Kulturális Egyesület képviselői elmondták, a bemelegítő, nulladik nap idén sem marad el. Július 5-én, kedden, hajnalig tartó ingyenes szabadtéri bulival lehet hangolni a rockmaratonra. A koncertsorozat szerdától minden nap délután 3 órakor startol, a tavalyi kiadáshoz képest pedig még annyiban változott, hogy a Hammerworld nap két részre oszlik, négy együttes pénteken, újabb négy pedig szombaton lép fel. Az átszervezésnek köszönhetően várható, hogy a záró nap optimális időben érjen véget, nem is akárhogyan, hanem a Rückwarts pirotechnikai show-jával.

A szervezők idén sem feledkeztek meg a hiperaktív rajongókról, ezúttal sem maradnak el a nagy népszerűségnek örvendő, nyereményekkel díjazott délelőtti vetélkedők, a dedikálások, illetve a koncerteket követő hajnalig tartó bulik. Eddig még nem volt rockmaraton eső nélkül (Kalapács József tavaly is azzal biztatta csapattársait, hogy „Csak semmi pánik, fiúk, Szejkefürdőn vagyunk, itt eső nélkül nincs is koncert!”), s mivel előre nem tudni, hogy az égi áldásból a kisebb avagy nagyobb adagot kapjuk, idén is felállítják a legutóbb igencsak bevált nagyméretű (mintegy 300 négyzetméretes) sátrat, amely szükség esetén az esőtől vagy épp az erős napsütéstől óvhatja meg a nagyérdeműt.

Magától értetődően a Székelyföldi Rockmaratonon a sátorozás nem kerül pénzbe, naponta 11 óráig zuhanyozási lehetőség van és non stop büfék állnak a maratonozók rendelkezésére.


Share Button
Ennyien olvasták: 931

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.