Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Zsákmányolnak a zsebtolvajok

Központ március 24, 2011 Egyéb kategória

Zsákmányolnak a zsebtolvajok

 LOPASAz elmúlt időszakban számos olvasónk jelezte, hogy a marosvásárhelyi közszállítási járműveken aggasztóan elszaporodtak az enyveskezűek, akik kihasználva minden egyes zsúfoltság adta lehetőséget, értéküktől fosztják meg az utazni vágyókat. A zsebmetszők általában csoportosan aktiválnak, követve a munkamegosztás elvét, így mindenkire, külön-külön, „komoly” feladat hárul: van, aki eltereli a figyelmet, másik a lopást hajtja végre, a harmadik pedig az úgynevezett értékmentő, aki a sikeres rablás után pillanatok alatt elhagyja az autóbuszt.

 Hasonló felállás szerint, viszont kevesebb szerencsével cselekedtek március 18-án, a 18-as járaton. A szemtanúk szerint a tolvajok a Kornisa lakónegyedben gyúródtak fel a járműre, majd pillanatok alatt végrehajtották tettüket, és az értékmentő a Petru Maior egyetem megállójában elszivárgott. A végrehajtó viszont a buszon maradt, az áldozat pedig észrevette, hogy megfosztották pénztárcájától.
– Hívtuk a rendőrséget, és mire leértünk a központba, már itt is voltak. Sajnos az a személy, akihez a pénztárca került, már leszállt a buszról, de hátha sikerül valamiféle információra szert tenni a bűntárstól” – nyilatkozták lapunknak az utasok.
A helyszínre érkező rendőrök közel negyed óráig faggatták a gyanúsítottat, ám a szemtanúk véleményére egyáltalán nem voltak kíváncsiak. Újságírói kérdésre, hogy mi történik a tettessel, a rendőr nem volt hajlandó válaszolni, annyi viszont kiderült, az áldozatot és az elkövetőt egyaránt betessékelték a rendőrségre.

Nagy úr a fenyegetőzés

– A 18-as buszon utaztunk, amikor a barátnőm hátrahúzott, mert észrevette, hogy a tolvaj a táskámba próbál benyúlni. Ekkor a tettes figyelmeztette a barátnőm, hogy többet ilyen elő ne forduljon. Mivel az én esetemben nem járt szerencsével, egy bácsinál is próbálkozott. Szemünk láttára lopta el pénztárcáját, közben a bűntársai minket figyeltek, nehogy szólni merjünk. És nem mertünk, mert féltünk – mondta el lapunknak egy neve elhallgatását kérő szemtanú.
Hasonló helyzetben vannak a jegyárusok, sofőrök is, akik ajtónyitás előtt figyelmeztetik az utasokat, hogy zsebtolvajok szándékoznak felszállni a buszra. „Ahányszor tehetem, figyelmeztetem az utazóközönséget, hogy bizony fedélzetre szállnak a tolvajok és vigyázzanak az értékeikre. Nem tehetem meg, hogy őket letiltsam a buszról, hiszen minden utasnak egyforma joga van” – nyilatkozta lapunknak egy buszsofőr.

Hogyan védekezzünk?

Ajánlatos az értékes tárgyainkat a testünkhöz szorítva tartani, ha van belső zsebünk, akkor mindenképp oda helyezzük el. A pénztárcát, telefont, hitelkártyát és annak pin kódját, soha ne egy helyen tartsuk. Táskánkat mindig magunk elé, ne pedig oldalunkra, vagy a hátunkra helyezzük, hiszen nagy tömegben egyáltalán nem érezzük, ha valaki matat benne.


Az utca hangja
 
Halmen József, diák
Szinte soha nem utazom busszal, mindig gyalogolok. Nem olyan nagy ez a város, hogy ne lehessen gyalog megtenni a távokat. Amikor busszal utaztam, soha nem volt gondom zsebtolvajokkal, viszont édesanyámnak egy kisbuszon ellopták a pénztárcáját.
 
Papp Lajos, egyetemista
Már jó ideje, hogy tudom, eléggé elterjedt jelenség lett a zsebtolvajlás, főleg a buszokon, amikor  tömeg van. Odasimulnak az emberhez, és miközben nem vesszük észre, máris a zsebünkben turkálnak. Szerencsére engem még nem raboltak ki, de az igazság az, hogy figyelek arra, kikkel utazom. Ha gyanúsabb személyt látok magam körül, akkor más állóhelyet keresek magamnak. Ezenkívül a pénztárcám, telefonom, értékesebb tárgyaim a belső zsebemben tartom.
 
Szabó Péter, egyetemista
Naponta többször utazom busszal, reggel egyetemre, majd haza. Sajnos szemtanúja voltam néhány zsebtolvajlásnak, itt a Kövesdombon is. Leszáll a bácsi, ők meg elveszik a pénztárcáját, és elszaladnak.  Tömeg­­közlekedésen nagytatámnak is ellopták a pénztárcáját, de szerintem napról napra egyre többen válnak áldozatokká. Nem mondhatom, hogy teljes mértékben biztonságban érzem magam az autóbuszokon, viszont ha jól fordulok, az ablak fele, valamint nem hagyom a legelérhetőbb zsebeimben az értékeimet, akkor nincs esélyük, hogy elvegyék a pénztárcám, telefonom.
 
H. Károly
Mivel értékes tárgyakat nem hordok magamnál, soha nem lopták el semmimet, viszont nem egyszer láttam, hogy milyen könnyedén kiemelik mások táskájából a pénztárcát. Sajnálatos módon az emberek félnek a különböző következményektől, és nem mernek szólni az áldozatnak.

 


Share Button
Ennyien olvasták: 294

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.